Takhle ošklivě zavzpomínal Paroubek na Kalouska

05.08.2013 12:05

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl ve svém prohlášení, že TOP 09 nepodporou Rusnokovy vlády hájí volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti mající původ v Masarykově a Havlově étosu. Expremiér a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek Kalouskovi připomněl jeho hříchy.

Takhle ošklivě zavzpomínal Paroubek na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„TOP 09 bude vždy hájit stávající parlamentní principy, volnou soutěž politických stran a ústavní zvyklosti, které mají původ v Masarykově a Havlově étosu. TOP 09 proto vylučuje podporu nejen Rusnokově vládě, ale jakékoliv vládě, která by vznikla a postupovala podobným způsobem,“ uvedl Kalousek.

Tenkrát mu to nevadilo…

Paroubek ale Kalouska vůbec nešetřil. „Ať si Kalousek říká, co chce. Miloš Zeman svým neústavním postupem jmenováním Rusnokovy vlády umožnil TOP 09 hrát pár dní roli ochránce Ústavy. Na tu ale v minulosti kašlali z vysoka. Například v situaci, kdy nebyla po nerozhodných volbách vyjádřena důvěra první Topolánkově vládě, jmenoval Klaus Topolánka opět premiérem i v druhém pokusu. A Kalousek se stal ministrem financí. A nevadilo mu to,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Paroubek.

„A Kalouskovi ani nevadilo, že se stal ministrem zejména díky dvěma Zemanovým přátelům ze sociální demokracie, Melčákovi a Pohankovi. A později mu nevadilo, když vláda, v níž byl členem, se opírala o velmi podezřele k její podpoře získaného Snítilého a Wolfa,“ dodal poslanec Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Co Kalousek ještě prohlásil

Kalousek ve svém prohlášení ještě uvedl, že za posledních dvacet let vždy předstupovala vláda před Poslaneckou sněmovnu, aby ve svém programovém prohlášení předložila priority, které bude prosazovat v rámci systému liberální parlamentní demokracie a vyvážené dělby moci mezi ústavními institucemi, a tyto priority pak prý byly potvrzením smlouvy s voliči, kterou uzavíraly ve volbách úspěšné parlamentní strany.

„Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového. Podrobná diskuse o prioritách jejího programového prohlášení by proto byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…