Takový bordel: Zjišťovali jsme Rusnokovy šance u VV a Peake. Budete se divit

01.08.2013 13:17

Misky vah o důvěře vládě Jiřího Rusnoka se po spekulacích, že by ji mohli podpořit někteří poslanci z okruhu Karolíny Peake, už začaly naklánět v její prospěch. Aktuálně si ale mohou zase mnout ruce spokojeností odpůrci Rusnokova kabinetu, protože poslanec VV Josef Novotný prohlásil, že ho nepodpoří. A na pochybách je i další člen tohoto klubu Otto Chaloupka.

Takový bordel: Zjišťovali jsme Rusnokovy šance u VV a Peake. Budete se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věci veřejné pod Bártovým vedením

Ukočírovat poslance, kteří se hlásí ve sněmovně k nějakému uskupení, aby hlasovali jednotně s jeho většinovým názorem, se ukazuje čím dál víc jako nadlidský úkol. Platí to i pro blížící se hlasování o důvěře pro vládu Jiřího Rusnoka. Kompaktní určitě zůstanou TOP 09 a KSČM, menší či větší otazníky se objevují nad ČSSD a ODS. A ohromná nejistota panuje nad tím, jak budou hlasovat lidé z okruhu Karolíny Peake hlásící se k LIDEM a také poslanecký klub Věcí veřejných.

Nejprve dostala trhlinu ona často zmiňovaná stojedničková jednota. „Jsem nezávislým nezařazeným poslancem bez povinnosti k žádnému klubu, tak se nebudu zapojovat do žádné žabomyší války mezi ODS a TOP 09 na straně jedné a panem premiérem Rusnokem na straně druhé. Pro mě je důležitá věcná otázka politiky, zde tedy konkrétně programové prohlášení vlády a do jaké míry se bude shodovat s tím, co jsem sliboval voličům a na základě čeho jsem byl zvolen. Podle toho se zachovám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Martin Vacek.

Z laškování Skokana vydedukovala ČT možnou podporu Němcové

Poté, co se objevily spekulace, že by nemusel zůstat z peakovců osamocen a někteří poslanci ODS nemusí na hlasování dorazit, přišel výkyv na druhé straně. Česká televize odvysílala reportáž, v níž zaznělo, že poslanec Věcí veřejných Josef Novotný nemíní dát důvěru kabinetu Jiřího Rusnoka a naopak je ochoten podpořit případnou vládu Miroslavy Němcové, stejně jako to, že i další poslanec VV Petr Skokan zvedne ruku pro její vládu, pokud bude bez Miroslava Kalouska, exministra financí.

„Pokud Petr Skokan, snad trochu nešťastně, laškuje s médii, že Němcovou podpoří, ale bez Kalouska, je to přeneseně stejné, jako kdyby uvedl, že podpoří návrat Kalouska na ministerstvo financí, ale jen pokud podstoupí lobotomii. Tedy v zásadě vyloučeno,“ zareagoval na to z dovolené na svém webu předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Zkritizoval přitom Českou televizi za dezinformativní kontext v souvislosti s Josefem Novotným a zásadní poškozování VV.

Vládu s Kalouskem nepodpoří nikdo z VV, i kdyby ji vedla Johanka z Arku

„Vyjádření poslance Josefa Novotného byla Českou televizí překroucena, kolega by nikdy nepodpořil vládu, ve které by byl Miroslav Kalousek, i kdyby ji vedla Johanka z Arku. Pouze vyjádřil osobní sympatie k Miroslavě Němcové, nikoli k jejímu kabinetu jako celku. Jeho složení ostatně nikdo nezná, ale patrně to bude původní složení s jedinou výjimkou v křesle premiéra,“ prohlásila pro ParlamentníListy.cz šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová s tím, že VV budou jednat o případné podpoře Rusnokovu kabinetu 6. srpna a na klub by měl přijít i premiér.

„Předpokládám, že pak budeme postupovat jednotně. Každopádně mohu odpovědně za všechny poslance VV vyloučit, že bychom podpořili jakoukoli staronovou vládu s přeběhlíky, bez programového prohlášení a s faktickým premiérem Miroslavem Kalouskem, ať už by tuto partičku vedl kdokoli, paní Němcovou nevyjímaje. Na toto téma totiž náš klub už jednal,“ dodala ještě Kateřina Klasnová.

Novotný se přiklání k Němcové a při hlasování o Rusnokovi odejde

Soudě podle dnešního rozhovoru pro deník Právo hodlá Josef Novotný postupovat jinak, než se na poslaneckém klubu Věcí veřejných dohodlo. „Pokud by byl druhý pokus, přikláněl bych se k vládě Miroslavy Němcové,“ uvedl Novotný, jenž patřil k největším kritikům exministra financí Miroslava Kalouska. Když mu připomněli jeho možný návrat do vlády, zareagoval poslanec tak, že některé Kalouskovy kroky oceňuje, zejména to, že v posledních týdnech Nečasovy vlády zatáhl za záchrannou brzdu v plánech na dostavbu Temelína.

Naopak Rusnokově vládě nefandí a pravděpodobně by tak prý odešel ze sálu, protože se jmenováním tohoto kabinetu má velký problém. „Tady se bortí principy parlamentarismu. A to je pro mě vážná věc. A to nemluvím o vazbách jednotlivých ministrů na průmysl a sliby, které už začali plnit,“ vysvětloval Novotný. Ačkoli tím může u VV narazit, nebojí se. „Už chci odejít z politiky a budu se řídit vlastním rozumem. Budu se chovat tak, aby po mně nezůstala spálená země,“ dodal Josef Novotný.

Vedení strany o neřízené střele nic netuší

Pikantní na tomto Novotného vyjádření je to, že rozhovor poskytl v době, kdy jsou předseda Věcí veřejných Vít Bárta i šéfka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová na dovolené a neměli o těchto jeho plánech ani tušení. Deset měsíců před termínem řádných parlamentních voleb se tak zřejmě i Josef Novotný zařadí ve sněmovně mezi neřízené střely, jejichž hlasování bude stejně nepředvídatelné jako u spousty dalších nezařazených poslanců.

Z kolegů v poslaneckém klubu se ho zatím nikdo nechystá přemlouvat. „Je to jeho rozhodnutí a ve Věcech veřejných nikdo nikoho nepřemlouvá, ani nikomu nenařizuje. Já si ho velmi vážím, hodně spolu diskutujeme. Ale nedovolil bych si ho jakkoli ovlivňovat, stejně jako on respektuje moje názory a rozhodnutí. Tak by to v politice mělo být,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Jiří Štětina.

Nad hlasem pro Rusnoka váhá i poslanec Chaloupka

Další reakce už ukazuje, že s podporou Rusnokovu kabinetu to ve Věcech veřejných opravdu není nijak horké. „Pana Novotného v žádném případě nebudu přemlouvat, je to dospělý člověk, navíc jeden z těch několika málo, co mají rozum. Já sám ještě nemám jasno, s rozhodnutím počkám na úterý, kdy budu mít příležitost vyslechnout si na klubu pana Rusnoka a kolegy,“ přichází pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu Otto Chaloupka s nečekanou odpovědí.

„Nikdy se nevyjadřuji k údajným výrokům druhých, zvláště když jsem je neslyšel na vlastní uši. Sám vím, jak často byla zkreslena, nebo úplně obrácena moje vyjádření,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz další z poslanců Věcí veřejných Miroslav Petráň. Na slova Josefa Novotného ale na své dovolené zareagoval předseda VV Vít Bárta, podle něhož má Novotný obavy týkající se dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Šéf Věcí veřejných chce s Novotným probrat Temelín

„Já i předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová jsme s prezidentem Milošem Zemanem i předsedou vlády Jiřím Rusnokem o Temelínu jednali. Mimo základního ujištění, že tendr se nebude úřednickou vládou rozhodovat, byla debata širší. Mrzí mne, že jsem se nestihl na toto téma s Josefem sejít ještě před mým odjezdem na dovolenou. Nicméně pevně doufám, že to doženeme ještě před úterním poslaneckým klubem, který bude o podpoře Rusnoka debatovat,“ uvedl Vít Bárta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…