Takto Schwarzenberg a další komentují zvěsti o návratu Klause do politiky

19.08.2013 14:14

Exprezident Václav Klaus není údajně daleko od návratu do aktivní politiky. Spekuluje o tom deník Právo s odvoláním na informace z Klausova okolí a výroky jeho bývalého poradce Petra Hájka a někdejšího premiéra Mirka Topolánka. ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily několik pravicových politiků s dotazem, zda by Klausův návrat uvítali.

Takto Schwarzenberg a další komentují zvěsti o návratu Klause do politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Momentálně v Parlamentu chybí pravice. Na pátečním mítinku Akce D.O.S.T. to řekl bývalý Klausův poradce Petr Hájek a slíbil významné překvapení na pravé části politického spektra. Pro ParlamentníListy.cz pak uvedl, že Václav Klaus nikdy z politiky neodešel, proto není až takovým překvapením, že uvažuje o této možnosti uplatnění. „Šlo pouze o to, v jaké roli se bude chtít uplatnit,“ řekl redakci v pondělí ráno někdejší hradní vicekancléř.

Hájek potvrdil možnost volební kandidatury

„Všechno je otázka příčin a následků, takže pokud se politická scéna dostává do dynamiky, tak nevylučuji, že Václav Klaus do toho se svou typickou razancí zasáhne,“ uvedl ke konkrétní možnosti Klausovy volební kandidatury pro ParlamentníListy.cz Hájek. Pravděpodobnost této možnosti pak naznačil ujištěním: „Mohu potvrdit, že nějaký pohyb v tomto směru tady je.“ 

V jaké straně se Klaus na politické scéně objeví a zda vůbec, není jasné. Hovoří se ale i o tom, že by si mohl udělat základnu z jemu blízké Suverenity Jany Bobošíkové. Také Mirek Topolánek opakovaně naznačoval, že by se mohl s Klausem sejít v pravicové partaji, ale jiné než ODS, s níž Klaus podle posledních výroků spolupracovat nechce, ačkoliv by si to někteří občanští demokraté přáli.

Šťastný: Klaus zachrání pravici, která je v krizi

Jedním z těch, kteří po návratu exprezidenta volají, je poslanec ODS Boris Šťastný. „V minulosti jsem se opakovaně pokoušel oživit v ODS myšlenku, aby pana bývalého prezidenta Václava Klause ODS požádala o návrat do strany, protože jsem byl přesvědčen a jsem přesvědčen, že by ODS velmi významným způsobem jako zakladatel a člověk s výrazným pravicovým směřováním dokázal pomoci. ODS však ústy svého vedení, a zejména tedy ze strany paní místopředsedkyně Němcové, vzkázala Václavu Klausovi, že o to nestojí a naopak Václav Klaus zase vzkázal, že se stávajícím vedením nechce spolupracovat. Václav Klaus je jedním z mála lidí, kteří by dokázali českou pravici, která je v hluboké krizi, zachránit. Jakým způsobem by to však mělo být, je v tuto chvíli předčasné a v rovině spekulací,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Kohoutová: Po jeho návratu nevolám

Jeho stranická kolegyně Lenka Kohoutová je však jiného názoru. „Každý z nás má právo na odchod či návrat do politiky. To je každého osobní věc a já ji nehodlám soudit. Nevím, jakým směrem se chce pan bývalý prezident vydat.  Spolupráci s ODS absolutně odmítá, čemuž se nedivím, protože mnoho let v rámci diskuse nad ODS je vždy velmi negativní, takže nepředpokládám, že by se do ODS vrátil a já po jeho návratu rozhodně nevolám,“ řekla naší redakci poslankyně.

Strejček: Byla chyba ho od nás odehnat

Naproti tomu europoslanec a občanský demokrat Ivo Strejček lituje Klausova odchodu. „Jestli se má Václav Klaus vrátit do politiky, nebo ne, to je v tuto chvíli spíše úvaha, nicméně já se domnívám, že se vrátit má, že má české politice co nabídnout. A byla chyba ho od ODS odehnat v situaci, kdy se zcela nepochybně děním v ODS a v České republice trápil,“ prohlásil.

Černochová: Spolek klausovců? Jeho volba

„V roce 1997 jsem kvůli panu Klausovi do ODS vstupovala. Mrzí mě, že v posledních letech ODS jenom kritizuje a jeho poslední výrok ze Sněžky mě přesvědčil, že jeho cesta ke spolupráci s ODS je definitivně passé. Jestli si nyní, po vzoru Zemana, chce zakládat Spolek klausovců, je to jeho volba,“ napsala v sms zprávě poslankyně ODS Jana Černochová.

Schwarzenberg: Nikdy z politiky neodešel, podporuje Zemana

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga Klaus z politiky vůbec neodešel a není tedy třeba vůbec hovořit o jeho návratu. „Já se nerad podílím na spekulacích, ale nemluvil bych o návratu, poněvadž je plně aktivní, otevřeně totiž podporuje pana prezidenta Zemana, takže jakýpak návrat? Václav Klaus je v politice, nikdy z ní neodešel,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Jeho kolega z TOP 09 Daniel Korte napsal redakci v sms zprávě pouze stručně, že jde o spekulaci a je-li to pravda, je mu to podle jeho slov egal, tedy fuk.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Zda se Klaus zapojí do volebního klání a za jakou stranu, není v tuto chvíli jasné. Podle informací Práva svou možnou volební účast exprezident podmiňuje tím, že se Poslanecká sněmovna zítra rozpustí a na podzim pak proběhnou předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…