Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS

19.10.2023 4:45

Petr Fiala jako nejméně populární světový lídr? Ano, skutečně jde o oficiální výsledek průzkumu americké agentury Morning Consult. Český předseda vlády tam skončil na posledním 22. místě. Co na to jeho političtí kolegové a soupeři? Podle některých je naměřená důvěra ve Fialu ještě příliš vysoká, jiní se tomu smějí. V době jednání o nedůvěře, které kabinet dle předpokladů ustál, padl i názor, který leckdo může vnímat jako útok z vlastních řad koalice směrem k ODS. Takové vyjádření poskytl pirátský politik Mikuláš Peksa.

Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Poslanecká sněmovna desítky hodin jedná o vyslovení nedůvěry vládě, na sociálních sítích stále rezonují výsledky nedávného průzkumu popularity politiků ve světě z dílny agentury Morning Consult, do kterého byl zahrnut i český premiér.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Petra Fialu dozajista výsledky tohoto šetření nepotěšily. Průzkum do svého šetření zahrnul celkem 22 prezidentů a premiérů napříč světem. Součástí byl kupříkladu americký prezident Biden, indický premiér Naréndra Módí, britský ministerský předseda Rishi Sunak, francouzský prezident Macron nebo německý kancléř Olaf Scholz.

První z celé dvaadvacítky se umístil už zmiňovaný premiér Indie, americký prezident obsadil osmé místo, britský premiér skončil na 15. místě. A český premiér? Poslední. Petr Fiala se skutečně ve výzkumu důvěry umístil na posledním 22. místě.

Průzkum agentury Morning Consult přenesla některá česká média včetně našeho serveru ParlamentníListy.cz a stále je předmětem diskusí na sítích. Redakce ParlamentníchListů.cz se proto během projednávání nedůvěry vládě dotázala politiků všech stran, většinou právě poslanců, o čem výsledky tohoto průzkumu podle nich vypovídají.

„Klika, že to je mezinárodní výzkum. Jít to přes Český statistický úřad, máme za chvíli novou metodiku... Ale vážně. Kdyby šlo o jeden výzkum, který by indikoval malou důvěru premiérovi a vládě, tak by to bylo možné brát na lehkou váhu. Ale těch výzkumů, které potvrzují mizivou důvěru této formě vládnutí, přibývá. Ukazují to i ekonomické údaje, jako je souhrnný indikátor důvěry. To, že to pan premiér nevnímá, je jen další důkaz jeho odtrženosti od reality,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se tentokrát omezil na velmi stručnou odpověď. „Vůbec o ničem,“ reagoval na dotaz, zda výsledky průzkumu o něčem vypovídají.

„Dvaadvacáté místo je krásné a já ho panu premiérovi ze srdce přeji,“ reagoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Výsledek průzkumu ovšem nepřekvapil ani politika koaličních Pirátů, europoslance Mikuláše Peksu. „Já si obecně myslím, že ODS je tvořena nekompetentními a ideologicky zaslepenými lidmi, takže mne asi vůbec nepřekvapuje, že zrovna jejich premiér není populární. Škoda že s sebou stahuje i ostatní politiky, kteří se z vlády a Parlamentu snaží udělat něco pozitivního pro lidi,“ sdělil redakci.

„Průzkumy obvykle beru s velkou rezervou, ovšem nepřekvapuje mě, že je P. Fiala poslední. To, co dělá jeho vláda, je esence arogance, amatérismu a servility dohromady. Když k tomu připočtu naprosto bezprecedentní vytahování peněz z kapes občanů, aby si zbrojaři, banky a nadnárodní korporace nemusely ukrojit ani ždibec svých zisků, pak to logicky musí skončit tímto výsledkem,“ myslí si šéfka KSČM a poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Osmnáctiprocentní podpora občanů je podle senátorky Jany Zwyrtek Hamplové pro premiéra Fialu ještě příliš vysoká. „S ohledem na to, že tato vláda právě v čele s Petrem Fialou má protekci v řadě médií včetně veřejnoprávních, že sebechválu si platí z veřejných peněz a že řada médií se snaží znevažovat a dehonestovat její kritiky, jsou ta procenta ještě vysoká. Má-li vláda v rukou řadu médií, peníze na reklamní sebechválu a cenzuruje a dehonestuje kritiky, a přesto je s podporou na absolutním minimu, za demokratického prostředí by byla ještě nižší. Průzkum potvrzuje, že Petr Fiala už nemá morální právo být premiérem a měl by podat demisi. Průzkum dává plně za pravdu občanům i opozici. To je celé. Pokud to Petr Fiala nevidí, je slepý. Vede naši zemi i sám sebe ke dnu,“ má jasno senátorka.

„Je to přesný odraz situace vyjadřující náladu v naší společnosti. Je to nejhorší premiér v novodobé historii ČR. Nekompetentnost, arogance moci, ceny energií, inflace, nejsou léky, plošné zvyšování daní pro všechny. Pevně doufám, že voliči vyšlou v tomto duchu ‚jasný signál‘ účastí ve volbách do EU a vyjádří se podle toho. Tato vláda a strany pětikoalice celkově mají tyto zoufalé preference jen díky podpoře triumvirátu vláda, média a Hrad. Jinak by je měla ještě mnohem nižší. Demise je namístě,“ uvedl poslanec SPD Radovan Vích.

Na anketní dotaz reagoval i první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „K tomu nezbývá než panu premiéru Fialovi pogratulovat a českým občanům kondolovat,“ vzkázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Peksa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRocker , 19.10.2023 7:33:50
- ......, který vykládá něco o ideologické zaslepenosti. Když byli kdysi zvolení do řady Čt Veselý a Lipovská vyřvával něco o ohrožení demokracie. Tak jsem mu napsal. Poslouchej, hňupe, to že něco není v souladu s tvými představami nutně neznamená že je to v rozporu s demokracií. Kupodivu odpověděl. Asi devadesáti zcela prázdnými slovy. Tak jsem přitvrdil - čím tohle dva demokracií ohrožují? Na odpověď čekám dodnes

|  20 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…