Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.10.2023 4:45 | Zprávy

Petr Fiala jako nejméně populární světový lídr? Ano, skutečně jde o oficiální výsledek průzkumu americké agentury Morning Consult. Český předseda vlády tam skončil na posledním 22. místě. Co na to jeho političtí kolegové a soupeři? Podle některých je naměřená důvěra ve Fialu ještě příliš vysoká, jiní se tomu smějí. V době jednání o nedůvěře, které kabinet dle předpokladů ustál, padl i názor, který leckdo může vnímat jako útok z vlastních řad koalice směrem k ODS. Takové vyjádření poskytl pirátský politik Mikuláš Peksa.

Tento útok na premiéra Fialu z řad vládní koalice rozproudí ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Poslanecká sněmovna desítky hodin jedná o vyslovení nedůvěry vládě, na sociálních sítích stále rezonují výsledky nedávného průzkumu popularity politiků ve světě z dílny agentury Morning Consult, do kterého byl zahrnut i český premiér.

Petra Fialu dozajista výsledky tohoto šetření nepotěšily. Průzkum do svého šetření zahrnul celkem 22 prezidentů a premiérů napříč světem. Součástí byl kupříkladu americký prezident Biden, indický premiér Naréndra Módí, britský ministerský předseda Rishi Sunak, francouzský prezident Macron nebo německý kancléř Olaf Scholz.

První z celé dvaadvacítky se umístil už zmiňovaný premiér Indie, americký prezident obsadil osmé místo, britský premiér skončil na 15. místě. A český premiér? Poslední. Petr Fiala se skutečně ve výzkumu důvěry umístil na posledním 22. místě.

Průzkum agentury Morning Consult přenesla některá česká média včetně našeho serveru ParlamentníListy.cz a stále je předmětem diskusí na sítích. Redakce ParlamentníchListů.cz se proto během projednávání nedůvěry vládě dotázala politiků všech stran, většinou právě poslanců, o čem výsledky tohoto průzkumu podle nich vypovídají.

„Klika, že to je mezinárodní výzkum. Jít to přes Český statistický úřad, máme za chvíli novou metodiku... Ale vážně. Kdyby šlo o jeden výzkum, který by indikoval malou důvěru premiérovi a vládě, tak by to bylo možné brát na lehkou váhu. Ale těch výzkumů, které potvrzují mizivou důvěru této formě vládnutí, přibývá. Ukazují to i ekonomické údaje, jako je souhrnný indikátor důvěry. To, že to pan premiér nevnímá, je jen další důkaz jeho odtrženosti od reality,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se tentokrát omezil na velmi stručnou odpověď. „Vůbec o ničem,“ reagoval na dotaz, zda výsledky průzkumu o něčem vypovídají.

„Dvaadvacáté místo je krásné a já ho panu premiérovi ze srdce přeji,“ reagoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Výsledek průzkumu ovšem nepřekvapil ani politika koaličních Pirátů, europoslance Mikuláše Peksu. „Já si obecně myslím, že ODS je tvořena nekompetentními a ideologicky zaslepenými lidmi, takže mne asi vůbec nepřekvapuje, že zrovna jejich premiér není populární. Škoda že s sebou stahuje i ostatní politiky, kteří se z vlády a Parlamentu snaží udělat něco pozitivního pro lidi,“ sdělil redakci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Peksa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRocker , 19.10.2023 7:33:50
- ......, který vykládá něco o ideologické zaslepenosti. Když byli kdysi zvolení do řady Čt Veselý a Lipovská vyřvával něco o ohrožení demokracie. Tak jsem mu napsal. Poslouchej, hňupe, to že něco není v souladu s tvými představami nutně neznamená že je to v rozporu s demokracií. Kupodivu odpověděl. Asi devadesáti zcela prázdnými slovy. Tak jsem přitvrdil - čím tohle dva demokracií ohrožují? Na odpověď čekám dodnes

|  20 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…