Těžká salva na knížete. Topolánek i Bobošíková drtí "konzervativní" TOP 09

22.08.2013 16:22

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na kritiku někdejší vicepremiérky Karolíny Peake o tom, že Nečasova vláda podle ní nedělala pravicovou politiku, ParlamentnímListům.cz mimo jiné řekl, že jeho strana není pravicová, ale konzervativní. Pravicoví politici a politolog nám prozradili, co tím někdejší ministr sleduje.

Těžká salva na knížete. Topolánek i Bobošíková drtí "konzervativní" TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Karolína Peake se v poslední době vyjadřuje kriticky na adresu bývalé vládní koalice, v níž byla vicepremiérkou. Tvrdí například, že vláda nedělala pravicovou politiku, zvyšovala daně, nebo že pravice nemá téma a nezbývá jí, než vytvořit nepřítele či hrozbu, proti nimž tyto strany mobilizují.

Schwarzenberg: My jsme konzervativní strana, ne pravicová

Ke slovům Karolíny Peake někdejší ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg doslova uvedl: „Já vám něco řeknu: Já jsem podepsal vládní program, já jsem nesliboval, že chci dělat pravicovou politiku. My nejsme pravicová, my jsme konzervativní strana,” uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09.

Kubera: Chce nabídnout ochranná křídla i jiným voličům

„Protože u nás je pravice vnímaná jako asociální a jen pro bohaté, tak tímto výrokem měl zřejmě na mysli, že jeho strana má širší záběr a že chce svá ochranná křídla nabídnout i jiným voličským skupinám, než jen voličům pravice,” řekl senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Politolog Kubáček: Vyhýbá se pravicovému označení, aby nebyl peskován

Podle politolga Jana Kubáčka Schwarzenberg jedná takticky. „Chce utéct z pravicového obklíčení. V těchto volbách slovo pravice bude patřit spíše mezi zprofanovaná pojmenování. Pravice obecně i hodnotově prožívá krizi a Karel Schwarzenberg chce tedy spíše sázet na pověstný střed, na hodnoty, které nevyvolávají určitou ideologickou předpojatost voliče,“ tvrdí politolog.

A pokračuje: „Také si uvědomuje, že pokud by trval na pravicovosti, tak by se mu to velmi rychle vrátilo na poznámkách typu, co je pravicového na zvašování daní? Co je pravicového na eliminaci sociální pomoci pro skutečně potřebné ve prospěch paušálu? Co je pravicového na tolerování gamblerství a velkého počtu hracích automatů? Co je pravicového na ignorování politiky Evropské unie a omezování daňového tajemství? Proto vědom si těchto poměrně nedávných strastí, bolestí a témat, která se vybavují mnohým pravicovým voličům, se pravicovému označení vědomě vyhýbá, aby za něj nebyl potrestán, respektive peskován,” doplnil pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

Šťastný: Není to konzervativní strana

Poslanec ODS Boris Šťastný tvrdí, že TOP 09 není pravicová. „TOP 09 není a nikdy nebyla pravicovou stranou. Podle mého názoru je to spíše středová strana s některými výstřelky doleva a určitým potenciálem směrem od středu doprava. TOP 09 za konzervativní stranu nepokládám, protože má mnoho prvků liberální politiky. Vnímám TOP 09 spíše jako postmoderní, liberální stranu městského typu,” míní Štastný.

Fajmon: Peake I Schwarzenberg jsou zodpovědní za degradaci pravice

Jeho stranický kolega a europoslanec Hynek Fajmon ParlamentnímListům.cz sdělil: „Já komentovat Karla Schwarzenberga nechci. To je prostě jeho teorie, že mezi pravicí a konzervatismem je nějaký rozdíl. Vláda už je pryč, podle mého soudu byla špatná, její politika byla také špatná a co si o tom myslí Karel Schwarzenberg, mě v podstatě nezajímá. A Karolína Peake toho byla součástí a podílela se na tom. Nesmysly, které vláda schválila, Peake odhlasovala, umožnila i zvyšování daní. Když tedy teď říká, že nedělali pravicovou politiku, tak mluví i sama o sobě. Odhlasovali svými hlasy spoustu blbostí, kterými degradovali v očích veřejnosti pravicovou politiku na dlouhou dobu dopředu a jsou za to zodpovědní jak Karel Schwarzenberg, tak i Karolína Peake, a to úplně stejnou měrou,” upozorňuje Fajmon.

Bobošíková: Že by viróza?

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková byla Schwarzenbergovým výrokem zaskočena. „Celou dobu nám tvrdili, že jsou jediná autentická pravice. Nevím, co si o tom mám myslet. Buďto Karel otáčí kormidlo, nebo vzhledem k počasí a různým jiným okolnostem se mu něco přetočilo v hlavě, anebo také může mít TOP 09 virózu. Z hlediska politického si ale myslím, že začal předvolební boj a TOP 09 se bude snažit, aby občané zapomněli na veškerá zvěrstva a nepravosti, které TOP 09 naprosto jednoznačně v politice napáchala,” vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

A dodává: „Když si vzpomeneme na sociální karty, když si vzpomeneme na to, jak pan Kalousek říkal, že šetří a přitom dělal jeden deficit za druhým, když si vzpomeneme na to, že země kolem nás rostou, kdežto Česká republika se nadále potápí v recesi, to jsou všechno výsledky zejména politiky TOP 09 a poloslepého přihlížení ODS. Asi se tedy snaží, abychom na to co nejrychleji zapomněli,” uzavřela šéfka Suverenity.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Topolánek: Připadá mi zbytečné přemlouvat hasiče....

Mirek Topolánek (ODS) nám napsal sms zprávu, v níž zkritizoval předchozí vládu. „Připadá mi opravdu zbytečné přemlouvat hasiče, ať se v předsíni přezouvají, když hoří celý dům...Ta vláda nedělala ani pravicovou, ani konzervativní, ani dobrou politiku. Nedělala politiku žádnou a pokud nějakou, tak populistickou. Tím nechci říct, že ta nová je lepší," napsal někdejší premiér.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…