Úlet, prolhaní lháři! Drsný vzkaz komunistů americkému senátorovi kvůli radaru

12.03.2014 21:55

ANKETA Nápad amerických republikánských senátorů Johna McCaina a Lindsey Grahama reagovat na ruské obsazení Krymu oživením plánu na umístění raket nebo radaru v České republice tvrdě odsoudili politici KSČM. V jejich odsudcích na konto Američanů pak nechybí slova jako „prolhaní lháři“, „lumpové a podvodníci“. Naopak pravici, jak se zdá, návrh senátorů vůbec nevadí.

Úlet, prolhaní lháři! Drsný vzkaz komunistů americkému senátorovi kvůli radaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Vzpomínáte si na písničku někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové „Dobrý den, prapore hvězd a pruhů“ vítající americký radar na našem území? Parkanová tuto oslavnou píseň kdysi připravila pro někdejšího amerického prezidenta George Bushe jako dárek. Mnozí politici a mnoho českých občanů se ale tehdy Parkanové smálo a to nejen za parafrázi známé písně „Dobrý den, majore Gagarine“, ale i za to, jak horlivě nejenom ona, ale i další pravicoví politici, o umístění amerického radaru na našem území stáli. Zvláště levicoví politici si ale nakonec oddychli, a to když od radaru americká administrativa dala ruce pryč. Jenže teď je tu problém zase....

Kvůli napjaté politické a vojenské situaci na Ukrajině totiž tento zavržený projekt protiraketové obrany v Evropě připomněl americký senátor z Arizony McCain.

„Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, abyste zklidnili Putina,“ řekl v těchto dnech McCain v pořadu americké zpravodajské televize Fox News. K jeho názoru se pak měl přidat ještě další republikánský senátor Lindsey Graham.

Spolu s tím na světlo vyšla navíc i informace, že tento protiraketový štít měl být původně vlastně namířen proti Rusku, takže původní argumentace, že štít v ČR má být namířen hlavně proti Severní Koreji a Íránu, vzala také za své.

Celá věc kolem oživení myšlenky instalace radaru na našem území ale nyní velmi popudila komunisty, kteří byli před lety hlavními hybateli všech lidových, protiradarových akcí a protestů. Proto ParlamentníListy.cz oslovily představitele KSČM s dotazem, co si o nápadu senátorů myslí. Názory redakci ale sdělili i někteří pravicoví politici.

Opálka: Vždyť jde o studenou válku!

„Byl jsem a stále jsem proti. Jde totiž o formu studené války! Najednou má být radar ochranou proti Rusku, což se původně vylučovalo. Já ale nechci, aby se Česká republika zatahovala jako pěšák do realizace strategických cílů USA a posilovala tak roli největší mocnosti světa na úkor alespoň jakési protiváhy. Zase se občanům lže,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz rozhořčeně poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Zuzka Bebarová - Rujbrová si oddechla, že ani nyní nemají Američané podporu americké administrativy.

"Jde o ojedinělý nápad pana senátora, který nemá ani podporu americké administrativy, což bych z našeho pohledu ohodnotila slovy ´naštěstí´. Navíc česká veřejnost názory na radar už jednoznačně vyjádřila v minulosti, nemluvě o tom, že tehdy nám byl prezentován jako ochrana proti možnému útoku ze Středního východu, tedy nikoliv z Ruska. Jestli nám spojenci lhali tenkrát, tak nevidím důvod, proč jim věřit teď a proč by měli na našem území podobná ozbrojená zařízení instalovat,“ uvedla Bebarová – Rujbrová.

„Mám stále stejné zamítavé stanovisko,“ vyjádřil se krátce na opětovnou myšlenku amerického radaru europoslanec Jiří Maštálka (KSČM).

Dolejš: Stále trvá obava, že by se ČR stala vojenským cílem

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se vyjádřil obšírněji a nápad amerického opozičního senátora ohodnotil jako "úlet".

„Zdálo by se, že oživování zastaveného projektu radaru v Brdech je už jen úlet jednoho amerického opozičního senátora. KSČM v roce 2009 proti radaru bojovala a uvítala, že byl zastaven,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Dolejš s tím, že se určitě obyvatelé ČR - podobně jako kdysi – obávají toho, že by se s tímto zařízením nezvýšila bezpečnost, ale naopak by se ČR stala cílem.

„Obamova administrativa tento starý a nejspíš i technologicky zastaralý projekt asi oživovat nebude. Ale mimoděk tento senátor McCain přiznal, že byl tento projekt zamířen nikoliv vůči severní Koreji či Iránu, ale opravdu na Rusko. Ukázalo se, že tady strategická řevnivost jaderných velmocí je a v současné situaci - narážím na spor o Ukrajinu - bude mít tendenci oživovat přízrak někdejších závodů ve zbrojení,“ pronesl také Dolejš a pokračoval:

„Mnozí si pamatujeme kolektivní frustraci obyčejných lidí z toho, že svět stál v té době na pokraji jaderného šílenství - vpravo rakety, vlevo rakety a mezi nimi my. Mělo to i silný ekonomický moment - uzbrojit toho slabšího a vyždímat jeho hospodářství, neboť miliardy v té době proudily neproduktivním směrem. A teď je nám znovu podsouván konflikt východ - západ jako za časů bipolarity a to jak v ekonomickém, vojenském, ale absurdně i v kulturním smyslu. Řešení je v komunikaci a ne v zastrašování a vydírání.“

Uhasme žízeň....

Podle Dolejše je ale tady třeba zchladit „žízeň impérií“ po větší moci. „Neexistuje zlý východ, nebo zlý západ. Jednou z podmínek uklidnění by bylo jasně deklarovat, že Ukrajina nepůjde do NATO, ale bude spíše mostem mezi EU a eurasijským uskupením. Pro Evropu pak je důležité oživit myšlenku bezjaderné Evropy a demilitarizace, což se týká i otázky umísťování jakýchkoliv cizích vojenských základen na našem území,“ dodal komunistický místopředseda.

Poněkud tvrdší v odsudku Američanů byl místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexandr Černý (KSČM):

„Je to naprostý propagandistický a ideologický blábol, který jen usvědčuje především americké republikány z toho, že to jsou prolhaní lháři. Když to bylo aktuální, mám na mysli, když to byla ona první nabídka na vybudování radaru v Brdech, tak tvrdili, že jde o radar, který v žádném případě nemá být namířen proti Rusku. Jestli v tuto chvíli dávají u nás, nebo v Polsku budování radaru do souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině, tak jsou to prostě lumpové a podvodníci! Buďto lhali tehdy, nebo lžou teď. Prostě radar je holý nesmysl, který s takovýmito krizemi, jako je ona nynější ukrajinská, nemá zhola nic společného.“

Někdejší místopředseda partaje Stanislav Grospič krátce zmínil: „Umístění takové radarové základny USA je pro nás v zájmu České republiky nepřijatelné.“

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) vše označil za humbuk.

Kohlíček: V regionu kolem nás je mnoho základen. Tak proč?

„Podle mne je to vše nesmyslná úvaha, protože pokud se takzvaně jedná o ruské nebezpečí, tak Poláci mají dokonce na svém území i nějaké rakety a mají i určité plány, co by všechno chtěli vybudovat v baltských zemích. Dokonce se neustále podbízejí, aby se u nich vybudovaly další a další zařízení. Nová americká základna je pak v Bulharsku i v Rumunsku. V takzvaném státě Kosovo je dokonce největší americká základna v Evropě Camp Bondsteel. Takže z tohoto hlediska je naprosto nesmyslné, aby se v rámci úvah vrátila myšlenka na jakoukoliv radarovou základnu u nás. Za prvé je to daleko od Moskvy a za druhé je tady řada základen, které mají Američané mnohem blíže. Začíná to Incirlikem v Turecku a pokračuje to pak Balkánskými zeměmi, o kterých jsem se již zmiňoval. A pak samozřejmě to pokračuje i státy na sever od nás. Mimochodem, pokud jde o severské země, tak Norsko je členskou zemí NATO a tam základny přece také jsou!" řekl Kohlíček.

Podle něj navíc onen radar v době, kdy se o něm uvažovalo, a ani v současné době, nebyl žádnou vhodnou investicí.

"Podle mne to byl spíše humbuk a Američané, pokud uvažují racionálně, tak to ani nemohli myslet vážně. Tam samozřejmě šlo hlavně o to, aby tady byla americká základna, o radar proto už moc nešlo,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Kohlíček.

Pravice to ale vidí jinak.

Byla by chyba šanci nechytit

„Byl jsem vždy zastáncem radaru a pokud bychom tuto šanci dostali znovu, bylo by chybou ji nevyužít,“ napsal ParlamentnímListům.cz v sms zprávě europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Já jsem byl vždy příznivcem amerického radaru a jsem přesvědčen, že výrazně zvyšuje naše bezpečnostní garance. Samozřejmě bych jeho umístění do České republiky podporoval,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz poslanec Marek Benda (ODS).

Předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg především poukázal na technickou stránku věci.

„Podívejte se, je to přece jenom pět let, co byla tato otázka aktuální. Já ale nevím, jak se nyní změnily technické parametry a požadavky kolem amerického systému. Já ale v zásadě námitky na tuto věc nemám. Když by to znamenalo posílení ostrahy státu, tak bych byl samozřejmě pro. Ale opakuji, že nejdříve by bylo záhodno vědět, jak si stojí okolnosti kolem technického stavu věci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.

Bývalý ministr zahraničí i obrany a také někdejší místopředseda ODS Alexandr Vondra má prý v této věci stejný názor jako v době, kdy případné umístění amerického radaru na naše území bylo aktuální otázkou.

„Já jsem setrvale názoru, že by bylo dobré americkou vojenskou základnu tady mít, neboť by posílila naši bezpečnost, zvýšila by naši váhu v mezinárodních vztazích a posílila by i význam teritoria České republiky a postavila by se za něj, až se tady zase někdy bude chleba lámat,“ zmínil v obsáhlém rozhovoru ParlamentníchListů.cz Vondra.

„Já nejsem idealista, který si myslí, že by nám tady nikdy už nic nehrozilo, že to je pohádka bez konce. Čili já jsem jednoznačně pro,“ uvedl také Vondra a naznačil, že je nutné – pokud by se tato věc v budoucnu začala opět přehodnocovat - s českou veřejností pracovat a "vysvětlovat" jí.

Vondra: Jde o snahu atakovat Obamu

„Protože tehdy hysterie debaty, kdy nakonec to, co mělo naši bezpečnost posilovat, bylo českou veřejností vnímáno jako záležitost, která ji oslabuje, byla velká. Dodneška mezi lidmi tenhle názor totiž převažuje. Muselo by se zatít do hloubky a mnohem kvalifikovaněji pak diskutovat, nežli dříve. Pokud by tu radar někdy měl být - i když jsem skeptický k přehodnocení ze strany Ameriky - čekalo by nás tady dost práce,“ dodal Vondra a nadto doplnil, co si myslí o prohlášení republikánského senátora Johna McCaina.

„Jedna věc je John McCain a druhá věc je Barack Obama, který v zásadě americký leadership hodně omezil. Já jsem byl ale hodně nespokojen s tím, jak to stávající administrativa v Americe dělá. To, že tam jeden opoziční politik něco říká, ovšem ještě neznamená, že podle toho bude postupovat celá demokratická administrativa. Za těmi slovy Johna McCaina proto nevidím nic jiného, než snahu atakovat prezidenta Obamu, že je jako vůdce slabý. Nic víc zatím z toho nečtu.“

Komunistický poslanec Alexander Černý se ale názorům pravice vysmál.

Kdyby nabízeli ponorkovou základnu, tak budeme budovat námořnictvo?

„Motivace kolegů z ODS je zcela zřejmá. Oni jsou totiž přesvědčeni o tom, že posílení účasti Spojených států v Evropě - a pokud možno hlavně v České republice - bude garantovat politické status quo dalšího vývoje v této zemi. A o to se opírají. A je jim, s prominutím, úplně jedno, jestli jde o radar nebo o cokoliv jiného. Jim jde tak jen o jakoukoliv vojenskou účast Spojených států na našem území. Když někdo nabízí radar, no tak sáhnou po radaru! Ale kdyby jim někdo nabízel atomovou ponorkovou základnu, tak tady snad budeme budovat námořnictvo,“ pronesl nakonec na adresu občanských demokratů Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…