Vůl, pohrdání i blbost. Kníže, Okamura, Zaorálek, Stropnický i další nám řekli, co si myslí o Petře Kvitové a Humlovi. A Babiš...

11.07.2014 14:31

ANKETA Poslanec ČSSD Stanislav Huml tvrdě odsoudil tenistku Petru Kvitovou, že se přihlásila k trvalému pobytu v Monaku, aby tam platila nižší daně než v České republice. Podle něho by se mělo zvážit, že by takoví lidé přišli o české občanství. Zjišťovali jsme, co o tom soudí ostatní politici.

Vůl, pohrdání i blbost. Kníže, Okamura, Zaorálek, Stropnický i další nám řekli, co si myslí o Petře Kvitové a Humlovi. A Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

„Já si o tom ale vážně myslím, že bychom se měli zamyslet nad tím, že když někdo odejde z České republiky a přihlásí se do jiného státu, že by měl přijít o občanství v České republice. Odvrhuji to, že mi ta Česká republika k úspěchu i pomohla,“ sdělil pro Impuls Huml.

Někteří politici se do Humla ostře pustili a přirovnali jeho nápad k praktikám totalitních režimů. Další říkají, že vysoké daně v České republice k takovému kroku lidi fakticky nutí. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

To je blbost

„To je blbost. Očividně se někteří nepoučili z minulosti, kdy jsme se s velikou vervou zbavovali úspěšných,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„To je nesmysl,“ reagoval stručně na Humlův nápad předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Petra Kvitová udělala obrovskou propgaci českému tenisu a celé České republice. Její rodný Fulnek i my všichni na ni můžeme být pyšní. Neuvěřitelné je, co předvedl na Wimbledonu celý český tenis. New York Times psaly, že je to něco, co se dosud nestalo a co je těžké pochopit. Přál bych si, aby se o nás takto psalo častěji. Já bych všem v čele s Petrou Kvitovou poděkoval a řekl, že smekám,“ odpověděl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Peníze se rozkradou

„Moc gratuluji Petře Kvitové k výhře ve Wimbledonu – je to obrovská pozitivní reklama pro celou Českou republiku a můžeme být všichni hrdí, že máme takového skvělého reprezentanta. Na druhou stranu je velmi smutné, že si Petra z daňových důvodů přemístila bydliště do Monaka – je vidět, že ani jí se nechce darovat miliony státu, který je rozkrade a vyhodí na zbytečnosti. Náš stát musí začít hospodařit a chovat se tak, aby měli lidé více chuti daně platit. Jiná cesta v současném globalizovaném světě není,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„A teď už bohužel vidíme, že současná vláda rozhodně nebude motivací občanům k pocitu sounáležitosti s naší zemí. Myšlenky vládních poslanců trestat naše občany zbavením občanství za to, že nevěří naší zemi potom, co politici za 30 let předvedli, považuji za absolutně nepřijatelné a svědčí to o neuvěřitelně pokryteckém přístupu. Od vlády bych naopak čekal systémový plán na to, jak zvýšit důvěru občanů ve vlastní zemi. Hnutí Úsvit přímé demokracie již v této souvislosti návrhy předložilo – změny směrem k přímé odpovědnosti odpovědných a větší zapojení občanů do rozhodování o vlastní zemi,“ dodal Okamura.

„Ztrátou občanství bych opravdu nikoho netrestal. Spíš by to chtělo takový stát, aby lidé měli jistotu, že jejich daně budou využity k obecnému prospěchu. Pak už by bylo rozhodnutí jenom věcí občanské cti,“ myslí si ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

Je to vůl. Ještě, že nenavrhuje zastřelit ji

„Vzhledem k ideovému backgroundu pana kolegy Humla je potřeba ocenit, že nenavrhuje Petru Kvitovou rovnou zavřít nebo zastřelit. Jeho návrh je naprosto směšný. Svobodný svět a svobodní lidé v něm se vyznačují tím, že mohou mít trvalé bydliště, kde chtějí, aniž by to něco ubíralo na jejich občanských právech. Petra Kvitová nendělá nic nezákonného a nemravného,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to vůl,“ reagoval stručně a úderně na kolegu Humla místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Vysoké daně vždy vyháněly schopné lidi z jakékoli země. Řešení v demokratické zemi je jen jedno: Nastavit daňové zatížení tak, abychom motivovali bohaté lidi z České reopubliky neodcházet,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach připomíná, že dle Ústavy nikdo nesmí být zbaven občanství. „Každý má právo změnit trvalý pobyt. Nadávat Petře Kvitové, že odchází žít kvůli vysokým daním jinam, je totalitní přístup. Jako Česká republika musíme být atraktivní, pak od nás nebudou lidé odcházet. Doufám, že Petře Kvitové občanství nevezmou, aby si uchovala své právo hlasovat ve volbách pro nižší daně,“ vysvětluje Mach.

Zaslouží si odsouzení a pohrdání

„Myslím, že se to netýká jen Kvitové. Organizace jako například Evropská komise, MMF, Světová banka, OECD, WTO či smlouvy jako například GATT svět pro kapitál unifikují – otvírají. Daňové ráje, které parazitují a bezpracně vydělávají na liberálním prostředí, však nikdo neřeší. Jde o určitou formu hyenismu ekonomicky silných vůči slabým. Doplácí na to státní rozpočty i občané. Únik do daňových rájů je sice legální, ale nemorální. Proto si zaslouží odsouzení a pohrdání. Vyloučení není zákonné, ale nabízí se,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Útěky do daňových rájů jsou poněkud trapné, zejména u sportovců, neboť se sportem si stále ještě spojujeme určité ideály. Občanství bych ale kvůli tomu rozhodně nezbavoval,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pan Huml asi zapomněl, že volný pohyb osob je základní prioritou a jestli se někdo rozhodne bydlet někde jinde, tak je představa, že ho zbavíme občanství, dost ujetá. S názorem pana Humla nesouhlasím. Možná touží po nové 'železné oponě', já osobně ne,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Je to úplný nesmysl. To by byl pro národ tragédie. To už by tady zůstali jen blbci a lenoši a nepoučitelní optimisti a vlastenci. Ale spíš mě tato story vede k zamyšlení. Proč odsud schopní odcházejí, proč firmy daní v cizině, proč je kriminalizován podnikatelský neúspěch téměř vždy, proč si myslíme, že je dobré oškubávat úspěšné a platit dokonce i povaleče? Není náhodou náš stát zlý na vlastní občany? Souhlasím s kroky Petry. Už tak je pro naši zemi přínosem. A na výše uvedené otázky už voliči odpověděli v minulých volbách důvěrou v Babiše a Sobotku. Následky pocítí všichni, až na ty, co si připravili zahraniční únikovou cestu,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Severní Korea ve skromných českých podmínkách

„Myslím, že Petře někdo špatně poradil. Věřím, že sama jednou dospěje k názoru, že platit daně v zemi, kde se narodila, vyrostla a lidé ji mají rádi, se vyplácí. Věřím, že je Petra velká vlastenka a bude jednou vychovávat své děti v České republice,“ říká k věci poslanec ANO Jiří Holeček.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi zbavování občanství není dobrý nápad, protože i v EU platí svoboda pohybu a pobytu. „Monako je dobrou adresou nejen pro sportovce a umělce, ale i pro řadu podnikatelů. Problém je v daňové politice EU a v daňových rájích. Proto by měla EU jednotně vystupovat proti daňovému dumpingu, který je tak typický v neoliberálním prostředí ekonomiky. Stejně jako platový dumping řady asijských a rozvojových zemí. V obou případech by měla nová Evropská komise a Evropský parlament konat. Obecně je otázka daňových rezidencí v daňových rájích spíše problémem morálky těchto rezidentů a rozhodně bych to s občanstvím nespojoval. Já jsem naopak rád za úspěchy českých sportovců. Zejména v poslední době našich tenistů. Je jen škoda, že takových úspěchů nedosahujeme i v kolektivních sportech,“ řekl Seďa.

„Vážným problémem poslance Humla je, že už neexistují instituty zbavování občanství za opuštění republiky. Ještě znovu postavit ostnaté ploty na hranicích a začít vydávat výjezdní doložky a nikoho, co něco umí, nepouštět ven. Ušetříme také na různých programech pro lákání vědců ze zahraničí, protože zasluhují zavřít, nikoli práci v laboratoři. Poslancem Humlem vybraní spolehliví dostanou pendreky a budou šťastné nevolníky pobízet k ještě lepší práci pro jeho věrchušku bitím. Severní Korea ve skromných českých podmínkách,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Jsem jen zvědavý, zda bude poslanec Huml navrhovat zbavit občanství i sociálnědemokratické europoslance, kteří své příjmy rovněž daní v Belgii – a v důsledku smluv o zamezení dvojího zdanění je neplatí znovu u nás, přestože se na jejich příjmy na rozdíl od cen Petry Kvitové skládáme. A vůbec už panu Humlovi nepřeji, aby si sociální demokracie prosadila svého eurokomisaře - to by teprve byla ta pravá jinde danící špína v Humlových vlastních řadách!“ dodal Zlatuška.

Projev určité sounáležitosti s naší zemí

Senátor Miroslav Krejča říká, že chyba není ani v Petře Kvitové, ani Stanislavu Humlovi. „Chyba je v našem daňovém, sociálním a zdravotním systému a v jejich nekompatibilitě navzájem v různých zemích. Jen hlupák by nechtěl optimalizovat své příjmy a výdaje – v souladu se zákony. A jen naprostý idiot s radostí sponzoruje svými daněmi a odvody nepřizpůsobivé spoluobčany, leckdy neschopné či naopak všeho schopné politiky a některé nesmyslné projekty,“ vysvětlil senátor Miroslav Krejča.

„To je širší problém související i s odvody na zdravotní a sociální pojištění a využívání výhod zdravotního pojištění. Ale občanství bych nikoho nezbavoval,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Pan poslanec by si měl – konečně už jednou – přečíst Ústavu České republiky. Článek 12, odstavec 2 výslovně zakazuje zbavení občana státního občanství proti jeho vůli. A jako člen výboru pro bezpečnost by si mohl také navíc pamatovat – a dost jsme se tomu věnovali, že jsme vloni schválili novelu zákona o státním občanství, který umožňuje i dvojí občanství,“ připomenul poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava se s názorem o ztrátě občanství neztotožňuje a říká, že je hrdý na úspěšné české sportovce a vyslovuje jim uznání. „Něco jiného však je, zda platí daně v České republice, nebo odcházejí do daňových rájů. Přiznávají sami, že chtějí platit menší daně nebo žádné. Chceme, aby firmy neodcházely do daňových rájů, aby platily daně tady a přispívaly tak na služby, které jim a nám všem poskytuje stát. Co je na tom špatného ve vztahu k těmto sportovcům? Byl by to i projev určité sounáležitosti s naší zemí. A jestli někdo podsouvá, že názor, který jsem vyjádřil, je jen projevem závisti či populismu, tak je hlupák,“ dodal Votava.

Je to zajímavý názor

„Je to zajímavý názor. Pokud by to zákony umožňovaly, proč by to nebylo možné,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz.

„Vzhledem k tomu, že institut dvojího občanství je možný, tak by mě zajímalo, jak by kolega Huml tyto případy posuzoval. Jak by řešil firmy, které mají sídlo v zahraničí. Proč ten zájem až v souvislosti s Kvitovou? Pokud vím, tak jsou i další naši sportovci, kteří jsou trvale hlášeni mimo Českou republiku. Myslím, že tato problematika je daleko složitější a nerad bych Českou republiku zase obepínal nějakým pomyslným ostnatým drátem,“ uvádí poslanec ČSSD František Adámek.

„Já bych nebyl tak radikální. Samozřejmě bych byl raději, kdyby takový krok neudělala, ale v první řadě by se měl stát postarat o to, aby zde lidé jako plátci daní zůstávali. Nejde dle mého názoru o výši daní, ta koneckonců v České republice v porovnání s jinými zeměmi není tak vysoká, ale především o hospodárnost, s jakou se s penězi u nás nakládá. Pokud by lidé měli pocit, že jim stát přináší bezpečí, kvalitu, krásné silnice a podobně, jistě by neměli takovou tendenci odcházet. Nicméně ti, kteří zde nedaní, by již neměli příliš mluvit do státního financování sportu,“ myslí si poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Já tohle, ve vší úctě, neřeším. Abych se přiznal, mě ostatně také mnohdy trápí, na jaké nesmysly a kde všude navždy mizí ty mnou zaplacené daně. Jasně, na slečnu Kvitovou s příjmem nemám. Ale cestu životem jsem si vybral sám. Přitom ono o částku ani tak nejde. Koho by nebolelo, že někdo promrhá právě ty vaše peníze, zvláště jsou-li vydělané poctivě. Je mi líto,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pan Huml rychlejí mluví, než myslí. Měl by naopak Petře poděkovat za to, že nás skvěle reprezentuje,“ podotkl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Zbavení občanství? Typická komunistická myšlenka. Daleko jsme za těch 25 let v chápání svobody nedošli,“ míní senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Nikdo nechce dávat peníze, aby se rozkradly

„V hodnocení tohoto kroku bych nebyl až tak razantní. Určitě tento počin vyvolává i podobné pohnutky k jeho odsouzení, ale reálně viděno má totiž i své, řekněme věcné předpoklady. To, kam kolega Huml míří, bych viděl spíše tam, kdy někdo získá u nás relativně bezplatně vzdělání, kvalifikaci, vysokou odbornost a pak odejde jinam, kde to zúročuje a finančně zhodnocuje. V případě sportovců je to však asi nejvíc dáno jejich vlastní pílí, přístupem a odříkáním a náš stát jim v tom – v jejich sportovním počátku – materiálně pomáhá, řekněme poněkud málo. To jak nechal vycouvat z přímého financování sportu a mládeže tak výdělečný zdroj, jakým byla pro sport Sazka, je toho ukázkovým příkladem. A já se dodnes pozastavuji nad tím, proč nemáme znovu státní loterii na podporu sportu a mládeže?“ ptá se poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Ale zpátky k tématu : Asi málokomu se bude chtít odvádět vysoké finanční částky – daně do rozpočtu, kde jsou přímo ukázkově vybrané daně rozkradeny. Miliardy za zbytečně nakoupené L 159, se kterými nikdo nelétá, a jejich zakonzervování ještě stojí další peníze navíc, padáky, se kterými se neskáče, zmizelé miliardy za IZIP, v pravdě černá privatizační díra OKD, pandury, MUS, nefungující, nefunkční nebo zbytečné IT systémy a bohužel bych mohl pokračovat ještě dlouho. Kdyby nebyly tyto tunely do státního rozpočtu, asi bychom pak měli i nižší daně. Řešili bychom i potom, proč ten či onen chce do Monaka? Je to ovšem určitě složitější problematika než na takto krátkou odpověď,“ dodal Fiedler.

Poslanci Humlovi vadí, že Kvitové prý k úspěchu pomohly peníze českých daňových poplatníků a nyní daně platí jinde. Tenistka sama přiznala, že se do Monaka na přelomu října a listopadu loňského roku odstěhovala kvůli daním. Huml také sdílel na Facebooku ostrou kritiku čerstvé vítězky Wimbledonu Petry Kvitové „Petro jsi skvělá tenistka, ale jako člověk jsi špína!“ od člena facebookové komunity Daniela Rovného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…