Zamindrákovaný, trapný, hulvátský, vyhrožující Zeman. Tak po projevu syčí pravice na prezidenta

07.08.2013 13:47

Prezident republiky Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně pronesl projev na podporu vlády Jiřího Rusnoka. Ptali jsme se poslanců, co prezidentovu projevu říkají, zda se jim líbil a zda je ovlivnil.

Zamindrákovaný, trapný, hulvátský, vyhrožující Zeman. Tak po projevu syčí pravice na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny se na galerii pro veřejnost přišlo podívat nezvykle mnoho lidí

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu lobboval za podporu Rusnokově vládě. Při té příležitosti poslance varoval, že v případě, že vláda důvěru nedostane, bude nucen několik týdnů čekat s kroky, které by vedly k druhému pokusu o sestavení vlády. Důvodem je fakt, že žalobce Ivo Ištvan chystá velký zátah na „politiky spojené s takzvanými kmotry“ a hrozí prý, že by někteří ministři museli své úřady řídit z cel vazebních věznic. 

Prezident označil Rusnokovu vládu za první vládu v historii, kterou podporují odbory i zaměstnavatelské svazy, a rovněž za kabinet, který na rozdíl od toho předchozího nebude zasahovat do vyšetřování politických kauz. „I mně některé věci vadí, ale výsledné saldo činnosti je nepochybně pozitivnější než u předchozích vlád,“ pochválil Rusnokův kabinet. I to by prý poslanci měli vzít v úvahu při hlasování o důvěře. 

Celkem logicky Zemana spíše chválí poslanci levice, zatímco poslanci pravicové koalice jeho projev často odsuzovali jako vyhrožování.

Věcný projev státníka

„Projev byl věcný, nezměnil můj názor, ale odhalil, že představitelé TOP 09 lhali panu prezidentovi o svých skutečných postojích,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Byl to projev státníka, realisticky popsal roli Miroslava Kalouska, připomněl výroky pana prezidenta Havla z doby řešení ústavní krize v roce 1998 při jednání o důvěře úřednické vlády Josefa Tošovského,“ zhodnotil Zemanovu řeč první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Svolávám vedení strany. Teze, že druhý pokus nebude dříve, než dojde k zásadnímu posunu v Nečasově kauze, je zcela zásadní,“ informoval ParlamentníListy.cz předseda Věcí Veřejných Vít Bárta.

Projev nenávistného zamindrákovaného člověka

Drsně odsoudila Zemanův projev poslankyně ODS Jana Černochová. „Byl sebestředný, plný zášti z křivd a komplexů, nabubřelý, šovinisticky trapný a hulvátský. Nic státnického v něm rozhodně nebylo. Byl to projev nenávistného zamindrákovaného člověka, který trpí absolutní samoláskou,“ uvedla.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta byl projev Miloše Zemana hrozný: „On prostřednictvím Ištvana vyhrožuje? Nebyl to projev hodný prezidenta. Projev mě posunul negativně v názoru na pana prezidenta. Jeho role ve společnosti by měla být úplně jiná.“

„Projev prezidenta byl v duchu mého předpokladu. Obsahoval fakta, bonmoty i útoky. Dnes vládu nepodpořím,“ uvedl nezávislý poslanec Martin Vacek, který spolupracuje s LIDEM.

ODS nemá právo Zemanovi co vyčítat

„Prezident přesně vystihl důvody, proč by se neměla vracet pravicová koalice a proč se rozhodl jmenovat úřednickou vládu. Považuji jeho vystoupení za státnické a v zájmu občanů,“ říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Pan prezident řekl, co chtěl a považoval za potřebné a my, poslanci, to slyšeli. Jestli se teď ODS něčemu diví, pak je to jen a jen důsledek dřívějšího postoje vedení naší strany podpořit přímou volbu prezidenta, navíc bez korekce jeho pravomocí. Já byl vždy proti, ale nikdo z vrcholných představitelů ODS mě nechtěl slyšet a se svým postojem jsem se ocitl ve straně v izolaci. A ti samí lidé se teď zlobí. Mohou se ale zlobit jen sami na sebe. Prezident Miloš Zeman tak dnes logicky využívá na maximum veřejné síly a vlivu daných mu přímou volbou a pravomocí, které mu mandát přináší. ODS a strany bývalé vládní koalice tyto podmínky poskytly a nastavily, nemáme proto žádné, ale žádné právo teď prezidenta Zemana za jeho postoje a postupy kritizovat,“ říká poslanec ODS Boris Šťastný.

„Myslím, že pan prezident svým projevem nezklamal a ani nepřekvapil. Vše, co řekl, se dalo očekávat,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Šel mi mráz po zádech

„Z projevu mi šel mráz po zádech. Miloš Zeman dal najevo, že nehodlá respektovat poměr hlasů řádně zvolených členů sněmovny občany. Žádné průzkumy na nějakém vzorku respondentů nemohou být věrohodným argumentem. Když se o průzkumy opírá prezident ve svém rozhodování o budoucnosti státu, je to trapné. Ač řádně zvolených 101 poslanců deklaruje jistotu podpory možné vlády, prezident republiky si vymýšlí záminku – tedy domnělou možnost stíhání někoho – proč nechat vládnout vládu bez důvěry a tím bez odpovědnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

„Nemluvím o pokračování jeho stylu jízlivosti a kopání do politiků s jinými politickými postoji. Vůle sněmovny je pro něho hadrem, kterým si může vytírat cestu k popření parlamentní demokracie v ČR. Od počátku jsem věděl, že z principiálního důvodu nebudu hlasovat pro Zemano-Rusnokovu vládu, svým vystoupením mě prezident ujistil, že jsem se nemohl rozhodnout jinak,“ dodal Husák.

„Projev se mi nelíbil, neovlivnil mě,“ reagoval stručně místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím.

„Zeman pouze rekapituloval, co už řekl. S jeho vládou bych mluvil o menším zlu, ne o blahu republiky. K věcnému vzniku mandátu to nebylo, spíš k způsobu vzniku. K roli hlavy státu moc nesedělo otevřené vyhrožování Ištvanem,“ domnívá se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Král pískoviště

„Čekal jsem od pana prezidenta státnický projev, nota bene, když přichází do sněmovny bojovat za vládu. Nic z toho se nestalo. Za zaznamenání určitě stojí jen věta pana prezidenta, že po volbách dá mandát k sestavení ne předsedovi vítězné strany, ale představiteli vítězné strany. Moje rozhodnutí hlasovat proti jeho vládě tak svým projevem neovlivnil,“ řekl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Projev se mi líbil, ale už jsem byl rozhodnutý hlasovat pro vládu,“ uvedl poslanec Josef Dobeš.

„Král pískoviště? Snad. Nikoli prezident země. Vyhrožoval vším, co jsem předpověděl,“ říká poslanec Michal Doktor.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka vnímá projev pozitivně: „Zejména jeho rozhodnutí ponechat dostatečný časový prostor pro probíhající vyšetřování.“

Místopředsedkyni poslaneckého klubu TOP 09 Jitku Chalánkovou Zeman prý nepřekvapil: „Projev obsahoval osobní vyhrožování a devastaci parlamentní demokracie. Jsem pro spolupráci politických stran a společný postup.“

Ištvanku, kamaráde

„Mě projev především naprosto šokoval. Jestli jsme až doposud mohli spekulovat o tom, že tady nedávno proběhl regulérní pokus o puč, který byl řízen nějakou justiční mafií, tak po tom, co tady řekl prezident, se tato spekulace mění v jistotu. Prezident tady v podstatě řekl toto: 'Ištvanku, kamaráde, přines na ty pravicové politiky už rychle něco pořádného, nebo mi nezbude nic jiného, než někoho od nich pověřit sestavením vlády a pak se asi ty sám za tyhle machinace ve svém křesílku dlouho neudržíš.' Jak je možné, že na soukromé návštěvě státní zástupce privátně informuje jednoho politika, že na něčem pracuje a že to bude konečně to ono, na co onen politik čeká nebo co si možná dokonce sám objednal? Myslím, že tohle odhalení je klíčová část projevu pana prezidenta a považuji to za skandál, který u nás dosud nemá obdoby,“ říká poslanec ODS Aleš Rádl.

„Projev byl podle mého gusta a podepisuji jej. Už proto, že pravda musela koalici dost bolet. Ale neovlivnil mě. A to ani přes včerejší obrat ČSSD. Stačily mi ranní zprávy o eventuálním dalším vládním angažmá paní Pí., abych věděl, jak musím hlasovat,“ napsal poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Projev odpovídal očekávání. Moje hlasování neovlivní,“ sdělil poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Podle člena poslaneckého klubu VV Jiřího Štětiny byl projev naprosto jasný, srozumitelný pro každého. „Je vidět, že pan prezident plní a dodržuje, co slíbil při nástupu do funkce. To je pro mě zásadní,“ dodal.

„Prezidentův projev mě utvrdil v přesvědčení, že jím konstruovaná vláda navzdory Parlamentu důvěru dostat nemá,“ říká poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

„Nic projevu neříkám. Nesledoval jsem ho,“ informoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…