Zeman opět vyvolal bouři: Ubohost, trapnost, protektorát. Lezeme kamsi agresivním USA, EU, Putinovi i Číně. Toto nám řekli kníže, Bělobrádek, Okamura i Kalousek

30.12.2014 13:10

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman ve svém vánočním poselství řekl, že chce být prezidentem suverénní České republiky, která hájí své národní zájmy tak jako všechny ostatní státy a která nepodléhá vnějším tlakům jako v době, kdy jsme byli členy Varšavské smlouvy či RVHP. Jak se k tomu staví reprezentanti parlamentních politických stran?

Zeman opět vyvolal bouři: Ubohost, trapnost, protektorát. Lezeme kamsi agresivním USA, EU, Putinovi i Číně. Toto nám řekli kníže, Bělobrádek, Okamura i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl ze zámku v Lánech svůj vánoční projev

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

„V zahraniční politice chci být prezidentem suverénní České republiky, která hájí své národní zájmy tak, jako je hájí všechny ostatní státy a která nepodléhá vnějším tlakům jako v době, kdy jsme byli členy Varšavské smlouvy nebo Rady vzájemné hospodářské pomoci,“ řekl mimo jiné prezident Zeman.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda s tím souhlasí. Hodně politiků se Zemanem souhlasí, podle některých takto Zeman přirovnal Evropskou unii k RVHP a NATO k Varšavské smlouvě. Část politiků si myslí, že bychom neměli podlézat velmocím, USA, ani EU. Někteří říkají, že Zemanova slova o suverenitě se neslučují s jeho podporou eura a Evropské unie, která nám suverenitu odebírá a omezuje a kdy bychom v rámci evropského federálního státu přestali být suverénním státem.

NATO a EU stejné jako Varšavská smlouva a RVHP?

„Myslím, že to je v souladu s politikou vlády,“ reagoval vicepremiér pro vědu a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Proti té větě jako takové nelze nic namítati. Každý si přeje svobodnou nezávislou Českou republiku a tak dále. Ovšem je otázka, proč toto řekl, když je to samozřejmost. Takové věty se říkají, když je obava, že takový stav již není. A poněvadž jediné závazky, které máme, jsou členství v Evropské unii a NATO, ze kterých jisté povinnosti a solidarita vyplývají, tak je pro mě otázka, zda tou větou bylo míněno toto členství. To bych rád věděl,“ řekl ParlamentnímListům předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Mně to připomíná tu starou doktorskou historku. Jak pan doktor Novotný se v nemocni ptá pacientky: ‚kdy bude operace a kdo vás operuje?‘ ‚Pan doktor Dvořáček,‘ odpoví pacientka. ‚No, tak vám přeju mnoho štěstí a doufám, že to přežijete.‘ Takže to jsou sice bezvadná přání, ale v té souvislosti jsou nešťastná a pacientka se skoro zbláznila. Rozumíte,“ smál se Schwarzenberg.

Být suverénní zemí, být svobodný český národní stát je to, co si po staletí náš národ přeje 

„Být suverénní zemí, být svobodný český národní stát je to, co si po staletí náš národ přeje, a jeho prezident by měl být vždy prvním člověkem, který zájem národa musí hájit. Takže naprostý souhlas. Pro mě a pro mou politickou práci vždy bylo a je vlastenectví, národní uvědomění a národní zájem velmi důležitým prvkem. Naše vláda na to ovšem neustále zapomíná, což náš národ velmi oslabuje. A je zcela nepochopitelné, že dnes média dělají z vlastenců xenofoby nebo dokonce rasisty. A slova ‚národní uvědomění‘ a ‚vlastenec‘ se úplně vytratila ze slovníku politiků a médií. To jsme na tom už opravdu hodně špatně a je to obrovská škoda. Jelikož vlastenectví národ velmi posiluje, vytváří pocit sounáležitosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Kdyby to myslel vážně, tak by napřed musel zcela změnit svou eurohujerskou politiku vůči EU, například neprosazovat vstup České republiky do eurozóny. Jinak jsou to jen řeči,“ soudí první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Nevím, co si mám pod tím představit, kromě kritiky Břežněvových časů. Zeman je známý svou podporou federalizace EU i jestřábími sklony v bezpečnostní oblasti. Pokud jde o skutečně aktivní členství v mezinárodních organizacích, tak jistě, stejně jako výraznější obchodní aktivity k třetím zemím. Tomu rozumím a to i vítám, to je v českém zájmu,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Česká republika je suverénním státem již dnes. Problémem naší země je neujasněnost národních zájmů. Na rozdíl od jiných demokratických států se stává zahraniční politika České republiky součástí politického boje. Což ukazuje například vztah k Rusku či k Číně. Dokud nebude mít koalice i opozice vyjasněny národní zájmy i v této oblasti, pak nebude jednota k jejich prosazování i v mezinárodních organizacích. Mimochodem toto vyjasnění si národních zájmů se týká i pana prezidenta Zemana,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Jsme členy EU, která bohužel občas svými direktivami připomíná ‚RVHP s lidskou tváří

„Národním zájmem České republiky je podle mého názoru nestat se malou, nevýznamnou, izolovanou zemičkou. To mimo jiné předpokládá budovat si pozici v rámci demokratických společenství jako jsou EU či NATO, nikoli oportunisticky se podbízet silným, ale nedemokratickým zemím typu Číny nebo Ruska,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Té prezidentově větě rozumím, ale je velmi důležité snažit se naplnit její obsah. Je to jedna z mála vět v jeho projevu, která je jasnou vizí pro Českou republiku a měla by být vytesána do kamene. Bohužel pan prezident trochu zapomněl, že jsme dobrovolně členskou zemí NATO, která nás chrání a kde máme i své závazky. A zároveň jsme členy EU, která bohužel občas svými direktivami připomíná ‚RVHP s lidskou tváří‘,“ řekl redakci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Já bych si zase velmi přál, aby pan prezident mluvil jako hlava členského státu Evropské unie, a ne jako propagandista Kremlu,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

„Já osobně desítky let poslouchám novoroční projevy prezidentů naší země, v tomto případě vánoční poselství. Většinou převažovaly šedivé, mnoho neříkající politická klišé. Věta prezidenta republiky Miloše Zemana, že chce být prezidentem suverénní České republiky, která hájí své národní zájmy, je absolutní novum, které za posledních minimálně 65 let nezaznělo z úst žádného z dlouhé řady jeho předchůdců. Toto je třeba ocenit a je velmi zvláštní, že současní čeští politici, jakož i média se tomu většinou vyhnuli. Naopak takový Jiří Dienstbier to dokonce komentoval slovy ‚nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru‘. Vyjadřuje to cosi o pokleslé úrovni, v tomto případě jeho samotného,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát s Milošem Zemanem nesouhlasí. „Pan Zeman se tady zjevně snaží nevyřčeně podsouvat lidem, že jsme dnes v podobných strukturách, jako jsme byli před rokem 1989. Nebo co tím vlastně chtěl říci? V NATO i EU má každý právo na názor. Nejenže můžeme odejít, ale také nás mohou vyhodit. Kdo by o trapné troublemakery stál? Pan Zeman a současná vláda nás ženou do nejistoty, která je nejhorší od roku ´89. Snad si nemyslí, že 10,5 milionu lidí má šanci držet vojensky krok s velkými státy a aliancemi? Finové by mohli vyprávět, jak žijou ve stínu skrytého diktátu Rusů. S tímhle Zeman rozhodně na prezidenta nekandidoval. Považoval jsem výzvy na jeho odstoupení za přehnané. Dnes už si myslím, že by se měl sbalit a z Hradu odejít. Mandát na zatažení Česka do ruské sféry vlivu mu nikdo snad nedal,“ vysvětlil Laudát.

V přirovnávání se prezident Zeman pozoruhodně blíží svému předchůdci Klausovi

„V tezi o národních zájmech a v přirovnávání našich spojeneckých svazků k situaci z doby vazalství vůči komunistickému Rusku se prezident Zeman pozoruhodně blíží svému předchůdci Klausovi. Silně pochybuji, že pro to má nějaké věcné podklady, třeba ve zprávách tajných služeb (obdobně jako pro stereotyp, že neandrtálci komunikovali řevem, když se v poslední době naopak objevují odborné paleoetnologické práce přinášející podporu pro teze o vysokých kognitivních schopnostech neandrtálců včetně vytvoření jazyka, kde přítomnost genu FOXP2 dokonce svědčí pro jazyk, který mohl být na obdobné bázi jako jazyk moderního člověka – i zde lze pochybovat, že má Hrad nějaké převratné vědecké výsledky vracející stav tohoto poznání někam před 80. léta). U obou prezidentů s původní profesí ´prognostik´ v tom cítím nostalgii po byvších dobách i hraní na strunu těch, kdo touží po vladařích coby ochráncích nás málo svéprávných a celým světem utiskovaných. V celém tom vzývání ´suverenity´ vidím v aktuálním stavu světa samozřejmě hlavně maskování postojů veskrze kvislingovských,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„A ta slova říkal Zeman, nebo Klaus?“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Se státem, ve kterém nyní žijeme, se identifikujeme. Naší samostatnosti si velmi vážíme, a proto nemáme žádné ambice vytvořit nějakou novou entitu s jinými, většími či menšími státy. Jakékoliv oslabování této entity formou rozhodování o nás bez nás – a je jedno, jestli ve Vídni, Moskvě nebo Bruselu – si nepřejeme. Právě proto se u nás vytvořila mimořádně velká rezervovanost vůči dnešnímu vývoji v Evropě…Mně se zdá, že zde narůstá nový pohled na vystupování českého politika v zahraničí, že se bohužel znovu vracíme k neblahým tradicím naší země a že vystupování českého politika v zahraničí chválíme jen tehdy, jedná-li se o servilní přitakávání mocným…jak jsme na to byli desetiletí či staletí zvyklí při jednáních tu ve Vídni, tu v Berlíně, tu v Moskvě a teď snad v Bruselu. Myslím, že je řada našich politiků, kteří se vždy s určitým mocným zahraničním příznivcem za zády snaží likvidovat politického protivníka denunciacemi z údajně nedostatečné lásky a loajality tu k tisícileté říši, tu k Sovětskému svazu a dnes málem by se chtělo říct k Evropské unii,“ uvedl totiž před časem Václav Klaus. 

Někteří byli zvyklí podlézat Sovětům a nyní dělají to samé vůči mocnostem ze Západu

„Tento postoj prezidenta Zemana je zcela správný a na místě. Jsem přesvědčený, že v našem národním zájmu je, aby prezident a všichni naši politici takto postupovali. Bohužel realita je jiná. Stačí se podívat na politiky TOP 09 a jejich destruktivní působení v pravicových vládách a nyní v opozici. Jdou cíleně za asistence ODS na ruku cizím zájmům a v mnohých aspektech jsou papežtější než papež. Bohužel v neprospěch většiny národa. Jen bych dodal, že vánoční projev prezidenta byl plochý až na jednu výjimku, a tou byla právě zmíněná pasáž, která měla jasné poselství a ukázala konkrétní strategický směr pro naši republiku. A to je dle mého názoru jeden z hlavních důvodů, proč je Miloš Zeman některým kruhům nepohodlný a vedou proti němu dehonestační mediální kampaň. Prezident nechce nic jiného, než suverénní a sebevědomou Českou republiku a odmítá být kolonií či protektorátem jiných velmocí. A to je zřejmě pro některé ohýbače hřbetu silná káva. Byli zvyklí podlézat Sovětům a nyní dělají to samé vůči mocnostem ze Západu. Pro tyto lidi je prezident trnem v oku. Odhaluje jejich malost a ubohost. Já mu v tomto směru držím palce,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Souhlasím s prezidentem ne tak docela. Byl bych velmi rád, kdyby byl prezidentem suverénní republiky. Žel není jím. Chtěl bych se ho zeptat, jestli si skutečně myslí, že jsme suverénnějším státem, než za jím uvedené doby Varšavské smlouvy a RVHP. Proč? V době existence Varšavské smlouvy nám nehořely válečné konflikty pár kilometrů od našich hranic, neválčilo se na území Evropy. Toto uskupení nikdy nezatáhlo naše vojáky do válčení, nikdy se domů nevraceli v rakvích. A doba RVHP? Prosperující průmysl, zajištěné dodávky surovin a energií, zajištěný odbyt našich výrobků, což pro zpracovatelský průmysl, jakým náš byl a je, byla obrovská výhoda. Zakázek tolik, že je naše závody nestačily plnit. To říkám u plného vědomí, že ne vše bylo v pořádku, že by nebylo co zlepšovat,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Nemyslím si, že dnes naše členství v EU nám dává a nahrazuje dřívější podmínky. Celá řada hloupých a nesmyslných nařízení, zdůrazňuji nařízení, nikoli doporučení, která jdou těžko pochopit. Nicméně, jako nařízení je musíme plnit. To není důkaz o naší nezávislosti o naší suverenitě. Shrnu-li to, jsme dnes vytaveni podstatně větším a v konečném důsledku podstatně horším tlakům, než tomu bylo v prezidentem citované době. Přiznám se, že nemohu říci, že bych z toho byl nadšen,“ dodal Doubrava.

"Tento výrok pana prezidenta plně podporuji a tento výrok naprosto přesně vyjadřuje i můj postoj a postoj hnutí Úsvit," reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Suverenita naší země by měla být prioritou pro politiky i občany

„Na té zmiňované citaci nevidím nic, s čím by nebylo možno souhlasit,“ reagovala místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že s prezidentem Zemanem naprosto souhlasí: „Je poněkud zvláštní, že této pasáže si mnoho novinářů, komentátorů, analytiků i vrcholných politiků nepovšimlo. Suverenita naší země by přitom měla být prioritou. Jak pro všechny jmenované, tak pro každého jejího poctivého občana. Stále někoho ‚velkého‘ poníženě poslouchat či lézt mu přímo ‚až tam‘, to je vskutku na červenou kartu. Ale ne, jak vidno, v tomto případě pro pana prezidenta. Ostatně i na toto přísahal. Jsem rád, že slovo drží.“

„Když to dokáže, bude frajer,“ reagoval na prezidentova slova poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„V tomto bodě mohu s panem prezidentem pouze souhlasit. Je na čase, aby politici v České republice v mnohem větší míře akcentovali národní zájmy. Není nic špatného na tom, aby občané byli mnohem hrdější na svůj stát. Musí mít ovšem pozitivní stimuly a těmi jsou mimo mnoha jiných i vysoká úroveň politiky a politiků,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

Je hezké, že mluví o suverenitě, ale proč podporuje další centralizaci EU?

Poslanec ODS Petr Bendl se podivuje nad tím, že prezident na jedné straně podporuje přenášení kompetencí našeho státu na orgány EU, a na druhé straně říká, že chce, abychom byli suverénním státem bez vnějších vlivů. „Měl by si vybrat, co vlastně chce, neboť obojí současně není možné,“ zdůraznil Bendl.

„Naprosto s tím, co řekl prezident Zeman, souhlasím. Ale status quo současné České republiky je dán – stále se nacházíme uprostřed Evropy a jsme součástí EU a NATO. Patrně se shodneme na tom, že v jistých ohledech to naši suverenitu posiluje a v jistých determinuje,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Stát se prezidentem suverénní České republiky se Zemanovi splnilo před téměř dvěma lety. Pokud si toho nevšiml, tak se to těžko komentuje. Bez vnějších tlaků budeme, až Česko ovládne celý svět, pokud se ovšem do té doby neobjeví mimozemšťané,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda. „Do té doby můžeme jen vnějším tlakům čelit, ne ale tak, že jim polezeme kamsi – viz návštěva Číny, papouškování Putinových názorů a podobně,“ dodal Svoboda.

„Ano, souhlasím a chci věřit, že pan prezident tato slova myslí opravdu vážně a nezůstane jenom u líbivých frází, ale bude se tímto poselstvím i sám řídit,“ reagovala poslankyně ODS Jana Černochová.

„Naše země má historii, ve které byla opakovaně silným královstvím s rozsáhlými pravomocemi i územím a početnou armádou. Rozhodně se máme v dějinách na co odvolávat. Akorát si kladu do budoucna otázku, zda bychom neměli vytvořit obranné společenství jako suverénní celek k obraně jak před agresivní politikou USA, Ruska nebo Islámského státu. Tím by se opevnila Evropa jako kontinent,“ míní poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

„Tak s cílem, aby ČR byla suverénní zemí, určitě nemám problém souhlasit, a je to naopak další bod, ve kterém se s prezidentem Zemanem plně ztotožňuji. Bohužel toto neplatí pro řadu našich jiných probruselských lokajů, které místo hájení zájmů naší země zajímá spíše hájení poklidu své vlastní pozice. Dokážu si představit více věcí, kdy společná evropská pravidla a politika nás poškodily, například otvírání našich trhů asijským ekonomikám (Číně), třeba tím, že tolerujeme rostoucí dovoz zboží asijských výrobců, kteří nemusí dodržovat normy a opatření, která po těch domácích pobruselsku vyžadujeme  – a zde s prezidentem Zemanem v takové shodě už asi nebudu,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Argumenty, že za všechny problémy je odpovědná EU a USA, mně připomínají padesátá léta

„Souhlasím s tím, co řekl pan prezident ohledně suverenity,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Poslanec ANO Vlastimil Vozka souhlasí s tím, že Česká republika musí vystupovat jako suverénní stát EU. „Ovšem podmínku, že nemůžeme podléhat vnějším tlakům, již splnit nelze. Naším vstupem do Evropské unie jsme se části suverénního jednání vzdali ve prospěch celku. Vzpomínat na naše dřívější partnerství je přitom nanejvýš nevhodné, jednalo se o vazalské spojenectví, na které nikdo nevzpomíná s nadšením,“ dodává poslanec.

„Jsem rád, že jako lidovci pana prezidenta s hájením českých zájmů inspirujeme. Myslím, že pokud je to pojaté dobře, a nikoli jako kverulantství, tak s tím budu souhlasit,“ řekl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Poslanec ČSSD Stanislav Huml s prezidentem souhlasí s jednou výhradou: „Kooperace či spolupráce v oblasti ekonomiky a obrany je rozumná a nutná. Avšak každý člen má být plnohodnotný a vážený. Pokud to bylo myšleno takto, pak souhlasím bez výhrad.“

„Pozorně jsem si poselství vyslechl. Také si přeji, abychom se chovali jako suverénní stát. Také vnímám snahy vrátit se do let před listopadem, neboť demagogické argumenty, že za všechny problémy je odpovědná EU a hlavně USA, mně připomínají padesátá léta. A to už nikdy nechci,“ reagoval poslanec úsvitu Jiří Štětina.

Slib prezidenta republiky zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ V článku 1 Ústavy ČR se píše: „Česká republika je svrchovaný (tedy suverénní – pozn. redakce), jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…