Zjišťovali jsme, zda na naše území kvůli Rusku vstoupí vojska NATO. Zde je odpověď

13.05.2014 12:11

Ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že je skeptický k tomu, aby na našem území byli v souvislosti s ukrajinskou krizí trvale umístěni zahraniční vojáci NATO, neboť patří ke generaci, která zažila dočasné umístění sovětských vojáků a pro Čechy je pobyt cizích vojsk problém. Co si o tom myslí ostatní politici? Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se Stropnickému postavil – proti umístění vojsk NATO v ČR není.

Zjišťovali jsme, zda na naše území kvůli Rusku vstoupí vojska NATO. Zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Česká republika nepodporuje stálou přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány NATO na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině. Pro agenturu Reuters to uvedl český ministr obrany Martin Stropnický. Lidé podle něj mají stále ještě v živé paměti okupaci vojsk SSSR z roku 1968.

Dobře si pamatujeme srpen 1968

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove minulý týden uvedl, že NATO by kvůli napjatým vztahům mezi Ukrajinou a Ruskem mělo zvážit trvalou přítomnost svých vojáků v členských státech ve východní Evropě. Polsko již o stálou přítomnost sil NATO v zemi požádalo.

Stropnický uvedl, že Češi jsou stále opatrní, pokud jde o jakoukoli cizí vojenskou přítomnost v jejich zemi. A nic na tom nemění ani fakt, že vojáci NATO by mohli dorazit jen na pozvání českých úřadů. Obyvatelé země totiž mají ještě živě v paměti invazi vojsk států Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968 a následný pobyt sovětských vojáků v zemi.

„Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80 tisíc sovětských vojáků v období normalizace. Je to stále psychologický problém,“ řekl český ministr obrany. Dokáže si představit určitou rozšířenou spolupráci, pokud jde o výcvik či podobné aktivity, nikoli ale přítomnost vojáků. „Zvýšit přítomnost Aliance na našem území v různých modifikacích, to ano. Ale pokud jde přímo o rozmístění jednotek, v tomto případě jsem spíše skeptický,“ dodal Stropnický.

Zaorálek: Měli bychom poskytnout vojsko i teritorium

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o umístění zahraničních vojsk myslí. Pobyt cizích vojsk by totiž musel schválit Parlament ČR. Stropnického kritizovali především představitelé TOP 09 a ODS. Podle nich připomínat sovětskou okupaci v souvislosti s možným rozmístěním vojsk NATO je nepatřičné a někteří přímo podporují vznik vojenských základen NATO na našem území.

„Jsme členem NATO a z toho plynou určité závazky. S těmi bychom v našich úvahách neměli být ve sporu. Podílíme se na společné obraně – máme z toho výhody vlastní bezpečnosti, ale měli bychom být ochotni v případě potřeby poskytnout své vlastní vojenské síly i teritorium,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Ministr obrany má v tomto případě pravdu. Můj názor je, že rozmístění stálých jednotek NATO v České republice je pro nás naprosto nepřijatelné. Argumentace o tom, že se jedná o rusko-ukrajinskou krizi, je v tomto případě pouze zástupným problémem, který se NATO snaží použít,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

Odmítáme strašit lidi armádami NATO

„Ministr obrany by měl umět rozpoznávat mezi spojenci a okupanty. Ale snad by bylo prospěšné, kdyby se podíval do Spojeného království, Německa či Polska, aby ten rozdíl viděl a poučil se,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Je rozdíl mezi pobytem cizích okupantů a pomocí spřátelených spojenců, kterými jsou armády NATO. Jiná věc je, před čím a před kým nám pomůžou s obranou? Rusko na nás útočit nebude – a být mostem k invazi do Ukrajiny a Ruska, to by byl skutečně historický průšvih. Jako demokraté jsme pro právo národů na sebeurčení v historických hranicích. A odmítáme je strašit armádami NATO,“ říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím, že vůbec nechápe situaci. Vojska varšavského paktu nás okupovala proti vůli i tehdejších představitelů státu. Jsme součástí vojenského uskupení a blíží-li se ohrožení k naší východní hranici, pak by pro nás samozřejmě bylo dobré mít tu spojenecké základny,“ domnívá se poslanec ODS Marek Benda.

„Pan ministr ví, co říká,“ reagoval stručně lídr kandidátky ANO do eurovoleb Pavel Telička.

„To vyjádření považuji za docela velké selhání. Pokud má pan ministr Stropnický takovéto poučení z ukrajinské krize, tak je to docela smutné. My jsme součástí NATO a to nejsou žádné nepřátelské jednotky. To jsou naši dobrovolní partneři a srovnání se sovětskými vojsky je mimo mísu. Umístění vojáků NATO u nás by mi obecně nevadilo. Zajímalo by mě, jaký by to byl druh armády, ale obecně proti tomu nic nemám. To jsou naši spojenci a my jsme členy NATO. To nejsou cizí armády,“ řekl redakci lídr KDU-ČSL v eurovolbách Pavel Svoboda.   

Chceme novou studenou válku?

„Souhlasím s panem ministrem. Nicméně z jiných důvodů. Za prvé není relevantní důvod, proč umísťovat zahraniční vojáky na našem území. Za druhé - opravdu si nepřeji novou studenou válku v Evropě či další zhoršení bezpečnostní situace,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Většinou to bude vadit těm, co jim okupace v roce 1968 nevadila a možná by si ji znovu přáli. Prohlášení pana ministra považuji za hloupé, vždyť i naši vojáci jsou vojáci NATO,“ vyjádřil se místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Jsem přesvědčen, že aktuální bezpečnostní situace České republiky nevyžaduje trvalé umístění sil NATO na našem území. Samozřejmě, že v případě dramatizace bezpečnostní situace v Evropě by operace spojeneckých jednotek byly nezbytné. Z hlediska vlastní bezpečnosti musí Česká republika řešit dva zásadní problémy: zaprvé budovat armádu k obraně České republiky, a ne pro expediční dobrodružství v exotických destinacích světa, a zadruhé potřebujeme přísnou imigrační politiku, abychom zde za pár let nemuseli po mešitách hledat zbraně a literaturu šířící strach a nenávist,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

„Pan ministr Stropnický za svůj výrok, ve kterém srovnává případnou přítomnost vojáků NATO u nás se sovětskou okupací, by měl být okamžitě premiérem odvolán. Tento výrok je zcela šílený a poškozuje nás v demokratickém světe. Pan ministr Stropnický a celá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se mýlí, když prohlašuje, že většina Čechů si nepřeje přítomnost vojáků NATO na svém území. Jsem si jist, že většina Čechů si přeje svobodu a demokracii. A pokud ji budeme muset bránit, pak i s vojáky NATO. I na našem území. Jsme součástí NATO a nemůžeme chtít bezpečnostní záruky bez toho, aniž bychom se na jejich vytváření podíleli. Třeba přítomností vojáků NATO u nás. Aby kdokoliv, kdo by zatoužil připravit nás o svobodu a demokracii viděl, že jsme ochotni ji bránit. V rámci našeho členství v NATO. Naši sousedé, Poláci či země Pobaltí, které také jako my mají zkušenost se sovětskou okupací, pochopili, o co nyní jde. Pan ministr Stropnický a koaliční vláda evidentně ne,“ prohlásil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Budeme bojovat za nacistickou ukrajinskou vládu proti Rusům, kteří nás před nacisty osvobodili?

„Za tento názor Martina Stropnického chválím a děkuji mu za něj. Na našem území nechci vidět cizí vojska, natož aby zde byla trvale. NATO, EU a USA vyprovokovaly krizi na Ukrajině a teď budou řinčet zbraněmi a vyvolávat válku s Ruskem a zatahovat nás do ní? Budeme bojovat za nacistickou ukrajinskou vládu proti Rusům, kteří nás před nacisty osvobodili?“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„Citlivost populace na cizí základny po 22 letech dočasného pobytu Sovětů je sociologický fakt. I brdský radar budil odpor,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Podobné spekulace považuji za naprosto nesmyslné. Navíc to po nás nikdo nechce,“ reagoval místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Buď budeme hodně investovat do armády, nebo tady musí být síly NATO

„My jsme součástí NATO, i naši vojáci byli na území jiných států. Reakce a přirovnání pana ministra jsou zcela nepatřičná a ohrožují naši bezpečnost, ale i věrohodnost ve vztahu k našim partnerům,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Srovnání sovětských okupačních vojsk a aliančních jednotek považuji za velmi nešťastné. Česká republika je součástí spojeneckých vojsk a nemůže být černým pasažérem, který ochranu pouze přijímá a nevrací. Považuji za chybu, že pan ministr tato nešťastně silná slova sám za sebe, bez mandátu vlády, našim spojencům i veřejnosti, oznámil,“ řekla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Pan ministr hazarduje s bezpečností země. Na rozdíl od NATO se nás Rusové ptát nebudou. V roce 1968 se také neptali a vlezli sem. Buď budeme hodně investovat do armády, nebo tady musí být síly NATO. Možná by to měl někdo vysvětlit Veronice Žilkové. Soudím, že ona je hybatelem kariéry pana Stropnického. Cherchez la femme,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Já nejsem jenom skeptický, ale stavím se přímo odmítavě k přítomnosti vojsk NATO v České republice. První důvod mám podobný – prostě odmítám přítomnost cizích vojáků na našem území. Ne z připomínky roku 1968, ta situace byla přece jen velmi odlišná. Nevidím v současné době jeden jediný důvod k takové přítomnosti vojsk NATO v ČR. Naše země není nikým aktuálně ohrožována. Druhý důvod je ten geopolitický. Od začátku krize říkáme, že by se západní ani východní mocnosti neměly do krize zapojovat. Nutné je hledat mírové řešení, nikoli nové vojenské závody, kdy jedna či druhá strana bude deklarovat svou vojenskou sílu. Zvláště, když ji chtějí takto předvádět na území suverénního státu. Našeho státu,“ říká poslanec úsvitu Petr Adam.

Dočasnou dislokaci si všichni pamatujeme

„Cítím to stejně jako Martin Stropnický. Jako kluka mě a rodiče hlídali bulharští vojáci v roce 1968 v Přímořsku, kde jsme byli na rekreaci od ČKD Slaný. Poslouchali jsme Slávu Volného v Československém rozhlase a nevěděli, jestli se vrátíme domů. Na cizí vojáky jsme právem alergičtí už od okupace v roce 1939,“ připomíná poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Česká republika je součástí Severoatlantické aliance. Jejím smyslem je ochránit své členy před vnějším nebezpečím. Cítí-li se pobaltské státy, Polsko nebo Rumunsko ohroženi ve své bezpečnosti, je zcela legitimní a správné zvážit vybudování základen NATO v těchto zemích. Česká republika jako středoevropská země, která nesousedí s Ukrajinou ani Ruskou federací, tuto potřebu necítí. Proto je zcela hloupé a nezodpovědné od ministra obrany vyvolávat na toto téma debatu a navíc argumentovat zkušenostmi ze sovětské okupace,“ říká europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Proti názoru ministra obrany stojí senátor ODS Jiří Oberfalzer: „Jsme členy NATO, v dané mezinárodně politické situaci musíme být solidární se světem demokracie. Každé gesto, které ukáže Moskvě, že hranice její rozpínavosti jsou limitovány, může sehrát pozitivní roli.“

„Pokud se takto vyjádřil jako Martin Stropnický, respektuji jeho názor. Pokud se takto vyjádřil coby ministr, je to na pováženou,“ sdělil poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Naprosto s panem ministrem souhlasím. Dočasnou dislokaci si všichni pamatujeme,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Přítomnost cizích vojsk na svrchovaném území státu vyvolává odpor a emoce

„Pan ministr tomu nerozumí. Proboha, jsme-li v NATO, proč by u nás nemohli být vojáci NATO? V pobaltských zemích by za ně byli rádi. Ať si Stropnický promluví s tamními kolegy. Skoro to vypadá, jakoby Stropnický byl součástí kóty 718 v Brdech,“ říká senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Je pravdou, že přítomnost cizích vojsk na svrchovaném území státu vyvolává odpor a emoce. Část občanů bude reagovat ve smyslu vyjádření pana ministra. Viz též dění kolem radaru. Chci ale věřit tomu, že většina pochopí nuanci mezi půlmilionovou armádou Varšavské smlouvy s mnoha tisíci tanky, která nám přišla vytlouct z hlavy myšlenky na svobodu a demokracii, a mezi oddílem kultivovaných vojáků, kteří by tu byli jako garant bezpečí a o naše vnitřní záležitosti by se nestarali,“ řekl senátor Pavel Lebeda.

„Umístění jednotek NATO je pouze zástupným problémem a s jejich umístěním na území České republiky nesouhlasím,“ prohlásila poslankyně KSČM a lídr strany eurovoleb Kateřina Konečná.

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová považuje vyjádření ministra Stropnického za nešťastné: „Nemůžeme být v rámci jakýchkoli mezinárodních organizací, jichž jsme plnohodnotným členem, pouhým černým pasažérem využívajícím výhod podle toho, jak se nám to hodí. Situace na Ukrajině eskaluje každým dnem a naší povinností, jako člena NATO, je se podílet na snaze uchovat v Evropě stabilitu. Přirovnání k sovětským vojskům na našem území před rokem 1989 snad pan ministr ani nemohl myslet vážně.“

Měli bychom spojenecká vojska přijmout

Nezávislý senátor Zdeněk Schwarz se Stropnickým nesouhlasí: „Vojska NATO přeci jen nejsou Rusové. A naše země je členem NATO a oprávněně bychom se měli právě kvůli minulosti a pobytu ruských vojsk obávat nebezpečí a spojenecká vojska zde přijmout. Pan ministr by tak mohl aspoň využít ladem ležící vojenské nemovitosti.“

„Samozřejmě, že náš národ má velmi špatné zkušenosti z minulého století hned s dvojí okupací naší země. Trauma z nacistické i sovětské okupace si v sobě jistě nesou všichni, kdo násilný vpád cizích vojsk do naší vlasti zažili. V tomto s panem ministrem souhlasím. Na druhou stranu ale nelze srovnávat naše podřízené členství ve Varšavské smlouvě, kde se v srpnu 1968 naplno projevila Brežněvova doktrína omezené suverenity, s naprosto rovnocenným postavením členských států v Severoatlantické obranné alianci (NATO). Domnívám se, že dnes neexistuje žádné riziko, proč by v případě ohrožení naší země, nebo našich sousedů u nás nemohla po nějakou nezbytně nutnou dobu pobývat vojska některé z armád NATO. Například bychom k tomu mohli využít Vojenský újezd Brdy, jehož se chce nyní Armáda ČR za každou cenu zbavit,“ uvedl středočeský hejtman a senátor ČSSD Josef Řihák.

„Ministr obrany by měl mít na paměti především bezpečnost občanů ČR a tomu přizpůsobit své rozhodování. Přirovnávat případný pobyt vojáků NATO k pobytu Rudé armády v Československu v době totality je hloupost,“ myslí si poslanec ODS Petr Bendl.

„Naprosto s ministrem souhlasím. Cizí vojska v ČR odmítám,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Já také patřím ke generaci, která zažila takzvanou internacionální pomoc. Jelikož naše armáda je pro řešení situace typu Ukrajiny celkem k ničemu a EU sama o sobě nedisponuje žádnou vojenskou silou, považuji přítomnost sil NATO na našem území za jednu z možností, jak řešit obranu a ochranu zájmů EU. Ovšem pouze za jasně stanovených podmínek a pouze do doby, než Evropa vyřeší efektivně a komplexně společnou zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku,“ říká senátor Miroslav Krejča.

Poslanec KSČM Alexandr Černý jen stručně uvedl, že souhlasí se Stropnickým.

Český ministr obrany Stropnický v rozhovoru rovněž obvinil Rusko, že v České republice i po celé Evropě vede „dezinformační kampaň“ ohledně svých cílů na Ukrajině. „Dochází k úmyslné manipulaci s fakty, daty, okolnostmi, důležitými detaily, tak pracuje ruská strana,“ prohlásil Martin Stropnický.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…