Rouček (ČSSD): Mladí jsou Evropané, aniž by si to uvědomovali

01.02.2010 5:10

Europoslanec Libor Rouček hostí mezinárodní skupinu mladých profesionálů.

Rouček (ČSSD): Mladí jsou Evropané, aniž by si to uvědomovali

Ve dnech 11. a 12. února hostí místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček skupinu mladých profesionálů z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska ve Štrasburku, kde se zapojí do semináře o rozšiřování Evropské unie.

Účastníci jsou stipendisté programu Carla Friedricha Goerdera, který poskytuje státním zaměstnancům ze střední a východní Evropy možnost navázat kontakty ve svém oboru s kolegy v Německu. V rámci stáže, kterou jim program zprostředkuje poznávají na formální a neformální úrovni způsob práce a projednávají odborné otázky. "Pracovníci veřejného sektoru mají velmi omezené možnosti absolvování zahraničních stáží, a tudíž i omezené možnosti získat nové vědomosti a poznatky, které by potom uplatnili ve své praxi. Přitom jsou ale od nich očekávána inovativní řešení nejrůznějších problémů", říká jeden ze tří českých účastníků programu.

Ve Štrasburku bude mít skupina možnost nahlédnout do zákulisí evropské politiky a během semináře poznat rozhodovací procesy Unie. Hlavním tématem budou výzvy další evropské integrace. Spolu s Liborem Roučkem, do jehož agendy spadají otázky Východního partnerství, proberou zapojení Evropského parlamentu do zahraniční politiky Evropské unie. Libor Rouček považuje za velmi důležité, aby byl prostor pro výměnu zkušeností a informací poskytnut co nejvíce mladým lidem a proto převzal nad seminářem záštitu.

"Mladí lidé jsou dnes první generace v Evropě, která již vyrůstala s výhodami všech čtyř svobod - s volným pohybem osob, služeb, zboží a kapitálu. Snadno se dorozumí, často cestují, rádi se seznamují s novými věcmi. Jsou Evropané, aniž by si to možná uvědomovali. Většinou platí, že čím déle státy v Unii jsou, tím méně si jí cení a uvědomují její výhody. Je potřeba o Unii často mluvit, poukazovat na to, co za výhody nám přináší a přemýšlet o tom, proč další rozšíření vlastně potřebujeme", říká Rouček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…