Bárta se podíval na hodinky a zjistil, že jeho čas ještě nepřišel

07.08.2012 20:31

Exministr dopravy Vít Bárta nebude bojovat ani o hejtmanský post a ani o židli v horní parlamentní komoře. To, že odložil svůj pokus o návrat do vyšších pater politiky, vysvětlil dnes na stranickém brífinku tím, že nechce zastiňovat souboje jiných osobností s kmotry z ostatních politických stran. Ovšem podle toho, co řekl Bárta ParlamentnímListům.cz později, spíše naznačuje to, že nekandidovat nebyla až tak úplně jeho osobní volba.

Bárta se podíval na hodinky a zjistil, že jeho čas ještě nepřišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věci veřejné představily své kandidáty do Senátu

„Musím říci, že kdy jsem si dnes ráno bral své knoflíčky s hodinkami, tak mi nezbylo než konstatovat, že můj čas ještě nepřišel,“ snažil se Vít Bárta dnes vysvětlit novinářům to, proč nikam nebude při podzimních volbách kandidovat.  Minimálně útok na post hejtmana Plzeňského kraje totiž dříve veřejně avizoval.  

Zdá se ale, že rozhodnutí nekandidovat neproběhlo u něj tak úplně hladce.  „Rozhodnutí, že nebudu kandidovat, padlo až ve včerejších večerních hodinách. Neříkal bych tomu dohady, byla to ale dlouhá debata. Já jsem chtěl znát názory jednotlivých krajů a jednotlivých členů grémia a společně po této debatě jsem po velmi těžkém váhání – bylo to pro mne skutečně velmi těžké váhání – jsem se nakonec rozhodl nekandidovat,“ vysvětlil k tomu Bárta ParlamentnímListům.cz.

Chtěl prý hlavně svou kandidaturou v Plzeňském kraji v rámci kampaně poukázat na to, jak v praxi funguje kmotrovský systém v politice. Konkrétně prý chtěl, aby lidé věděli o působení Romana Jurečka na exministra Pospíšila, přes něhož získával Jurečko vliv nejen na ministerstva, ale i státní či polostátní firmy.

„Během září otevřu svou poslaneckou kancelář v Plzni a během října budu v plzeňském deníku vydávat všechny konkrétní informace k tomu, jakým způsobem už dnes zcela jednoznačně ukřižovaný ´vekslák čurda´, tedy ´tatínek od Jirky´ - kmotr Roman Jurečko - s panem Pospíšilem kmotrovským způsobem vládli v Plzeňském kraji,“ vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz Bárta.  

O správnosti jej přesvědčil i premiér

Proti Jurečkovi chce prý bojovat stůj co stůj. O jeho správném směru uvažování jej dokonce přesvědčila i věta premiéra Petra Nečase, který řekl, že odvoláním Jiřího Pospíšila končí i vliv Jurečka v Praze.

„Mne se ale obtížně seřazují priority, co jsou ty důvody, proč jsem kandidovat chtěl. Určitě tam je i to, že ´tatínek od Jirky´ je zodpovědný za puč ve Věcech veřejných, což se ostatně ukázalo i u soudu. Já ale chtěl poukázat na to, že je zapotřebí tyto kmotrovské vazby rozplést, což se mi již do určité míry podařilo,“ vysvětlil dále Bárta to, proč rozhodnutí nakonec změnil.

Je tady můj problém se soudem

„Navíc i můj nedořešený soud by samozřejmě v tuto chvíli zastiňoval všechny jiné osobnosti, které za Věci veřejné kandidují. Ten souboj, který nyní čeká Věci veřejné, tedy bitva Lenky Procházkové versus církevní restituce a kmotr Kalousek, Karel Pražák versus kmotr Dlouhý, Tomáš Jarolím versus bezpáteřní ministr Alexandr Vondra - to jsou opravdu podle mne silné příběhy, které bych já v tuto chvíli při svém nedořešeném sporu zastiňoval,“ pronesl dále Bárta. Podle něj by to vše bylo špatně pro Věci veřejné, což si vyjasnil až včera.

Jak jsme již informovali, Věci veřejné získaly pro krajské volby jako posily statkářku Ludmilu Havránkovou, která dlouhá léta urputně bojovala se státem kvůli tomu, že se nechtěla vzdát svého pozemku, jenž stát potřeboval pro stavbu dálnice D11. Nakonec se stát s Havránkovou dohodl a právě velkou zásluhu měl na tom Vít Bárta ještě coby ministr dopravy.

Ještě před Havránkovou pak bude jako dvojka na kandidátce i herečka Simona Chytrová, manželka režiséra Víta Olmera, který s VV také dlouhodobě spolupracuje. 

Do Senátu pak v Praze 8 bude kandidovat spisovatelka Lenka Procházková, která velmi urputně bojuje proti církevním restitucím, v Praze 12 se pak o post popere režisér Vít Olmer. V Náchodě bude kandidovat poslanec Jiří Štětina. Dalšími senátními kandidáty VV budou Věra Ježková v Sokolově, Alice Čečilová v Benešově a Josef Suchý z Chomutova.

Procházková: Oni jsou rebelující a to se mi líbí

„Ona ta má kandidatura nebyla dopředu jistá a teprve včera se to skutečně rozhodlo. Věci veřejné považuji za stranu rebelující, což je mi sympatické a vždycky bylo,“ uvedla ke svému možnému vstupu do horní komory pro ParlamentníListy.cz  Procházková.

„Věci veřejné sice nyní nemají moc velké preference, ale je potřeba se snažit. Jak říkal Jan Werich,  musíme bojovat i když to třeba nevyhrajeme,“ dodal pak ke svému avizovanému souboji o senátorské křeslo pro ParlamentníListy.cz Vít Olmer.

Věci veřejné budou kandidovat jen v šesti ze třinácti krajů. V Ústeckém kraji pak pod názvem  "Nespokojení občané". V čele této kandidátky bude Tomáš Jarolím, který se navíc  v senátních volbách na Litoměřicku utká s ministrem obrany Alexandrem Vondrou.

Jarolím dnes na brífinku popsal svůj slovy, že se utká "s panem Vondrou z firmy ProMoPro", čímž připomněl kauzu českého předsednictví Evropské unii, kdy stát zadal předraženou zakázku na technické zajištění.  Nyní kvůli tomu policie stíhá dvanáct lidí, mezi nimi i Vondrovu tehdejší náměstkyni.

Předseda strany Radek John dnes na brífinku ocenil, že strana dokázala získat na své kandidátky nové lidi přes turbulence, které VV v poslední době postihly.

„Přes otřesy, které prodělaly Věci veřejné, a zřejmě i díky přechodu do opozice, se nám podařilo získat nové lidi a postavit kandidátky v šesti krajích ze třinácti,“ dodal John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…