Exsoudkyně a senátorka: Sekala jsem politiky přes pracky. Propad chudších lidí začal už za Topolánka

15.04.2014 8:30

České právo je stále v pohybu. I to je důvod legislativních problémů v České republice. Bývalá soudkyně, dnes senátorka Eliška Wagnerová vysvětlila na besedě ve Zlíně také důvody, proč se opírala do minulých vlád.

Exsoudkyně a senátorka: Sekala jsem politiky přes pracky. Propad chudších lidí začal už za Topolánka
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Eliška Wagnerová v minulosti řešila také kauzu Michala Viewegha, který se soudil s bulvárem. Před koncem svého funkčního období stihla dopálit tehdejšího premiéra Nečase, když jeho reformy označila v rozhovoru pro Právo za šílené a asociální. Senátorkou je bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu dva roky. „Práce u soudu mi byla bližší, v Senátu se ale snažím. Nebudu zastírat, že u zákonů jde jednak o jejich legislativní stránku, ale také o obsahovou. Tomu všemu jeden jediný člověk nemůže rozumět. Od toho existují kluby, kde se předpokládá, že jednotliví senátoři by měli mít odborný vhled do různé problematiky,“ uvedla Wagnerová s tím, že proto, že si uvědomuje své limity, začala chodit na jednání Klubu na obranu demokracie.

„Pak nakonec ale vidíte, že kluby jsou malé a ani v patnácti lidech není možné najít na celou řadu věcí odborníky. To je pak problém, protože senátoři jsou tlačení časem. Máme na projednání zákona 30 dnů, takže nemůžeme dlouho váhat a shánět si expertizy. To jsou úskalí, která vidím a není mi dobře po těle, když tohle vím. To se mi u Ústavního soudu nemohlo stát, protože když jsem něco dělala, věděla jsem, co dělám a mohla jsem si za tím stoprocentně stát. Tady člověk váhá,“ dodala Wagnerová, která byla také předsedkyní Nejvyššího soudu.

V Senátu narazila při debatách s Okamurou

Moderátorka besedy pak připomenula i počáteční neshody, které si Wagnerová v Senátu prožila s šéfem Úsvitu Okamurou. Lišili se tehdy hlavně v názorech na sociální politiku státu. „Senát je jakási zmenšená kopie společnosti. Až na výjimky, kdy mi lidé dávají najevo, že mě nemají rádi, tak je mi jedno, jaký kdo má na mou osobu názor. Tomio Okamura se vyjadřoval způsobem, který mi blízký nebyl. Problém jsem se snažila neeskalovat a on pak také,“ reagovala Wagnerová, která se rovněž vyjádřila ke svému vztahu k ostatním politikům.

„U některých politiků mám pocit, že mi vracejí to, že když jsem pracovala u Ústavního soudu, sekala jsem je přes pracky. Teď mi to vracejí oni. Mně je to ale jedno. Nechodím do Senátu proto, abych navazovala přátelství. Snažím se o korektní vztahy ke každému,“ dodala.

ODA stačila. Politických stran se Wagnerová bojí

Byla členkou ODA, dnes je Wagnerová nezařazenou senátorkou, která šla do voleb na kandidátce zelených. O vstupu do nějaké další politické strany ale neuvažuje. „V 90. letech jsem prožívala euforii a tak jsem vstoupila i do politické strany, jak jsem ale přešla do soudnictví, tak jsem hned odešla. Teď, když jsem skutečně přišla do politiky, tak se nabízelo, abych byla členkou nějaké politické strany. Jenomže většina se v čase mění. Vstoupíte do nějaké strany a za pár let zjistíte, že jste v úplně jiném subjektu - a toho já už se bojím,“ uvedla Wagnerová s tím, že už tohle nemá za potřebí.

„Dnes se zdá, že boom politických stran upadá, ale nikdo zatím nepřišel s konceptem, co by je mělo nahradit. Jistěže tento systém není dokonalý a dobré to není,“ uvažovala bývalá ústavní soudkyně. „Jestli se zvolna bude stranicko-politický systém evropského typu přetavovat k americkému systému volebních stran? To nevím, možná se to takto posouvat bude. Jisté je, že strany zažívají velký úbytek členů,“ dodala.

Profil

Wagnerová: Samotný počátek konfliktu na Ukrajině byl šok

Řeč byla také o jejím postoji k situaci na Ukrajině. Wagnerová totiž podpořila mírový protest před ruskou ambasádou v Brně proti okupaci Krymu. „Už samotný počátek mi vyrazil dech. Jak je vůbec v 21. století možné, že dojde k napadení druhého státu? Byl to pro mě šok. Část Ukrajiny byla kdysi Československa a teď se s ní má takto zamést? Po našich zkušenostech s okupací v roce 1968 a před druhou světovou válkou je naší povinností se k tomu vyjádřit a nepřipustit, aby takové manýry zapouštěly kořeny. To se nesmí stát normou. Dochází k porušování mezinárodního práva,“ uvedla. Sama ocenila evropský názor na situaci. „Samostatně česká vláda ale nemůže dělat nic. Jsme příliš malá země a to musíme brát na vědomí. Můžeme se uplatňovat jen v rámci evropské politiky a pokoušet se ji ovlivnit směrem, který považujeme za správný,“ dodala.

Za Topolánka začal propad

Wagnerová také upozornila na vztah politiky a soudů a komentovala svou bývalou práci. „Myslím si, že jsem si od začátku uvědomovala jak svobodu, tak rovnost, sociální práva a tak dále. Jde o to, kam kdy člověk dával větší akcent a to souvisí s tím, jaké je politické klima v zemi. V 90. letech se tu budoval demokratický režim a člověk musel více akcentovat svobodu, protože to bylo něco nového, co sem přicházelo a mělo se právně zpracovat. Po roce 2002 začalo přituhovat a vládní politika v přijímání zákonů zacházela příliš daleko, sešlo se to s celosvětovou krizí a najednou se v médiích začaly objevovat výpovědi jednotlivců, kteří líčili svůj život v poměrech, jež tady byly nastoleny. Na to nešlo nereagovat. Je povinnost Ústavního soudu přihlížet ke společenskému kontextu. Soud musí vyvažovat protipóly. Vysloužila jsem si nálepku rovnostářky, když jsem měla připomínky k Topolánkově reformě. Tehdy ale začal propad lidí, kteří na tom nebyli dobře. Za vlády Nečase už to bylo dost na pováženou. Je zajímavé, že vládě nedocházelo, že může vyvolat protitlak a komunistická strana pak bude bodovat,“ popsala. Wagnerová také upozornila na to, že ústavní soudce musí brát na vědomí realitu, zastávat právní realismus pod dojmem životních faktů a nesmí být právní purista, který bude vykládat právo bez ohledu na to, v jakém společenském a dobovém kontextu se má aplikovat. U soudu by dnes byla ještě tvrdší. „Určitě jsem příliš tvrdá nebyla, možná jsem měla být ještě tvrdší,“ uvedla Wagnerová.

České právo je stále v pohybu

Bývalá soudkyně potvrzuje, že český právní řád má svá úskalí a byla by potřeba systém změnit. „Je dělán ve spěchu, nepromyšleně, novelizují se věci, které ještě ani nezačaly být účinné a nikdo změny nepromýšlí. Všechno se zpracovává velmi rychle. Je potřeba tvořit analýzu, ale to nikdo nedělá. Pak jsme pořád v pohybu, co se týká práva a to je to nejhorší. Přitom právo má být stabilizační prvek, ale u nás to tak není. Mělká jsou i pravidla na podávání nových zákonů. Každý poslanec může dát návrh na nový zákon,“ upozornila Wagnerová.

Jednací řády jsou podle senátorky benevolentní k tomu, jak se podávají pozměňovací návrhy

Sama tvrdí, že náš právní řád je příliš složitý a plný norem, které nejsou přehledné. „Už dávno mělo být řečeno, že každá obec je povinna mít k dispozici pro občany automatizované právní systémy tak, aby každý, kdo tam přijde, si mohl bezplatně v systému dohledat to, co potřebuje. Co brání tomu, aby například Úřad vlády zavedl službu, že na internetu bude celý právní řád a občan si zjistí právní stav na internetu. Nechápu, proč to do dneška není možné. Bez toho se nelze orientovat,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…