Fotky nahého Topolánka, výbušná kniha o BIS... Kubera ví, proč se tyto věci dějí

29.03.2014 15:11

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Jako vždy se opět setkávají v názorové aréně komentářů uplynulých dnů dva muži opačného politického spektra - senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba. Téma je tentokrát jediné - kniha bývalého šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Růžka.

Fotky nahého Topolánka, výbušná kniha o BIS... Kubera ví, proč se tyto věci dějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Nutno říci hned úvodem, že oba politici přiznali, že dosud knihu neměli možnost si přečíst (vyšla v tomto týdnu). A tak svá vyjádření stavějí spíše do obecnější roviny a toho, co si o obsahu knihy měli možnost přečíst v médiích (včetně ParlamentníchListů.cz)

„Víte, v té naší mladé demokracii je problém v tom, že jsme dosud nepochopili to, že vyspělejší státy světa vědí, že si šéfy tajných služeb musejí hlídat i poté, co ze svých funkcí odcházejí. Zajistit jim další existenci tak, aby neodcházeli do soukromé sféry a nemohli informace, jež během svého života získali, někde prodávat či s nimi dále pracovat. Jenomže u nás by v případě, že by se takový člověk z tajných služeb, který nesporně disponuje celou řadou důležitých informací a znalostí, dostal na místo v rámci státní správy, hned by se mluvilo o trafice - jak je nyní módou. A jak víme, trafiky politikům, to je dnes otázka úhlu pohledu, protože se objevilo podezření o tom, že by mohlo jít o korupci. Proto šéfové našich tajných služeb končí v soukromé sféře, kde nám mohou přichystat nejedno nepříjemné překvapení - viz třeba Karel Randák, který během svých již poslužebních aktivit fotil třeba nahého Topolánka," řekl k tématu pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Podle Kubery máme v České republice vzhledem k naší velikosti navíc všeho víc než dost - alespoň co se týká různých institucí i snah o založení komisí. A zahrnul do toho i zpravodajské služby. „Ty by se měly zřejmě sloučit, není jich tu tolik potřeba. Pak totiž dochází k tomu, že si vzájemně konkurují a kdo ví, zda pak nesoustředí boje jen mezi sebe," domnívá se senátor.

Připomněl v této souvislosti například i vznik nedávné parlamentní komise na vyšetřování kauzy Opencard, stejně jako i vznik několika dalších úřadů a ústavů, u kterých není zcela zřejmé, k čemu občanům mohou v praxi vlastně sloužit. „Ono se většinou pak dá poměrně lehce dohledat to, že největší iniciativu k založení nějakých úřadů nebo komisí vyvíjí hlavně ten, který touží stanout v jejich čele," poznamenal senátor. Poté se však ještě vrátil k tajným službám a tomu, co by mělo být běžné ve vztahu k lidem dlouhodobě se pohybujícím ve vysoké politice - a tudíž dobře obeznámených z mnoha skutečnostmi .

„Víte, on i když je někdo 10 let poslancem - je to určitá kvalifikace, i když si mnozí myslejí, že nikoli, a na to by se měl brát ohled při rozhodování, kam pak takový člověk má mít namířeno. Některé informace v rukou nepovolaných a soukromých totiž mohou být velmi nebezpečné. To je stejné, jako když policista najednou přejde na druhou stranu zákona. Je velmi nebezpečný, poněvadž disponuje zkušenostmi a detailními poznatky fungování své práce. Podobné je to i u lidí, co odcházejí z vysoké politiky či třeba těch tajných služeb. Nevím, co v současné době Jiří Růžek jako exšéf BIS dělá, ale rozhodně by se tyto věci neměly podceňovat a řešit, abychom si uměli takovéto lidi pohlídat a zabezpečit je v rámci státu - nepouštět je jinam," uzavřel Kubera. 

Koskuba: Asi se v knize dozvíme, jaká byla polistopadová politika svinstvo. K tomu není třeba ale být superagentem

„Pouze jsem o údajném obsahu té knihy zatím něco slyšel. Zřejmě bude končit rokem 2003, kdy její autor post šéfa BIS opouštěl. Opět se v ní asi dozvíme, jaká byla a je ta polistopadová politika svinstvo. To by tedy jeden nevěřil, co?!  Na tohle zjištění však ani nemusíte být zrovinka superagentem. Stačí zajít do hospody. Pro mne jako pěšáka oranžové strany, navíc právě těžce v preferencích válcované babišovci, bude jistě smutné, že se zřejmě mj. zabývá érou tzv. Opoziční smlouvy. Očekávám, že to hlavně zase klasicky 'schytá' zatím ještě stojící ČSSD a již na krovkách ležící ODS. Kéž bych se mýlil," předeslal nejprve poslanec Jiří Koskuba.

Jak ale dodal, jistě je však vydání této knihy a její obsah pouze náhoda a není to na objednávku. „Tím nehodlám dělat oběma klasickým stranám zaslepeného obhájce. Ale, ve vší úctě i skromnosti, nelétají v tom přeci jenom oranžoví a modří. Másla na hlavě našich čelných politiků je tolik, že bychom ho mohli levně vyvážet. A zničit tak i francouzské sedláky. Dokonce si nemyslím, že v  letech po roce 2003 následujících to bylo nějaké jiné. Natož lepší. Bohužel, i mne to štve a trápí. Mnohé a mnohé kauzy stále čekají na objasnění. Mimochodem i ty 'prasklé' po roce 2010, kdy jsem vstoupil, tehdy ještě hrdě, jako poslanec-nováček do Parlamentu. Ostatně nepřipadá i vám zvláštní, že dokonce tzv. sedmá velmoc, velký ochránce lásky, pravdy, nezávislosti a demokracie, na ně tak nějak zapomíná? Upřímně řečeno, nelíbí se mi to. 'Vyšetřování skončilo, zapomeňte!' Tuhle větu nemám v oblibě. Navíc si nejsem jistý, zdali se vůbec vyšetřovalo. Ale to se ve zmíněném díle asi nedočtu, že?" domnívá se Koskuba.

Jsem za to posametové čtvrtstoletí unavený ze všeho negativního, přiznal Koskuba

„Tím však knihu, proboha, nehodlám nijak deklasovat. A už vůbec ne tvrdit, že je nepravdivá. Ale už jsem za to posametové čtvrtstoletí tak nějak unavený z toho všeho negativního, co vidím, slyším a čtu. O to více, že to bude jako s ledovcem v oceánu, ze kterého je vidět vždycky jenom kousíček. Taktně jsem se vyhnul termínu špička. Obávám se totiž, že v mnohých případech se o skutečných 'špičkách' nedozvíme nikdy vůbec nic. Zajímají tedy alespoň samotnou BIS? Funguje tak, jak má? Proč třeba provalené odposlechy mazánka s kolibříkem alespoň nějak neřešila? Zřejmě jsem hodně naivní, ale asi by měla, ne?" pokračoval dál poslanec sociální demokracie ve svém pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Doplnil, že ctí právo lidí na informace. Čím více víte, tím lépe se pak lze rozhodovat. „Jenomže dnešní doba nás zavaluje tolika informace, že z toho má obyčejný človíček hlavu jako pátrací balón. Řadového parlamentního vojína z toho nevyjímaje. Navíc si nejsem jistý, zda se občas často nedozvídáme toliko ty informace, které se hodí. Stěžejní otázkou pak je, komu a proč? Nejhorší z nich jsou však ty, které nám vymývají hlavu. Není pak nejlepší nevědět?" řekl ještě Koskuba.

A zopakoval to, co zmínil v úvodu, že nemůže přece jen hodnotit knížku, kterou nezná a ani neví, bude-li ji vůbec shánět.

Koskuba: Nejen jako lékaře by mě zajímaly nejen ty staré zprávy zpravodajců, ale třeba ty aktuální - o Ukrajině

„K trvalému rozčarování mi stačí osobní zkušenosti. Navíc v současné době bych z dílny BIS daleko více přivítal informace zcela jiné, čerstvější. Třeba o Ukrajině. Kdo skutečně stál za převratem? Kdo střílel, kdo to nařídil, kdo a kde hajloval? Mj. také - a to nejen jako lékaře - jakým způsobem se ještě nedávno ve vězení velmi těžce chorá a chromá paní Julie s copama tak rychle uzdravila, že sahá po samopalu? A je opravdu, zvláště po stránce korupce, budoucí kandidátka na prezidentský úřad tak nevinná? Také, zda se její manžel, který u nás dostal před časem politický azyl, vrátil nadšeně domů. A jak hodláme mezi ukrajinskými oligarchy, do jejichž rukou budou brzy směřovat miliardové dotace, rozlišit ty hodné od těch zlých? Snad ne jenom podle majdanského znaku trojzubce na klopě saka, který dokonce zdobil tento týden ve sněmovně kolegy z TOP 09? On totiž poněkud velmi nešťastně připomíná úplně jiný, banderovský. Až takhle velmi křehká snad hranice mezi demokracií a fašismem zase není," konstatoval poslanec.

Uzavřel pak s tím, že je poněkud smutné, že všechny tyto důležité zprávy našich zpravodajců nejsou určeny obyčejnému 'poslaneckému plebsu'.

„My máme jenom hlasovat. I o těch zmíněných miliardách, které nás to bude stát. Možná to je logické, možná nezbytné. Tajná služba má prostě tajné zprávy, určené jenom okruhu vyvolených. Dokonce jako v medicíně se ani těm možná nehodí říkat, a tudíž neříká vše. Pak je ale otázkou, je-li vůbec vhodné, čisté a natož profesionální, tu a tam některé zveřejňovat. Může to být dost zavádějící, účelové. V opravdu civilizovaných zemích se to nedělá. Je mi líto," shrnul Jiří Koskuba.

  • Další komentáře uplynulých týdnů čtěte ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…