I Senát spílá Vondrovi. Porušil prý ústavu vysazením lékařů na Slovensko

15.12.2011 6:52

Senát odhalsoval, že nasazení tří desítek českých armádních lékařů na Slovensku během tamní nedávné zdravotnické krize, bylo v rozporu s Ústavou a tudíž nezákonné. Armádní opatření, teprve dodatečně nazvané vládou cvičení Slovenské zdraví 2011, přitom na vládě navrhl a prosadil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Na případné porušení Ústavy, jakožto nejvyšší zákona České republiky, před časem ve svém článku upozornily jako jedny z prvních i ParlamentníListy.cz.

I Senát spílá Vondrovi. Porušil prý ústavu vysazením lékařů na Slovensko
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Podle Ústavy České republiky, konkrétně čl. 43, je totiž možné nasazení vojáků v zahraničí jen po předchozím souhlasu Parlamentu. A na to v rychlosti, během které vláda zasáhla i přes kritiku tamních lékařských odborářů do vnitřních záležitostí cizí, suverénní země, Vondra i premiér pozapomněli. Své pochybení začali řešit až po upozornění médií a opozicí.

„Tohle nebyl ani případ povodní nebo nějaké větrné smrště, jaká třeba před několika lety postihla Nízké a Vysoké Tatry. Nešlo o žádnou mimořádnou událost nebo přírodní katastrofu, která přišla náhle, bez jakéhokoliv varování. Kdyby byl ministr obrany dobrým taktikem i manažerem, sehnal by si takový souhlas dopředu,“ řekl Parlamentnímlistům.cz politolog Aleš Řehák.

Sledujeme téma Vondra

Samo hlasování bylo značně bouřlivé, senátoři ODS a část klubu TOP 09 a STAN na protest opustili před hlasováním jednací sál. Sama zcela nejednotná koalice to odůvodnila tím, že není v kompetenci Senátu posuzovat ústavnost.

Töpfer se zlobil

Senátor za ODS a herec Tomáš Töpfer situaci okomentoval, že se Senát stává druhou komorou Ústavního soudu. Ještě dál šel ve své kritice ministr obrany Alexandr Vondra, který své i vládní počínání přišel obhajovat do Senátu a nasazení svých podřízených stále nevidí jako protiústavní. „Tohle je prostě odborářská akce v senátním hávu,“ šokoval přítomné Vondra. Nedokázal však už vyvrátit námitky senátorů za ČSSD, proč tedy byli armádní lékaři nasazeni v civilních nemocnicích, navíc shodou okolností právě v těch, na které nejvíce dopadly hromadné odchody nespokojených slovenských lékařů.

Nebylo to jen cvičení

Naopak podle levice, která horní komoru ovládá, nešlo o žádné vojenské cvičení. S tím souhlasí např. hlava Senátu Milan Štěch (ČSSD). Také podle jeho stranického kolegy Jiřího Dienstbiera nebylo žádné cvičení české armády v tomto směru a v tomto termínu plánované a teprve dodatečně bylo vykonstruováno.

Nasazení armádních lékařů tvrdě kritizovali jejich čeští civilní kolegové, i když uznávali, že s ohledem na nebezpečí trestního stíhání jejich vojenští kolegové nemohou své nasazení, byť oznámené v šibeničním termínu, odřeknout. Spěch, ve kterém došlo k dohodě mezi slovenskou a českou vládou, způsobil také nejen napětí v řadě rodin lékařů, vyslaných do mise, ale také na jejich pracovištích. Tam bylo nutné složitě přehazovat jejich služby, které si za ně museli „rozebrat“ jejich kolegové, samozřejmě k jejich „velkému“ nadšení.

Proti vládnímu rozhodnutí vyslat několik desítek českých armádních lékařů z nemocnic a pracovišť v Praze, Brně a Plzni-Líních (další byli v pohotovosti doma) protestovali slovenští odboráři. Podle nichž se česká vláda neměla co míchat do sporů mezi slovenskou vládou a odbory, které akci, směřující k přidání platů slovenským lékařům uspořádaly. Když nakonec došlo k dohodě s vládou Ivety Radičové a lékaři se vrátili do práce, odjeli pak čeští armádní specialisté domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…