Kdo nechce dělat, ať skončí v příkopě. Senátor ODS o Klausovi i své fabrice

10.01.2013 4:43

ROZHOVOR Senátor ODS Jaroslav Zeman je i starostou Albrechtic a provozuje nejstarší českou továrnu na výrobu dřevěných hraček v přilehlém Jiřetíně. Myslí si, že vláda nepomáhá příliš podnikatelskému prostředí. Kdo z lenosti nepracuje, by podle něj neměl dostávat peníze od státu. Brusel podle něj nepotřebujeme a chodí z něj většinou samé hlouposti.

Kdo nechce dělat, ať skončí v příkopě. Senátor ODS o Klausovi i své fabrice
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

Jste podnikatelem. Jak se díváte na opatření vlády v oblasti podnikání, jako jsou zvyšování daní či kontroly živnostníků a podobně?

Já mám nějakých 200 zaměstnanců a vím, co nám to dělá za paseku, když přišel bývalý ministr Drábek s omezením pracovních poměrů na dobu určitou. Je to šíleně svazující. Než bych si přivázal na krk někoho, pro koho nebudu mít práci, tak ho radši nevezmu. Pak ať se nediví nezaměstnanosti. Tohle vyloženě ublížilo nám všem. Podnikatelům i lidem, kteří shánějí práci. Mohli u mě třeba pracovat půl roku, tři čtvrtě roku nebo třeba dva roky. Když mi Drábek zajistí státní zakázky na deset let dopředu, tak ať jsou u mě klidně na deset let.

Samozřejmě DPH mi taky vadí. Proč zvyšovat DPH? Ať šetří nejprve na státní správě. Ať osekají sociální dávky. Většinou na nich jsou lidé, kteří nepracují a pracovat nikdy nebudou. Takže dnes je myslím DPH 21 a 15 procent, já už to vlastně nesleduji, protože je mi už z toho špatně. Je to průser pro všechny. Pro obchodníky, pro spotřebitele, pro státní rozpočet, pro cestovní ruch, pro všechno. Máme pomalu největší spotřební daň z pohonných hmot v Evropě. Kdo bydlí u hranic, může si třeba zajet do Polska, i když teď už to není tak masové.

Sociální a zdravotní je další věc. Zaměstnanci se zdá jeho mzda málo. Nám se ale částka, kterou na něj vydáme, zdá moc, protože za něj platíme ještě sociální a zdravotní, které si vezme stát. Stát pořád kasíruje a nic pro mě v podstatě nedělá. Já když mám někde vymáhat nějakou těžko dobytnou pohledávku, tak mě v tom stát nechá plácat. Nepomůže mi v ničem. Takže pak člověk spoustu věcí jenom odepisuje.

Mluví se o tom, že ODS je v krizi. Prohrála významně senátní a krajské volby. Je kritizována za to, že kývá na zvyšování daní a neprosazuje příznivé podnikatelské prostředí a ustupuje návrhům TOP 09. Je podle vás ODS v krizi? Je třeba změnit její politiku a jít zpět doprava?

ODS ve volbách hodně doplatila na takové ty býčí šíje a ty zlatokopy, kteří se na ní navěsili. Ale to má každá strana, která je u moci. Trochu doprava by z mého pohledu ODS jít měla, ale hlavně se mi nelíbí ten systém, který zde funguje a na který ODS doplácí: že vládnou tři strany dohromady. Nečasovi nezávidím takovouhle tlupu. Navíc i ve straně máte různé směry a pak v koalici tři strany typu každý pes jiná ves, tak to musí být šílené to dávat do kupy a ani se nedivím, že z toho pak vychází takové problémy.

Hodně lidí kritizuje opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD, ale bylo to něco podobného, co funguje v Británii nebo Americe, že vítěz voleb vládne a poražený čeká na svou šanci v opozici, a ne že s vládou hází pidistrana a nestačíme se pak divit, co z toho leze. Tam je zakopaný pes. Když vyhrajou volby sociální demokraté, ať si vládnou sami. Když vyhraje ODS, ať vládne sama ODS. To by bylo řešení. Robert Fico si liboval, jak je jednoduché nastavit eurodotace, když vládne sám jeho Smer. Nemusí dělat žádné kompromisy a nesou plnou odpovědnost. Nikdo se pak nemůže vymlouvat na koaliční partnery. Čili bych ani nekritizoval Nečase. Dávat tu vládu do kupy musí být šílené.

Vy se nebojíte otevřeně se vyjadřovat k romské otázce. Když položím otázku velmi jednoduše: co si myslíte o Romech?

Já začnu trochu zeširoka. Byla doba, kdy jsem měl ve fabrice zaměstnáno devět národností, akorát tam nebyli fialoví a růžoví. A je mi úplně jedno, jestli je někdo fialový, nebo růžový, zajímá mě, jestli pracuje a nedělá lumpárny. Zaměstnával jsem občas i Cikány, občas i Bělorusy, Ukrajince, Němce, Poláky i Slováky. Cikánská otázka je ale velmi problematická. Všichni se tomu vyhýbají.

Cikáni už druhou generaci nedělají. Já na rozdíl od těch Kocábů a spol., kteří se tím živili, jsem za těch dvacet let, co mám fabriku, zaměstnal ročně tak šest Cikánů, čili dohromady 120. Jejich pracovní výsledky byly katastrofální, trvale pracovat byli schopni dva, tři, čtyři. Zbytek po několika dnech či týdnech skončil. Bylo tam i vysoké procento těch, kteří u nás něco provedli a dostali podmíněné tresty. Tedy že něco ukradli a podobně.

Ti lidskoprávní zmocněnci pro romskou otázku, co se tím živí, jsou mi k smíchu. Myslím si, že stát, který dává Cikánům peníze, by po nich měl chtít práci. Ať dělají veřejnou službu, ať uklízí. Z mého pohledu má každý právo být líný, ale pak může ležet v příkopě, na to má také svaté právo, ale vy ani já nemáme povinnost někoho živit. Když je někdo nemocný, slabý, má problém, tak pomozme, to je naše povinnost. Ale když je někdo líný, tak má na to svaté právo, ale nesmí se divit, že nedostane peníze.

A co si myslíte o těch nevládních organizacích, které mají pomáhat řešit romskou problematiku?

Když tu bude nevládní organizace provozovaná ze soukromých peněz, tak ať jich je tu třeba 300. Ale žádné státní peníze bych jim nedával. To jsou akorát lidé, kteří se tím živí. Podobné je to u těch Cikánů, když jim dáváme na nájem. Proč? Já to vidím sám u sebe v podniku. Některé mé zaměstnankyně jsou třeba rozvedené, jsou samoživitelky, je jim třicet, jsou rády, když u nás na severu mají 12 tisíc hrubého čili 10 tisíc čistého.

A když jim exmanžel nezaplatí výživné, tak kde pak jsou? A tihle Cikáni dostávají v naší oblasti osm, devět tisíc na nájem. To je prostě úplně zvrácený svět: ten kdo nedělá, se má líp než ten, kdo dělá. S tím mám obrovský problém. Ty ženský jsou na trhu práce strašně zranitelný, hlavně v těch chudších oblastech. My máme plný sešit těch, které čekají na práci. Je tam osmdesát procent dobrých pracovitých ženských, ale nemají šanci.

Ale u Cikánů jsem měl zpracovaný modelový případ, že mohou dosáhnout při čtyřech dětech – nevyučený, nevyučená, nikdy nepracující – až na 37 tisíc, to je 50 tisíc hrubého. Ale kolik si vydělají lidé ve fabrikách? Ať dělají Cikáni veřejnou službu a aspoň se v nich vypěstují pracovní návyky. Obecně ty dávky musí být tak malé, aby je to nutilo pracovat, a když nechtějí, tak ať leží v příkopě. S tím nemám problém. A myslím si, že 95 procent obyvatel s tím také nemá problém.

Takže mě ani kvůli té romské otázce nikdo nenapadal, protože já, na rozdíl od těch lidskoprávníků, jsem se tím reálně zabýval a u mě tu pracovní šanci dostali. Ale výsledek byl: zoufalost, zoufalost, zoufalost. Teď jsme tam vyfasovali zrovna dva. Kluk přestal chodit do práce po dvou dnech a jeho máma, která byla manuálně šikovná, si po čtyřech dnech stěžovala, že když stojí u pracovního stolu, že jí strašně bolí záda, a že když sedí, tak na práci nedosáhne. Takže po čtyřech dnech odešla a asi bude po zbytek života vyprávět, jak dřela jako černá ve fabrice.

Je tu čerstvá zpráva, že ministr Heger kromě toho, že chce zakázat kouření v restauracích, chce dokonce stanovit povinnost, aby majitelé hospod museli nabízet aspoň jeden nealkoholický nápoj levnější než ty alkoholické...

No, je to trošku tvrdší opatření, ale když načepují vodu z kohoutku, tak se nic nestane. (smích) S tím zákazem kouření v restauracích souhlasím, i když nevím, jak to v Senátu a ve sněmovně projde, když tam skoro všichni kouří. (smích) Kuřáci mi ale trochu vadí. Vadí mi, když přijdu do hospody a oni vedle mě kouří, když třeba jím. Alkohol devastuje národ a automaty taky.

Ale nikdo vás do kuřácké hospody jít nenutí a jde o soukromé vlastnictví. Když ve své hospodě rozhodnu, že se kouřit nebude, tak se nebude, a když rozhodnu, že se může, tak se může...

No, když to přirovnám k fabrice, tak proč mám mít odsávání proti kouři, který se tam pálí? Hygiena buzeruje, aby měli lidi čisté pracovní prostředí, takže když jdu do hospody, je to podobné. Nebo ať mi dají pokoj a nenutí mě do odsávání. Ale neměl bych úplně problém, když bude v hospodě oddělená místnost. Někdy v roce 2005 jsem byl lyžovat v Itálii, kde přijali tento zákon. Venku bylo minus dvacet. Italové si dávali před hospodou presíčko a cigárko v těch minus dvaceti jenom tak v košili. Kouřili jako diví a přežili to. Ať si někdo kouří, ale nemůže s tím obtěžovat někoho jiného. Já sám vyhledávám nekuřácké hospody, protože pak mám problém, když smrdím kouřem.

Prezident Klaus brzy skončí ve svém úřadě. Jak hodnotíte jeho deset let na Hradě?

Já si myslím, že byl dobrým prezidentem. Zásadní chyby neudělal a vyhovoval mi víc než Havel. Ten poslední krok mu to pokazil, ale jeho obraz bych ze stěny nesundával. Myslím si, že mu ta amnestie na závěr kariéry zbytečně uškodí.

S Václavem Klausem souvisí téma Evropské unie. Nezdá se vám, že když se podíváme na ty různé kvóty pro ženy a „poručíme větru dešti“, že to je trošku návrat před Listopad a budování Evropského svazu?

Já jsem nehlasoval pro vstup do Evropské unie, protože mě z ní přechází mráz. Nejdřív vymyslí biopaliva a pak zjistí, že škodí. Pak vymyslí fotovoltaiku, což je normální krádež za bílého dne. To je jedna volovina za druhou, kterou vymýšlí. Pak jsou ta nařízení o zastoupení žen. Vy pak jednou nebudete třeba moci dělat novinařinu, protože budete muset dělat zdravotní sestru. V Bruselu zjistí, že nejsou skoro žádní zdravotní bratři a čtyřicet procent chlapů dostane povolávací rozkaz do špitálu dělat sestřičky a ženské budou třeba dělat automechaniky a horníky. To jsou ale zhovadilosti.

A myslíte si, že by šlo uvažovat o tom, že by Česko podobně jako Švýcarsko a Norsko nebylo v EU? Mělo by tak svobodný obchod s EU, ale nemuselo by přejímat tolik směrnic...

Já bych s tím neměl vůbec žádný problém. Na EU je pozitivní volný pohyb osob a volný pohyb zboží. Více toho nepotřebujeme. Nepotřebujeme nějaké chytrolíny z Bruselu, kteří nám řeknou, ať zatočíme doleva, my zatočíme doleva, pak nám řeknou, ať zatočíme doprava, tak zatočíme doprava. A ti euroúředníci a funkcionáři institucí EU jsou zbytečně drahý ansámbl.

Když někdo argumentuje evropskými dotacemi, tak mu říkám, že je nepotřebujeme. Dotace křiví trh. Šikovnému seberu peníze a dám je nešikovnému. Neříkám, že jsem se jich nezúčastňoval. Když už jednou existují, tak co mi zbývá? Ať už to bylo v obci nebo ve fabrice. Ale vím, jak se pak krade po cestě a že ti úředníci po cestě možná spotřebují celou půlku.

Západní Němci zaplatili východním na dotacích luxus, ale ti lidé tam jsou v mnoha oblastech bez práce. Je lepší být o něco chudší, mít hůře placenou práci, ale tu práci mít. Když mám čas, vyrazím tam na kole, máme to tam kousek, a vidím vyhaslé výrazy ve tvářích lidí, kteří jsou bez práce. Vždycky to bude tak, že budou bohatší a chudší a žádné dotace to nevyřeší. K čemu ten Brusel potřebujeme? Je tu představa, že budeme Spojené státy evropské, ale nikdy nebudeme. Nikdy se nepodaří najít shodu. Zájmy států jsou rozdílné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…