Kdo se bojí lidu: Štětina z TOPky má strach, že nezvolíte knížete

25.01.2012 7:53

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09) nepodpoří přímou volbu prezidenta. Uvedl to na svém facebookovém profilu. Důvod? Ryze pragmatický, kandidát a zároveň předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má více šancí na zvolení u zákonodárců než u občanů. Nejen jeho facebookoví přátelé, ale i politologové nad tím kroutí hlavou. Jak na to přišel, ptají se. A vzápětí odpovídají možnou existencí velmi neveřejné dohody, podle níž by Schwarzenberg nakonec byl společným kandidátem vládní koalice v duchu něco za něco.

Kdo se bojí lidu: Štětina z TOPky má strach, že nezvolíte knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

Osud přímé volby prezidenta začíná černat, čím více se blíží termín, kdy zásadní změnu ústavního pořádku i z pohledu posledních sta let začnou řešit senátoři. Podle sond, které mezi muži a ženami horní komory parlamentu provedla česká média, je méně než polovina senátorů rozhodnuta přímou volbu podpořit. Nerozhodnutí či odpůrci přímé volby uvádějí různé argumenty, od potřeby zmenšit pravomoc přímo voleného prezidenta, aby nedošlo k narušení parlamentní demokracie, až po postoj opačný, kdy zní požadavek pravomoci hlavy státu naopak posílit, protože prezident bude mít přímý mandát od občanů.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Ovšem není nad upřímnost a otevřenost. Tu na svém facebookovém profilu prokázal bezesporu senátor za TOP 09 Jaromír Štětina. Takovým způsobem, že vyrazil dech i zkušeným politologům. Štětina své odmítnutí přímé volby totiž otevřeně vysvětluje tak, že nikdo nemůže zůstat na pochybách ohledně pragmatického politického kroku bez ohledu na většinovou vůli občanů. Ani s tím se senátor TOPky nijak netají. Podle oslovených politologů ale i jeho vysvětlení je jen zastíracím manévrem pro tajnou politickou dohodu parlamentních stran.

Schwarzenbergova žádoucí zahraniční politika versus Vox Dei

Štětina, který bude podle všeho hlasovat proti přímé volbě, svůj postoj vysvětluje naprosto pragmaticky. Jde mu o šance prezidentského kandidáta strany, která jeho samotného podpořila v senátních volbách 2010. A připouští, že nepřímá prezidentská volba může být počátkem nového krásného vztahu mezi dvěma politickými stranami. Vztahu, o kterém si šeptají už i téměř vrabci na střechách malostranských budov.

"Považuji za nanejvýš potřebné pro Českou republiku, aby měla konzistentní zahraniční politiku. Jejím garantem bude Karel Schwarzenberg jako prezident. Jeho zvolení zaručí, že zůstaneme součástí euroatlantického prostoru. Větší šanci má Schwarzenberg v nepřímé volbě...Zahraniční politika Schwarzenberga je tak klíčová pro naši budoucnost, že jí dávám přednost před voláním po změně ústavy," vysvětluje senátor svůj postoj k ústavní změně, která může změnit prostředí české politiky zcela zásadním způsobem. Odmítá, že by jej jakkoliv motivovaly koaliční závazky TOP 09 (přímá volba je konsensem koaličních stran). "Jsem povinován podle ústavy svému rozumu a svědomí. Opírám se tudíž o ně. Aniž bych podceňoval hlas lidu. Ten je hlasem Božím," píše Štětina.

Anketa

Kdo by byl nejlepší prezident?

hlasovalo: 6311 lidí
Boží hlas ale senátor díky Schwarzenbergovi tentokrát nebere v potaz. Přímou volbu si totiž přeje podle říjnového průzkumu SC&C pro ČT plných 82 procent občanů. Ten samý průzkum ale ukazuje, že si politici přímou volbu do roku 2013 jen tak sebrat nenechají, tomuto scénáři věří 54 procent lidí. Štětina je v tom utvrzuje, pokud by bylo na něm, bude Karel Schwarzenberg ovlivňovat diplomacii minimálně do roku 2018, tedy ještě celé další volební období, ať už bude dole pod Hradem držet většinu kdokoliv. Stejně jako nyní občas "rebeluje" proti evropanství současného kabinetu Václav Klaus se svými věrnými.

Propadák v přímé a vítěz nepřímé? Proč ne, za pomoci ČSSD

Postoji senátora se diví i jeho facebookoví příznivci. Zejména ti, kteří Schwarzenberga považují za muže, který v éře hubení dinosaurů novými i starými politickými subjekty dokázal dostat do sněmovny stranu bez historie, navíc s kritizovaným Miroslavem Kalouskem po svém boku v roli místopředsedy. A v Praze, s doporučujícím knížetem v pozadí, zopakovat totéž proti zdejšímu hegemonovi ODS. Proti svéráznému aristokratovi v čele země navíc budou pravděpodobně stát i poslanci VV, ODS a KSČM.

Senátor ale otevřeně říká, že to může být úplně jinak. Na otázku, zda má kníže v parlamentní volbě šanci, odpovídá: "Ano. V případě, že dostane část hlasů sociálních demokratů. Politická šachovnice je rozlehlá. Co takhle například koalice TOP 09 a ČSSD? Taky nelze vyloučit."

Spřátelte se se socdem a skončil jste, varuje volič TOPky

Své příznivce, respektive návštěvníky svého facebookového profilu ale Štětina překvapuje v některých případech velmi nepříjemně. "Pane senátore, není to trošku povýšenecké a krátkozraké, zamítnout přímou kvůli tomu, že Váš kandidát má tak větší šanci?... Proč by nemělo být občanovi dáno právo zvolit prezidenta, když senátora zvolit může?...V čem jsou hlasy pro prezidenta méně správné, než hlasy pro senátora či poslance?...Já tady jako volič TOP 09 prohlašuju, že jestli tu přímou volbu zgajluje kdokoliv za TOP, tak už kašlu na jakékoliv další volby. No a pane senátore, pokud by TOP někdy vstoupila do koalice s ČSSD, je pro mne nadále nevolitelná," zní některé vybrané reakce.

Senátor ale zaskočil i odborníky. "Mně osobně se Štětinův argument nezdá ani fakticky správný. Lidi asi těžko přesvědčí o tom, že by konkrétně ten nesmírně populární Schwarzenberg měl v nepřímé volbě větší šanci. Ono je to totiž naopak, alespoň podle aktuálních a hlavně oficiálních postojů politických stran," konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera. Podle něj je ale třeba si neustále připomínat, že nepřímá volba je v první řadě neoficiální dohodou politických stran, v jejichž řadách má Schwarzenberg celou řadu nepřátel: VV jako předseda jejich hlavního koaličního rivala, ODS jako tvrdě proevropský politik kladoucí ultimáta vládě jejich premiéra, KSČM jako "německý aristokrat z Orlíku" a konečně i ČSSD.

Kníže na Hrad, ODS na finance, John na vnitro. Vydělají na tom všichni

Kučerův kolega Josef Mlejnek je pak otevřenější. Schwarzenberg může mít ve sněmovně většinu. "Jde o politicky racionální argument, který se ale dokáže velmi snadno otočit proti TOP 09. Koalice se na tom dohodla a TOPka, která často mluví o dodržování smluv, bude nařčena z politicky účelového jednání," soudí pro redakci Mlejnek. To, že Štětina sází na svého oblíbeného diplomata i ve volbě nepřímé, kde podle výpočtu Rudolfa Kučery projde asi jen těžko, považuje Mlejnek za možný náznak budoucí zákulisní dohody.

A možná ani nebude třeba jednat s opoziční ČSSD za zády koalice a kníže se může klidně stát společným kandidátem 3K. "Tehdy šanci má, ale je třeba si položit otázku, co za to. Takový ústupek ODS a VV by určitě nebyl levný. Dovedu si představit situaci, kdy ODS stahuje své kandidáty v nepřímé volbě a Kalousek přenechává Nečasově straně Ministerstvo financí. Stejně tak VV, podporující Schwarzenberga výměnou za možnost návratu na Ministerstvo vnitra," vypočítává politolog možné scénáře, během nichž by se rychle urovnaly dříve zásadní spory.

Zajímavou sondu uspořádal mezi senátory server iDNES.cz počátkem ledna. Podle ní je otevřeně proti přímé volbě dvojice senátorů (nepočítaje Štětinu). Ostatní váhají a argumentují nejčastěji změnou duchu ústavy, nepřijatelnosti přímo voleného prezidenta s mandátem od občanů v parlamentní demokracii a nutností omezit či naopak posílit rozsah pravomocí přímo volené hlavy státu.

Správnost přímé volby prezidenta zpochybnil pro ParlamentníListy.cz i Štětinův stranický kolega, poslanec Daniel Korte. Podle něj jde o nesmysl, který se prosazuje jen proto, že si veřejnost žádá zvolit hlavu státu přímo. "Já to vidím poměrně dosti temně, protože když k přímé volbě dojde, tak jsou v podstatě tři možnosti. Za prvé vyhraje někdo, kdo bude nejpopulárnější, takže Karel Gott, nebo za druhé někdo, kdo bude mít nejvíce peněz, koupí si reklamu a polepí plakáty celé Česko jako třeba Andrej Babiš, či za třetí ten, který nejméně vadí, tedy komunistický kariérista Jan Fischer," uvedl Korte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…