Kubera o přímé volbě: Na taškařice ve Španělském sále ještě budeme vzpomínat

17.12.2012 20:57

Prezidentská volba může být odložena, podle některých klidně až do podzimu. Vyškrtnutý kandidát Tomio Okamura oznámil, že podá stížnost k Ústavnímu soudu a ten není při jejím posouzení nijak časově limitován. Senátor Jaroslav Kubera ovšem pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by stačilo velmi málo - nechat po vypršení mandátu v čele státu Václava Klause. V tu chvíli by podle něj veškeré průtahy skončily.

Kubera o přímé volbě: Na taškařice ve Španělském sále ještě budeme vzpomínat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Prezidentský kandidát Tomio Okamura v pondělí odpoledne před novináři oznámil, že hodlá podat ústavní stížnost proti svému vyřazení z prezidentské volby. „Čtyři ze sedmi jeho soudců sami autocenzurou a preventivně uvažovali politicky a namísto spravedlnosti hledali řešení nejprůchodnější pro politiky,“ zkritizoval rozhodnutí volebního senátu Nejvyššího správního soudu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Proto je podle něj nezbytné, aby tyto názory korigoval Ústavní soud. „Zásadním důvodem je a bude vyvracení lží doktora Šimíčka a zvrácení jeho naprosto nekvalifikovaného a nespravedlivého rozsudku,“ zahřímal senátor Okamura.

Vladimír Dlouhý, další z kandidátů, vyřazených kvůli chybám v podpisech pod kandidaturou, oznámil, že i on vidí důvody pro ústavní stížnost. Nechce však blokovat průběh volby, proto stížnost podávat nebude. Pokud by však ÚS na základě stížnosti jiného kandidáta (například Okamury) volby odložil, uvažoval by, že by ji rovněž podal.

Skeptický senátor: Lidé pořád hledají nějakého spasitele

ParlamentníListy.cz se na názor zeptaly senátora ODS Jaroslava Kubery. Ten je známým kritikem institutu přímé volby a rovněž mnoha technikalií, uvedených ve volebním zákoně. S těmi se důkladně seznámil jako předseda Ústavně- právního výboru Senátu.

„Já jsem poměrně zavilým odpůrcem přímé volby. Nikoliv však z principu, ale přímé volby v českém provedení,“ vysvětluje senátor Kubera. „Celé to bylo populistické gesto, které nemělo žádné opodstatnění a vzniklo bez seriózní diskuse, jak nastavit v Ústavě moc výkonnou, zákonodárnou a soudní, a jaké dát prezidentu pravomoci,“ soudí.     

Velmi by si přál, aby lidé z nekritického nadšení pro přímou volbu vystřízlivěli. „Bohužel však to poučení nepřichází,“ lituje primátor Teplic. „Spousta lidí má pořád pocit, že je potřeba najít nějakého spasitele, který nám to všechno zařídí, aby to bylo bezvadné. Nepochopí, že tak to nefunguje a co si neuděláme, to nebudeme mít,“ obává se. Navíc podle něj po prezidentské volbě budou lidé ještě více znechuceni, protože zjistí, že nepřinesla nic pozitivního.

„Takže když se ta volba neuskuteční, tak vlastně budu spokojen. Došlo totiž na to, co jsme v Senátu říkali od začátku,“ říká senátor. Navíc kdyby byla přímá volba zrušena a následně vypsána znova, tak by se podle Kubery určitě objevili úplně jiní kandidáti. „Což by možná nebylo špatné,“ přemítá starosta Teplic.

I další komplikace

Ten očekává s přímou prezidentskou volbou ještě mnoho dalších komplikací. „V tom zákoně jsou ještě další problémy, které teprve vyplavou. Například to, jak bude mandátový a imunitní výbor Senátu přezkoumávat financování kampaní jednotlivých kandidátů,“ připomíná Kubera. „Přitom ten výbor absolutně nemá kapacitu, aby všechny ty podklady z jednotlivých štábů prozkoumal,“ upozorňuje dále.

„Nakonec lidi budou ještě s láskou vzpomínat na ty taškařice ve Španělském sále,“ uzavírá senátor.  

Dienstbier o tom průšvihu věděl, ale radši mlčel

Viník tohoto špatné zákona je podle něj nepolapitelný. „Viníkem jsou populističtí politici, kteří si dělali reklamu na tom, že umožní lidem vybrat si prezidenta, aby měli pocit, že něco ovlivňují,“ říká. Někteří prý i věděli, že přijímají špatnou normu, ale kvůli populismu mlčeli. „I pan senátor Dienstbier věděl dobře, co je v tom zákoně za chyby, ale ve svatém nadšení pro přímou volbu dělal, že to nevidí a říkal, že se do toho nemá zasahovat, protože by to mohlo přímou volbu ohrozit,“ vzpomíná senátor.

Nekvalitní legislativní návrh byl předmětem kritiky i ze strany opozice. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek to v nedělních Otázkách Václava Moravce označil za obecnější trend a rozčiloval se nad fungováním Legislativní rady vlády. „Ve vládě za to doposud zodpovídala Karolína Peake a ona to prostě nezvládala. Paní Peake si tam přivedla nějaké studentíky, se kterými se nedá domluvit, protože tam jsou jen od toho, aby dělali to, co jim vláda přikáže,“ soptil Zaorálek.   

Kubera s ním tak úplně nesouhlasí. „Pozoruji, že s kvalitou legislativních předloh, přicházejících do Senátu, je to čím dál horší. Ale pan Zaorálek by se měl podívat do vlastního hnízda, protože devadesát devět procent blbostí vznikne lidovou tvořivostí poslanců. Zákony obvykle vyplouvají v úplně jiné podobě, než v jaké do Sněmovny připluly,“ upozornil bývalý předseda Ústavně- právního výboru Senátu.

„Je to ale i chyba vlády, protože pokud Sněmovna z toho materiálu udělá něco úplně jiného, tak by vláda ten návrh měla stáhnout,“ myslí si Kubera. Přitom uznává, že poslanecké právo legislativní iniciativy nelze potlačit, jen by ho zákonodárci měli užívat s rozumem.

Prezidenta stejně určí Moravec z televize

Senátor dokonce v nadsázce přispěl s návrhem, jak by se volba mohla popohnat. „Když nebude prezident, tak jeho pravomoci přebírají předsedové vlády, Sněmovny a Senátu. Ale podle mě by měl zůstat ve funkci dosavadní prezident. A to by myslím, vzhledem k popularitě Václava Klause mezi některými skupinami, tu volbu dost urychlilo,“ vtipkoval senátor.

 „Prezidenta nakonec stejně zvolí Václav Moravec,“ ukazuje senátor na známého moderátora politických diskusí. „Na koho ten ukáže prstem nahoru, ten bude mít body. Ale komu ukáže prst dolu, tak ten bude vyřízený,“ odhaduje. „Media mají obrovský vliv, dokonce větší, než sami voliči,“ myslí si. Voliči totiž podle něj nejsou schopni o kandidátovi zjistit něco jiného, než co mu řeknou média. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…