Po Töpferovi chce do Senátu i Županič: Nechci jen nadávat

03.03.2012 18:12

Herec a dabér Ladislav Županič, jenž svůj hlas v dabingu pravidelně propůjčuje americkému herci Clintu Eastwoodovi, se rozhodl kandidovat jako nestraník za ODS v senátních volbách na Prostějovsku a Kojetínsku. Do politiky chce podle svých slov vstoupit, protože ho už nebaví pasivně přihlížet a nadávat na politické dění.

Po Töpferovi chce do Senátu i Županič: Nechci jen nadávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, Tomáš Töpfer a Václav Klaus v diskuzi

Ucházet se o hlasy voličů bude letos na podzim. „Nechci už déle jen pasivně přihlížet a nadávat. Už mě to nebaví. Chci do politiky jít a pokusit se přispět k tomu, aby se změnila k lepšímu,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz důvody své motivace ke vstupu do politického života známý český herec a dabér Ladislav Županič.

Do boje o senátorské křeslo za Prostějov vyslala Ladislava Županiče Občanská demokratická strana. Její podporu získal jako nezávislý kandidát na nedávném sněmu, kde byl zvolen 124 voliteli ze 136 hlasujících.

Pospíšil: Jako nestraník může oslovit i středové voliče

„Ladislav Županič je člověk, kterého si velmi vážím. Jeho rozhodnutí kandidovat mi proto udělalo obrovskou radost. Je osobností schopnou spojovat lidi a nalézat kompromis, což jsou vlastnosti, které by měl mít každý dobrý senátor. Jako nestraník může oslovit nejenom pravicové voliče, ale také ty, kteří se hlásí k politickému středu,“ prohlásil ke kandidatuře Ladislava Županiče předseda oblastní ODS a místostarosta Prostějova Jiří Pospíšil. 

Sekaninová: Co může nabídnout Pražan Hané?

Senátorka za ČSSD Božena Sekaninová však toto nadšení z kandidatury známého herce  nesdílí. „Pana Županiče si vážím jako herce. Otázkou je, co může jako Pražan nabídnout naší Hané,“ řekla redakci jeho zatím jediná protikandidátka podzimních senátních voleb v obvodu Prostějov.

Obyvatelka Prostějova k tomu dodává: „Sice se tu narodil, ale, pokud vím, moc často sem nejezdí. Moc společného s tímto regionem nemá. Navíc, jestli se bude chtít jako senátor věnovat i herectví, obávám se, že nebude stíhat,“ řekla pro ParlamentníListy.cz paní Jarmila Pelíšková.

Županič: Jsem poctivý člověk

Na to má ale Županič odpověď. „V životě jsem neudělal žádnou levárnu. Nejel jsem ani zadarmo v tramvaji. Prostě jsem vychovaný jako poctivý člověk. Voliči, kteří mě znají, vědí, že jsem neudělal ve svém životě nic špatného a věřím, že se podle toho budou rozhodovat. Nebudu je přesvědčovat plamennými projevy a nějakými frázemi, které můžou slyšet každé čtyři roky, když jsou volby,“ vysvětluje Županič s tím, že bývalý ministr zahraničních věcí také kandidoval za Prostějov a přitom s Prostějovem neměl vůbec nic společného.

„Já jsem se tu narodil a zažil jsem tu nejkrásnější chvíle. Navíc tu mám pochované rodiče, takže není pravda, že bych s tímto regionem neměl nic společného,“ doplnil.

A pokračuje: „Nechci se stát ouřadou, který tam bude sedět a nebude mít nic na práci. I když je senátorská práce jistě vyčerpávající, neobávám se toho, že bych nestíhal,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Županič.

Jako největší problém v regionu, který bude chtít jako senátor řešit, je podle něj nezaměstnanost. „Nezaměstnanost je tu děsivá. Zkrachovalo tu OP Prostějov, což je katastrofa, protože podnik zaměstnával mnoho lidí. Budu se proto snažit sem dostat něco na ten způsob, protože Prostějov bylo vždycky město krejčířů. Když bych se o něco snažil já jako občan, tak mám mnohem menší šanci něco změnit než jako senátor,“ doplnil herec.

Ladislav Županič není prvním umělcem, který by chtěl zasahovat do politického dění. Podobné a úspěšné ambice měl například herec Tomáš Töpfer, jež se stal senátorem za ODS, či herečka a spisovatelka Táňa Fischerová, která byla v letech 2002-2006 poslankyní za Unii svobody.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…