Překvapení. Miloš Zeman se dnes sešel se Zdeňkem Škromachem

20.12.2012 12:01

VÍME PRVNÍ Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) se před polednem sešel na půdě horní komory parlamentu s prezidentským kandidátem Milošem Zemanem. Po setkání uvedl, že ČSSD by měla usilovat o dobré vztahy se Zemanem. Je tak dalším představitelem ČSSD, který bývalému předsedovi strany vyjádřil sympatie, ačkoliv vedení strany se od Zemana a jeho éry spíše distancuje.

Překvapení. Miloš Zeman se dnes sešel se Zdeňkem Škromachem
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman a Zdeněk Škromach

V 11 hodin se v budově Senátu uskutečnilo důležité setkání. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach se sešel s Milošem Zemanem a schůzka probíhala v přátelském duchu. Oba politici jednali také o případné spolupráci ČSSD a prezidentského kandidáta.

Miloš Zeman informoval Škromacha o svém setkání s rakouskými sociálními demokraty ve Vídni. Jak vyplynulo z debaty, bývalý kancléř Franz Vranicky, stejně jako před tím britský expremiér Tony Blair, konstatovali, že je Miloš Zeman nejlepším kandidátem na úřad prezidenta.

K setkání podle reportérky ParlamentníchListů.cz došlo na pozvání Zdeňka Škromacha, kterému Miloš Zeman poblahopřál ke znovuzvolení místopředsedou Senátu. Zdeněk Škromach uvedl, že by horní komora měla mít korektní a dobré vztahy s budoucím prezidentem.

Na rozdíl od radilkálních vystoupení některých sociálních demokratů se Škromach domnívá, že strana se musí snažit, aby s Milošem Zemanem měla dobré vztahy.

Prezidentská volba: ČSSD nejednotná

V ČSSD se v poslední době vede zásadní spor o prezidentskou kandidaturu. Strana oficiálně nominovala svého místopředsedu Jiřího Dienstbiera, ovšem řada členů strany, včetně významných, by na Pražském hradě raději viděla Miloše Zemana. Ten kandiduje jako nezávislý kandidát, ovšem je spojen s menší stranou Strana práv občanů, která si ke svému jménu dokonce přidala dodatek „zemanovci“.

Zeman je bývalým úspěšným předsedou ČSSD, který v devadesátých letech dokázal převzít nepříliš úspěšnou stranu a dovést jí k volebnímu vítězství. Za to jej dodnes řada sociálních demokratů uznává a považuje jej za silnějšího kandidáta, než je mladý a méně výrazný Dienstbier.

Jako první jej podpořil senátor Vladimír Dryml, který pro Zemana dokázal v Senátu získat počet podpisů, potřebný k nominaci. Dryml později vystoupil z ČSSD a vstoupil do SPOZ. Později jej podpořili i další sociální demokraté, naposledy místopředsedkyně strany Marie Benešová. Po jejím vystoupení se rozpoutala bouřlivá vnitrostranická diskuse, ve které sám kandidát Dienstbier obviňoval Zemana ze zrady sociálně demokratických myšlenek.

„Zeman je kandidát, který chce uspět se sociálním programem, ale zároveň je velmi úzce propojen s byznysem. Je součástí propletence politiky a byznysu, který je velmi škodlivý pro ČR a je to součást korupčního prostředí, o kterém se tady stále mluví,“ obvinil jej v deníku Právo.

Zeman je jen jeden!

Zemana oficiálně podpořil i Valtr Komárek, čestný předseda ČSSD. Ten dokonce označil Zemanovu kandidaturu za „misi k záchraně republiky“. „Ostatní kandidáti mají mnohé cenné vlastnosti, ale Zeman je jen jeden,“ napsal o svém někdejším kolegovi. Podpořil jej i Jiří Paroubek, další bývalý předseda ČSSD, který si nyní založil stranu Národní socialisté - Levice pro 21. století.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…