Romové většinou parazitují a slušní lidé jsou zoufalí. To není extremismus, říká zemanovský senátor

17.08.2013 11:27

Senátor a ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml (SPOZ) patří mezi ty politiky, kteří mají s problematickými lokalitami osobní zkušenost. Českobudějovické sídliště Máj zná dobře, neboť v tomto městě deset let působil ve vojenské nemocnici. Nebojí se obejít populistickou proromskou rétoriku, ale nazývá věci pravými jmény. Jako rasista se rozhodně necítí.

Romové většinou parazitují a slušní lidé jsou zoufalí. To není extremismus, říká zemanovský senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml se zásadně vymezuje proti xenofobní, byť údajně parodické, facebookovské stránce „Čechy v Čechách nechceme“, která v posledních dnech zaznamenala řadu rozpolcených reakcí ze strany veřejnosti. Nic takového nepomůže ani majoritě ani romské menšině, míní po svých zkušenostech se sociálně vyloučenými lokalitami.

Trest musí přijít co nejdřív, a to platí i pro Romy

„V mém volebním obvodu je Nový Bydžov, kde byly rasové nepokoje. V Českých Budějovicích jsem pro změnu dlouhé roky bydlel, takže sídliště Máj velmi dobře znám. Na celou problematiku se dívám zcela jednoznačně: Občané České republiky by měli dodržovat zákon – ať je to Rom, Vietnamec nebo Čech, Moravák, kdokoliv. A pokud je zákon porušen, má být člověk trestán. Trest by měl přijít co nejdříve,“ zní jeho rezolutní postoj.

V otázce „reakce“  na porušení zákona se v podstatě ztotožňuje s míněním starostky Duchcova Jitky Bártové, která eskalaci problému řeší v posledních týdnech. „Myslím si, že v případech, jako se stal v Duchcově - napadení manželského páru skupinou Romů, je důležitý trest, aby k podobným excesům nedocházelo. Je důležité, abychom měli pocit, že za špatné chování přijde trest. Že je to tak správné a že není špatný ten, kdo trestá, ale ten, kdo dělá špatné věci,“ uvádí starostka, která po násilných incidentech některých Romů vůči duchcovské majoritě zřídila mimo jiné otevřené diskuzní fórum na facebooku, kam může každý přispět svým podnětem nebo dotazem „na tělo“. Před pár dny se zde probíralo například zřízení terénních asistentů pro strážníky.

„Teplický úřad práce vyšel nadstandardně vstříc a nabídl nám od 1. července deset míst veřejně prospěšných prací tak, abychom od ledna měli definitivně vyfiltrovány vhodné pracovníky. Jak je vidět, tak lze získat dotaci i bez spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování, když je radnice dost ´bojovná´,“ podotýká Jitka Bártová.

Pro politiky vazba ano, pro Romy ne?

Dlouholetý politik a lékař Dryml v té souvislosti poukazuje i na jeden k Romům loajální nešvar, který se u nás rozšířil. „Pokud jsou napadeni lidé a my se dozvíme, že viníci - na rozdíl například od politiků -nejsou vzati do vazby, přestože jde o těžké ublížení na zdraví, tak se ptám: Jak je to možné?“ reaguje na liknavost policie v Českých Budějovicích i Duchcově, která jako by byla k romským pachatelům někdy shovívavější. „I na Šluknovsku to byl kriminální čin, co vyprovokovalo bouře tamních obyvatelů. To samé Nový Bydžov,“ podotýká s upozorněním, abychom si nepletli zoufalé a bezmocné slušné obyvatele měst s extremisty, kteří se na nepokojích jen přiživují.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Kdyby policie zrychlila, bouře nevole by se možná nekonaly

Vladimír Dryml je pro urychlené zavádění kamerových systémů a dokumentování viníků. „Protože každá akce vzbudí i protiakci. Je chybou české policie, že řeší věci až pak, ex post, pozdě, kdy už se lavina dá pohybu,“ poukazuje na hlavní příčinu toho, proč se lidé „neudrží“ a skandují proti benevolenci k pachatelům, kteří by mohli být zadržováni a represováni okamžitě, aniž by k tomu byl nutný lidový lynč.

Právě pozitivní diskriminace vzbuzuje nenávist

Podle senátora Vladimíra Drymla je mimo jiné potřeba zastavit parazitování určité skupiny obyvatel na pracujících lidech. Do problematické skupiny patří podle něj bezesporu většina romské populace. Zemanovský politik tak patří mezi zákonodárce jako je třeba Severočech Jaroslav Doubrava, kteří se ve svých výrocích opírají o osobní zkušenost ze svého regionu a štve je účelová slepota ke zneužívání pozitivní diskriminace ve prospěch romské menšiny, a tedy utiskování většinové společnosti, kde pro uživení rodiny dospělí chodí řádně do práce a pořizují si tolik dětí, kolik zvládají vychovat a zabezpečit.

„Jsem zásadně proti pozitivní diskriminaci, protože nás to stojí peníze a vzbuzuje to ještě větší nenávist vůči některým skupinám,“ myslí si politik, který nesouhlasí, že by si většinová společnost jen tak pro nic za nic chtěla na Romech kompenzovat svoji frustraci, jak tvrdí někteří romští aktivisté.

„Zákony platí pro všechny stejně a nikdo si je nemůže vykládat po svém,“ to je podle Vladimíra Drymla zásadní.

Zmocněnkyně pro lidská práva mlčí

K názorům Vladimíra Drymla jsme požádali o vyjádření Moniku Šimůnkovou, zmocněnkyni vlády pro lidská práva při Úřadu vlády ČR, která 30. července slíbila odpovědět písemně. Přes opakovanou prosbu na dotaz do 16. srpna neodpověděla. ParlamentníListy.cz od ní chtěly mimo jiné odpověď na otázku, jak je možné, že se přes Agenturu pro sociální začleňování vynakládají miliony korun a výsledkem není poklidná integrace, ale eskalace problémů do míry, kdy už dochází trpělivost i doposud tolerantním skupinám v majoritní společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…