S Klausem zúčtovali senátoři. Žaloba pro velezradu zahrnuje pět jeho skutků

18.02.2013 19:49

Senátoři přichystali návrh na podání ústavní žaloby proti prezidentu republiky Václavu Klausovi pro velezradu. Požadují, aby Ústavní soud rozhodl nálezem, že za velezradu ztrácí Václav Klaus prezidentský úřad i způsobilost jej znovu nabýt. Zároveň by měl ztratit nárok na prezidentský plat a další požitky po skončení výkonu funkce.

S Klausem zúčtovali senátoři. Žaloba pro velezradu zahrnuje pět jeho skutků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Konec funkčního období prezidenta Václava Klause provází dosud nevídaný jev, kdy jedna z komor Parlamentu chystá na hlavu státu ústavní žalobu pro velezradu. Senátoři připravili návrh na podání ústavní žaloby Senátu Ústavnímu soudu proti prezidentu republiky Václavu Klausovi pro velezradu, a to pro pět jednání, která uvedli v návrhu usnesení Senátu.

První se týká toho, že svým podpisem nezavršil od 5. června minulého roku ratifikaci Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro, s nímž vyslovily dle ust. čl 39 odst. 4 Ústavy souhlas obě komory Parlamentu České republiky třípětinovou většinou.

Amnestií oslabil prezident důvěru veřejnosti ve vymahatelnost práva

Dále senátoři viní prezidenta z velezrady za to, že od 20. března minulého roku nejmenoval ani jednoho soudce Ústavního soudu a způsobil tak, že jsou neobsazena tři místa ústavních soudců, což mu muselo být známo minimálně od začátku jeho funkčního období. Ohrozil tak řádné fungování Ústavního soudu, jakožto ochránce zákonnosti a ústavnosti jednání státu.

Třetím uvedeným důvodem je letošní amnestie, kterou Václav Klaus podle senátorů výrazně zasáhl do fungování trestní justice, výrazně ji demotivoval v další práci a oslabil důvěru veřejnosti ve vymahatelnost práva a v existenci prvku spravedlnosti v rozhodování soudů a činnosti orgánů činných v trestním řízení.

Nerespektováním verdiktu městského soudu znevážil autoritu soudní moci

Prezident republiky také po celou dobu trvání svého funkčního období do dne podání této ústavní žaloby nerozhodl o jmenování Petra Langera soudcem, i když mu to uložil Městský soud v Praze rozsudkem ze dne 15. června 2007. Tím hrubě znevážil autoritu soudní moci ve státě, zpochybnil ochranu základních práv a svobod soudní moci a povýšil zvůli a svévoli nad právo.

Posledním důvodem uvedeným v žalobě je skutečnost, že po značnou část svého funkčního období, tedy od 7. března 2008 do 5. řezna 2012 otálel s podpisem ratifikace Dodatkového protokolu k Evropské sociální chartě, s nímž vyslovily souhlas obě komory Parlamentu. Tím po dobu téměř čtyř let porušoval povinnost bez zbytečného odkladu podepsat dokument, s jehož ratifikací vyslovil souhlas demokraticky zvolený zákonodárný sbor.

Celý návrh ústavní žaloby si přečtěte ZDE

Václav Klaus by měl přijít o plat a další požitky po skončení výkonu funkce

Senát proto navrhuje, aby Ústavní soud rozhodl nálezem, že se prezident republiky Václav Klaus jednáním vymezeným pod výše uvedenými body dopustil velezrady a ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt, jakož i nárok na prezidentský plat a další požitky po skončení výkonu funkce podle zvláštního předpisu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…