Senát přiklepl zrušení třicetikorunových poplatků. Na řadě je Zeman

22.10.2014 17:11

Senát dnes podle očekávání schválil zrušení třicetikorunových poplatků za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Změna má platit od začátku příštího roku. Zachovány zůstanou jen devadesátikorunové platby za návštěvu pohotovosti. Počítá s tím novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

Senát přiklepl zrušení třicetikorunových poplatků. Na řadě je Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Kritizované poplatky zavedla před šesti lety tehdejší vláda Mirka Topolánka (ODS) s cílem regulovat návštěvy pacientů s banálními chorobami. Odpůrci poplatků, například senátor ČSSD Jan Žaloudík, během dnešní více než hodinové debaty argumentovali tím, že tato platba připravila pacienty o zhruba šest miliard korun z jejich peněženek a žádnou regulaci ani snížení výdajů na zdravotnictví nepřinesla.

Zrušením poplatků přijdou lékaři a lékárníci o 3,27 miliardy

Zrušení poplatků přinese výpadek příjmů ambulancí a lékáren ve výši zhruba 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce Ministerstvo zdravotnictví zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Celkově by to podle Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nemělo být více než 800 milionů korun.

Lékárny sice měly na poplatcích vybrat asi 1,7 miliardy korun, řada z nich je ale pacientům kompenzuje slevami. Podle ministra bude stát lékárnám kompenzovat asi 40 procent, tedy zhruba 12 korun za recept. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že není jasné, kde stát na tyto kompenzace získá v příštích letech peníze. Němeček podotkl, že část peněz se už do zdravotnictví vrátila formou navýšení plateb za státní pojištěnce.

Pravice zrušení poplatků kritizovala

Zrušení poplatků měla koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v programovém prohlášení. O zrušení poplatků usilovala také KSČM, která má s ČSSD v horní komoře zatím pohodlnou většinu. Pravice rozhodnutí sněmovny o zrušení poplatků kritizovala s poukazem na jejich regulační roli a také na to, že peníze na kompenzace by mohly být využity ve zdravotnictví lépe.

Zákon původně počítal i se stokorunovými poplatky za pobyt v nemocnici, ty už ale zrušil od letošního ledna Ústavní soud. Argumentoval tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 Kč v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Novela zachovává ochranné limity pro pacienty, započítávat se do nich ale mají nově jen doplatky za léky. KSČM ve sněmovně neprosadila návrh, aby zahrnovaly i platby na pohotovostech nebo aby se limity snížily na polovinu, a byly tedy pro pacienty výhodnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…