Škromach: Máme tu jen oligarchy a chudáky jako v Rusku. Za to může Klaus

21.03.2012 17:09

Sociální nůžky se v ČR stále více rozevírají. Podle místopředsedy ČSSD a Senátu ČR Zdeňka Škromacha to jde už daleko, že téměř vymizela střední třída, nejsilnější hybná sílá každé demokratické společnosti. Česká republika je už málem na úrovni Ruska, kde existuje finanční oligarchie a chudáci.

Škromach: Máme tu jen oligarchy a chudáky jako v Rusku. Za to může Klaus
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Premiér Nečas se neustále snaží přesvědčit Čechy, že se mají relativně dobře. Podle exministra práce Škromacha ale zapomíná na to, že pro mnoho lidí návštěva lékaře a nákup léků znamená ohrožení měsíčního rozpočtu. Střední třída už prý neexistuje, lidé, kteří by ji měli tvořit, se potácí na hranici chudoby. Naštvanému národu premiér tvrdí, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii – šestou. Jak ale uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí, nezaměstnanost je na úrovni 9,2 procenta, a to nás řadí v žebříčku do druhé desítky.

Podle Škromacha nemá Nečasova vláda na relativně nižší míře nezaměstnanosti žádnou zásluhu. „U nás jsou pro nezaměstnané jedny z nejtvrdších podmínek. Vždyť většina z nich podporu ani nedostává. Podstatné je, že aktivní politika boje s nezaměstnaností neexistuje. Vydává se 22 miliard na pasivní politiku, tedy vyplácení podpor a na aktivní, tedy vytváření nových pracovních míst, to je jen sedm miliard,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Veřejná služba je podle kritiků nedůstojná

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zavedl povinnou registraci nezaměstnaných na Czechpointech a také veřejně prospěšné práce. Mnoha lidem bez práce se to zdá nedůstojné, stejně tak i Škromachovi. „Czechpointy jsou buzerace. Jinak veřejně prospěšné práce se často pletou i v médiích s veřejnou službou. Takže to vysvětlím, veřejně prospěšné práce jsme zavedli my (ČSSD) pro dlouhodobě nezaměstnané a byla to normální placená práce honorovaná z obecního rozpočtu, na kterou přispíval stát. Něco jiného je současná veřejná služba, kterou má nezaměstnaný vykonávat jako podmínku pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. To je naprosto nedůstojné a silně to připomíná obecně prospěšné práce, které ukládá soud u méně závažných trestných činů jako alternativu vězení,“ vysvětlil Škromach.

Oligarchii vytvořil Klaus, říká Škromach

Současnou situaci v České republice přirovnává Škromach k Rusku. „Úplně mizí střední vrstva, která by měla být hybnou silou země. Je tu finančí oligarchie a živnostníci, kteří by měli tvořit střední třídu, už žijí z ruky do huby. Tyto rozdíly vytvořil Václav Klaus v devadesátých letech soudně nepřezkoumatelnou privatizací. Podle statistik třicet procent domácností neušetří ani korunu, takže návštěva lékaře je luxus a poplatek za pobyt v nemocnici je pro mnohé lidi doslova tragédie,“ tvrdí politik.

Minimální mzda osm tisíc korun, která je už pět let stejná, je podle místopředsedy Senátu nemotivující. „Minimální mzda přece není sociální dávka. Měla by být teď alespoň deset až jedenáct tisíc. Jenže tato vláda zatěžuje nepřímými daněmi lidi s nejnižšími příjmy, zatímco ti nejbohatší zvýšení DPH nepocítí. Průměrná mzda je 24 319 korun, ale dvě třetiny zaměstnanců jsou pod průměrem. Samozřejmě se to liší podle regionů, ale třeba u nás na Hodonínsku mají lidé 10 – 12 tisíc, když má někdo 15 – 17 000, tak už patří k těm bohatším,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Podle místopředsedy nejsilnější levicové strany už lidem dochází trpělivost. „Tato vláda si myslí, že to má navěky. Svou politikou vyvolává sociální neklid a je schopná využívat i represe. Když jsou lidé v tísnivé sociální situaci, mohou být naštvaní a mohou reagovat různě,“ varuje stínový ministr práce a sociálních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…