Slovo chlapa! Kubera vážně mluví o kandidatuře na prezidenta, není to vtip. My víme více

29.12.2015 19:36

Senátor Jaroslav Kubera v Blesku výrazně naznačil, že půjde do boje o Hrad. „Konečně slovo chlapa,“ reagoval na něj jeho senátorský kolega Jaroslav Zeman. „Budu ho maximálně podporovat a věřím, že nás bude hodně,“ doplnil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Je to první a správně provokativní zájemce o kandidaturu za ODS. Jen nechme pana prezidenta, ať se bojí,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka. Kubera však tvrdí, že ještě není nic jistého. „To je ještě strašně daleko. Nejhorší totiž je, že když vyběhnete příliš rychle, skončíte v poli poražených. Není třeba se ukvapovat. Zatím ani neznáme kandidáty. Třeba bude kandidovat takový borec, že všichni sklapnou a řeknou, do toho nejdem,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Slovo chlapa! Kubera vážně mluví o kandidatuře na prezidenta, není to vtip. My víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Své koketování s bojem o Hrad opět předestřel král všech českých kuřáků v rozhovoru pro Blesk. Zde prozradil, že svůj úmysl kandidovat sdělil přímo Miloši Zemanovi na obědě při jeho návštěvě Ústeckého kraje (7. - 9. prosince). „On zvedl palec nahoru jako výborně a smál se. Známe se už dlouho. Pak jsem se zeptal, jestli mě podpoří ve druhém kole, to už mu úsměv ztuhl a legrace přestala,“ řekl Jaroslav Kubera. 
 
ParlamentníListy.cz se senátora Kubery zeptaly, zda je již jeho kandidatura jistá. „Vůbec ne. To je ještě strašně daleko. Nejhorší totiž je, že když vyběhnete příliš rychle, skončíte v poli poražených. Není třeba se ukvapovat. Zatím ani neznáme kandidáty. Třeba bude kandidovat takový borec, že všichni sklapnou a řeknou, do toho nejdem.“ Sám však uznává, že takový borec se ještě neobjevil. Zatím se takovým jeví právě prezident Miloš Zeman. „Nejsilnější je Miloš Zeman a uspět může jen ten, kdo mu sebere jeho voliče. Klíčové je, kdo umí oslovit širší spektrum voličů, nejenom pravé či levé,“ domnívá se.
 
Zeman podle něj nesplnil svůj úkol, který si dal, a to sjednocovat. „Na druhou stranu ale není viníkem rozdělení české společnosti,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Kubera. Při hledání voličské přízně se však senátor nehodlá zpronevěřit své nátuře. „Neexistuje člověk, který by se zalíbil lidem všem. Mám zkušenost z komunálu oslovit voliče všeho druhu. Nesmí to ale jít až za hranu. Když se člověk podbízí, tak je lepší do toho nejít,“ konstatuje. „Což Miloš systémově dělá. On ví, že když neosloví sluníčkáře, že ho to neohrozí, protože je jich relativně málo,“ přidává ještě Kubera.  
 
Už před pár měsíci odpovídal na prezidentské téma MfD. „Napadá mě heslo, že blbá nálada končí a bonmot, že takového prezidenta sjednotitele tady ještě neměli. A teď to myslím vážně. Společnost je u nás strašně rozdělená a je potřeba jí hledat společného jmenovatele, a ne neustále jitřit. Zeman hraje svoji hru, baví ho to. Ale baví ho to jako sólistu, který rozviřuje vášně. Společnost nijak nesjednocuje. U nás je spousta šikovných lidí, ale jsme málo sebevědomí a utápíme se v té české malosti. Přitom jsme fakt dobří!“ 
 
 

Konečně slovo chlapa

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, co říká na Kuberovu případnou kandidaturu, zareagoval například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Jaroslav Kubera je dle mého velmi dobrým kandidátem. Znám ho dlouhou řadu let a navíc svoji ambicí neskrýval. Budu ho maximálně podporovat a věřím, že nás bude hodně.“
 
„Konečně slovo chlapa,“ uvedl pak pro ParlamentníListy.cz senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman (ODS). „Pokud to myslí vážně – protože u něj nikdy nevíte, kdy mluví vážně a kdy si dělá legraci – tak by to byl zajímavý tah. Miloš Zeman by měl zajímavého soupeře,“ domnívá se.
 
 

Jen nechme pana prezidenta, ať se bojí

Místopředseda ODS Martin Kupka 26. prosince glosoval vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana s tím, že je prezidentem levicovým. „Úkolem občanské pravice bude uspět nejen v parlamentních volbách, ale také najít kandidáta, který by na Pražský hrad přinesl racionálnější ekonomický pohled a více spojoval, než rozděloval.“ V souvislosti s případnou kandidaturou Jaroslava Kubery ParlamentnímListům.cz sdělil: „Tak to Miloš Zeman nemusí mít jednoduché. Je to první a správně provokativní zájemce o kandidaturu za ODS. Od primárek a finálního rozhodnutí nás dělí ještě poměrně dlouhá doba. Jen nechme pana prezidenta, ať se bojí...“ 

Dlouholetý starosta, kuřák a žertéř

Jaroslav Kubera stojí úctyhodně dlouhou dobu, od roku 1994, v čele Teplic. Senátorem je od roku 2000. Jako politik je aktivní, je proslulý žertovnými až kontroverzními výroky. Například v říjnu po zadržení exministra vnitra Ivana Langera ParlamentnímListům.cz řekl: „Nebudu to komentovat, nebo zítra na mě nasadí kukly. Ale jedno vám řeknu. Ani za totáče jsem se tak nebál, ani estébáků jsem se tak nebál, jako se bojím teď. Bojím se napsat i vánoční přání, aby si pro mě nepřišli v kuklách.“ Znám je též jako náruživý kuřák. Jaké šance bude mít Kubera proti Zemanovi? 
 

Kdo bude Antizemanem?

V Reflexu se nad prezidentskou volbou 17. prosince zamýšleli autoři Bohumil Pečinka a Petr Sokol. „Úspěšný nezemanovský kandidát na prezidenta musí být průřezovou figurou. Pokud chce porazit Zemana, musí být kandidátem modro-zelené koalice voličů, od ODS po Stranu zelených. Vycházíme z toho, že voliči ČSSD budou ve druhém kole – stejně jako minule – většinově hlasovat pro Zemana. Základem voličské koalice budoucího Antizemana je logicky česká pravice. Přestože žije stále ve schématu války dvou Václavů a dělí se na ryzí thatcherovské pravičáky (ODS) a proevropské pravdoláskaře (TOP 09). Jenže i když se tihle dají pro účely porážky Miloše Zemana alespoň voličsky dohromady, nebude to stačit proti nyní vybetonovanému Zemanovu bloku. Bude nutné z levice ukrást například příznivce zelených, kteří Zemana považují za autoritáře a mohou být ve druhém kole k mání pro podporu Antizemana.“ Bude tímto úspěšným Antizemanem právě Jaroslav Kubera?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…