V Reflexu tepal politiky, teď kandiduje za Kalouska. A tohle viděl na ulici

12.10.2012 18:08

Až dosud o politice Viliam Buchert jen psal, nyní ji poznává z té druhé stránky. Bývalý novinář z týdeníku Reflex a předtím MF Dnes se rozhodl kandidovat ve volebním obvodu 23 – Praha 8 jako nezávislý s podporou TOP 09. Tato podpora mu v kampani jen nepomáhala, protože občané mu často připomínali kroky nepopulárního Miroslava Kalouska.

V Reflexu tepal politiky, teď kandiduje za Kalouska. A tohle viděl na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Hlavní město Praha tradičně patří pravicovým stranám a nezáleží na tom, zda jde o volby parlamentní, senátní či komunální. Do roku 2010 vždy byly záležitostí ODS, před dvěma lety Pražany ještě více oslovila nově vzniklá TOP 09. Právě s podporou této strany jde do boje o senátorské křeslo ve volebním obvodu 23 – Praha 8 nezávislý kandidát Viliam Buchert.

Až do ohlášení kandidatury byl zástupcem šéfredaktora týdeníku Reflex, jeho předchozí novinářská dráha je spjata s deníkem MF Dnes. Během volební kampaně se setkával i s tím, že mu občané říkali, že ho budou volit, ale jak uviděli v nabízeném letáčku TOP 09, tak okamžitě kontrovali připomenutím Miroslava Kalouska a ptali se, proč za tuto stranu kandiduje.

Politiku TOP 09 hájí, i když je proti zvyšování daní

„To se objevovalo dost často. Já sice nejsem členem TOP 09, ale když kandiduji s její podporou, tak jsem lidem samozřejmě  musel její kroky vysvětlovat a její politiku obhajovat. Je mi ze všech stran ideologicky nejblíž, i když ne úplně se vším souhlasím, protože kupříkladu jsem proti zvyšování daní. Sice rozumím, proč to vláda dělá, ale nemyslím si, že to bylo potřeba,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý novinář a aktuálně kandidát do Senátu Viliam Buchert.



Na rozdíl od všech ostatních kandidátů zvolil hodně netypický způsob kontaktní kampaně, na jejímž začátku prohlásil, že projde všechny ulice Prahy 8 a bude se dávat s kolemjdoucími do řeči. „Sliboval jsem, že projdu všechny ulice ve svém volebním obvodu, to se mi nakonec nepovedlo. Obvod jich má kolem osmi set a já prošel čtyři sta padesát. Zhubnul jsem při tom několik kilo,“ svěřuje se Viliam Buchert.

Ani sociálně slabším v kampani nic nesliboval

Zásadně se vyhýbal tomu, aby v kampani něco sliboval, byť se to vzhledem ke struktuře obyvatel nabízelo. „Hodně jsem přicházel do kontaktu se sociálně slabšími občany, protože ten obvod je sociálně komplikovaný. To jsou části jako Libeň nebo Bohnice, kde získala v minulých volbách ČSSD poměrně dost hlasů. Já jsem ale nesliboval, spíše jsem to pojímal ideologicky, jestli to můžu takhle nazvat,“ vysvětluje kandidát do Senátu.



Během svého putování ulicemi narazil z konkurentů jen na profesora Martina Potůčka, který je společným kandidátem ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených, a Petra Bindera z ANO 2011. „Znám pana Potůčka ještě z dob, kdy byl premiérem pan Špidla a on byl jeho poradcem. Od té doby pozoruji, co dělá, a myslím, že to je respektovaná osobnost. Tím, že jsou lidé naštvaní na politiku obecně, a on kandiduje i za sociální demokracii, tak je jedním z hlavních kandidátů,“ myslí si Viliam Buchert o profesorovi Univerzity Karlovy.

Jen na církevních restitucích se kampaň utáhnout nedá

Naopak vůbec nenatrefil na spisovatelku Lenku Procházkovou, která kandiduje za Věci veřejné, ani na Danielu Filipiovou z ODS, jež senátorské křeslo obhajuje. „Mě se na církevní restituce ptalo minimum lidí, bylo jich jen pár desítek, většinu zajímaly problémy jejich obvodu. Myslím, že jenom na tomto tématu se volební kampaň nedá utáhnout,“ glosuje jediné volební téma velké protirestituční bojovnice spisovatelky Procházkové.



Mezi pravicovými voliči by Buchertovou největší konkurentkou měla být Daniela Filipiová, která je senátorkou už dvanáct let, „Jsem zvědav, jak lidé budou na paní Filipiovou pohlížet, protože už byla v Senátu dvě volební období a v tom druhém měla při hlasování nejmenší účast. Takže jak na ni budou reagovat voliči ODS, netuším,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Viliam Buchert.

Komunisté si asi polepší, ale jsou demokratickou volbou

Z často zmiňovaného růstu preferencí komunistů strach před víkendovými volbami nemá. „Je to strana, která je v parlamentu, takže se nedá mluvit o nějakém nebezpečí z její strany. Nějaká část veřejnosti ji volí od roku 1990, je to demokratická volba. V senátních volbách to asi dramatické nebude, v krajských volbách asi komunisté budou mít o pár procent víc než minule,“ odhaduje bývalý novinář.



Především si ale myslí, že by k volbám mělo přijít co nejvíce lidí. „Potkal jsem mraky lidí, kteří nadávají a pak řeknou, že volit nepůjdou. Ale pokud chtějí něčeho dosáhnout a dostat tam své lidi –  nemluvím o žádné straně, to mi je jedno, jakou stranu si kdo volí – tak ať přijdou, ať výsledek ovlivní tak, jak chtějí,“ dodává Viliam Buchert, senátorský kandidát s podporou TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…