Vraťte mi petiční archy, žádá Okamura už půl roku. Ale vnitru se moc nechce

10.06.2013 15:50

Senátor Tomio Okamura si postěžoval na to, že mu Ministerstvo vnitra nechce vrátit petiční archy pro prezidentskou volbu, ačkoliv si o ně zažádal již před půl rokem. Podle Okamury navíc hrozí, že archy resort brzy skartuje. Vnitro to ale popírá a tvrdí, že Okamura či jeho zmocněnec může do dokumentů kdykoliv nahlédnout. Jenže nad konáním ministerstva se neošívá jen Okamura...

Vraťte mi petiční archy, žádá Okamura už půl roku. Ale vnitru se moc nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Není možné, aby slušní lidé byli v defenzívě řekl Okamura

Je to jen pár měsíců, co Ministerstvo vnitra bylo ohledně petičních archů učených pro prezidentskou volbu a hlavně kvůli podivnému sčítání počtu podpisů na nich bombardováno médii a také samotnými prezidentskými kandidáty ze všech stran. Hlavně tehdejší ředitel odboru všeobecné správy ministerstva Václav Henych byl na denním pranýři kvůli tomu, že obhajoval stále dokola podivný „sčítací vzorec“. A je to tu zase...

Tentokráte je ale ministerstvo bombardováno ze strany senátora Tomio Okamury ze zcela jiných důvodů. Okamurovi totiž vadí, že vnitro mu nechce vydat petiční archy, ačkoliv jsou podle něj jeho. Přitom právě na základě těchto petic nebyl Okamura resortem do prezidentské volby vůbec vpuštěn.

Okamura: Ty archy jsou moje!

„Ministerstvo vnitra mi i po půl roce přes opakované žádosti odmítá vrátit moje podpisové archy, abych si sám nemohl zkontrolovat, zdali ministerstvem zpochybnění petenti skutečně existují či nikoliv. Ty archy jsou přitom moje, ne ministerstva. Bez toho, aby mi archy vrátili, totiž nevím, které konkrétní petenty mi zpochybnili,“ poznamenal totiž Okamura v nejnovějším rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde také zdůraznil, že se navíc blíží skartace archů.  

„Ke skartaci mých archů ale doufám nedojde - můj kolega z 'Úsvitu' podal trestní oznámení ohledně trestných činů maření voleb, zneužití pravomocí atd., takže doufám, že si archy vyžádá policie a že jednoho dne zjistíme, kdo a možná i proč lhal a manipuloval s volbami,“ dodal k tomu Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


Jenže úředníci resortu vnitra nad jeho slovy kroutí hlavou. Podle jejich odpovědi to vypadá, že žádná skartace archů prozatím nebude.  

Zákon vrácení nenařizuje

„Petiční archy jsou součástí volební dokumentace. Zákon nestanovuje, že bychom je měli vracet, naopak vyhláška říká, že mají být uchovány po dobu deseti let, což se děje,“ reagoval k tomu pro ParlamentníListy.cz vedoucí oddělení komunikace a odboru tisku a public relations Vladimír Řepka.

Podle něj také není rozhodně pravdou to, že by nějak úředníci ministerstva bránili Okamurovi si petiční archy překontrolovat.

„Zmocněnci pana senátora jsme nabízeli možnost do archů nahlížet,“ dodal totiž stručně Řepka. Zda ale při tom nahlížení si může třeba Okamura archy pro svou vlastní potřebu okopírovat, či naskenovat, to již Řepka nedodal.

Jenže stejně jako Okamura, tak i další prezidentská kandidátka a také bývalá europoslankyně Jana Bobošíková se nad jednáním vnitra dlouhodobě ošívá. Přitom byla i ona - podobně jako Okamura - nejprve z voleb vyřazena. Nakonec ji sice Nejvyšší správní soud do hry o prezidentský post vrátil, ale podle ní to již bylo pozdě. I přesto však Bobošíková o vrácení petičních archů z důvodu zpětné kontroly neuvažuje.

Bobošíková: Je to zbytečné!

„My jsme o to nikdy nežádali,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Bobošíková. „Já jsem mnohokrát zveřejňovala, že jsem byla poškozená jednáním Ministerstva vnitra, ale také jsem říkala, že nebudu v tomto ohledu činit žádné kroky, neboť při rozvalu současné státní administrativy a při nevůli Nečasovy vlády zabývat se vůbec mechanismy parlamentní demokracie je toto naprosto bezpředmětné,“ řekla dále někdejší europoslankyně.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci


Naznačila ale, že se jednání Okamury vůbec nediví. „Mnohokrát jsem vyjádřila svou nelibost nad tím, co se stalo panu Okamurovi, byla bych bývala ráda, kdyby se mohl prezidentské volby zúčastnit,“ uvedla. Prý ale ona sama neuvažuje o tom, že by kvůli jednání Ministerstva vnitra kolem prezidentské volby podala na vnitro či na někoho jmenovitě trestní oznámení.  

„Z mé strany provázejí jednání Ministerstva vnitra a Nečasovy vlády v souvislosti s prezidentskou volbou obrovské pochybnosti, ale ty se nevyřeší nějakým trestním oznámením. To se může změnit pouze volbami v příštím roce, kdy vstoupí do hry takové politické síly, které budou dbát na to, aby státní správa byla funkční a aby byly dodržovány mechanismy parlamentní demokracie, svobody a rozumné státní správy,“ zmínila dále Bobošíková.

Vzpomeňte na Henychovy výpočty!

„My jsme sice nežádali o vrácení petičních archů, ovšem je pravdou, že jsme byli úplně v šoku z toho, jak třeba pan Henych kolem voleb postupoval. Vzpomeňte na ty jeho slavné výpočty! My jsme dokonce žádali pana Henycha, respektive Ministerstvo vnitra, aby v tom mezičase, kdy jsem byla vyřazena, učinili opravu rozhodnutí, což je právní mechanismus, který, když úředník udělá chybu, tak může opravit své rozhodnutí, ale nic z toho se nestalo. Ale to, co žádá pan Okamura, že bychom chtěli zpětně přepočítávat podpisy nebo něco takového, tak o to jsme nikdy nežádali,“ zopakovala.

Dokonce ani prý nevyužila možnosti, že by do archů poté, co je odevzdala na vnitro, nahlédla.

„Neviděla jsem od té doby petiční archy, ale vždy jsme zpochybňovali ten mechanismus, kdy někam přijdete, někomu něco odevzdáte a od té chvíle to nevidíte a nevíte, co se s tím děje. My jsme také jako Suverenita od počátku navrhovali, že by možná bylo vhodné, kdyby existovala nezávislá volební komise složená ze členů týmu jednotlivých prezidentských kandidátů, která by byla přítomna přepočítávání hlasů. Takto to měli v rukách úředníci a najatí brigádníci a opravdu nikdo neví, co se tam dělo,“ dodala pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Suverenity.

NSS političku vrátil do hry

Připomeňme, že Janu Bobošíkovou loni na podzim nejprve Ministerstvo vnitra vyřadilo z boje o prezidentský post a to údajně kvůli velké chybovosti kontrolních vzorků podpisů na petičních arších. Úředníci správně spočítali chybné hlasy na kandidátkách, ovšem místo aby jejich procentuální podíl zprůměrovali, chybné hlasy z dvojí kontroly sečetli.

Bobošíková na to následně upozornila a kvůli tomuto podivnému „sčítacímu vzorci“ se obrátila se stížností na Nejvyšší správní soud (NSS). Ten pak rozhodl, že Ministerstvo vnitra skutečně chybně vypočetlo počet podpisů pro její prezidentskou kandidaturu a následně tak nařídil, aby byla politička vrácena do hry. Po zprůměrování chybovosti kontrolních vzorků zůstalo totiž Bobošíkové 50 810 podpisů, proto soud nařídil její registraci. Jenže naopak toto zprůměrování chybovosti nestačilo Okamurovi. Při ministerské kontrole správnosti údajů na peticích ztratil Okamura 26 tisíc podpisů z téměř 62 tisíc odevzdaných. Nakonec mu jich zůstalo 35 751.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…