Vystřílet Němčoury! Dusno kolem Škromacha za tato slova. A senátor pobouřeně dodává...

24.05.2015 14:30

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD se v průběhu jediného týdne již podruhé dostal do kontroverze kvůli názorům na poválečný odsun Němců. Tentokrát na Facebooku ocenil „lajkem“ příspěvek litující, že v roce 1945 nebyli „Němčouři“ místo odsunu vystříleni. ParlamentnímListům.cz pak ale vysvětloval, že to v žádném případě neznamená, že by tento názor sdílel.

Vystřílet Němčoury! Dusno kolem Škromacha za tato slova. A senátor pobouřeně dodává...
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Poprvé se Škromach dostal do centra pozornosti, když zastupitelé Brna v týdnu schválili „Deklaraci smíření“, ve které si moravská metropole posypala hlavu popelem za odsun brněnských Němců v roce 1945. „Město Brno upřímně lituje událostí z 30. května 1945 a dní následujících, kdy byly přinuceny k odchodu z města tisíce lidí na základě uplatnění principu kolektivní viny či užívaného jazyka. Uvědomujeme si, k jakým lidským tragédiím i kulturním a společenským ztrátám tehdy došlo. Vyjadřujeme naději, že na základě znalosti historických událostí a jejich důsledků už nebude možné, aby se v Brně podobné věci opakovaly, a že události z května roku 1945 udržíme v paměti jako neblahé memento,“ stojí mimo jiné v deklaraci.

Po jednání zastupitelstva, na které dorazil podpořit deklaraci například i bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška, který omluvu za divoký odsun brněnských Němců požaduje již patnáct let, se ozvaly velmi hlasité názory vyloženého odporu. Kromě rázné reakce zastupitele za KSČM Jiřího Hráčka (který mimo jiné vzkázal: „Divím se, že si v Brně Zelení, Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a TOP 09 rovnou nezaloží novou společnou Sudetoněmeckou stranu navazující na Henleinovce“) se ozval na svém Facebooku i Michal Hašek, jihomoravský hejtman z ČSSD.

O jeho vyjádření, ve kterém mimo jiné připomněl chování brněnských Němců během války, již ParlamentníListy.cz informovaly. Do diskuse pod jeho facebookovým příspěvkem se však zapojil i Haškův stranický kolega, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Ten projevil vůči zastupitelům, kteří schválili deklaraci, jednoznačný názor: „Vypráskat tyto kolaboranty!“.

Jeho příspěvku si všimli redaktoři z Aktuálně.cz a oslovili Škromacha s žádostí o vysvětlení jeho výzvy. Podle svědectví redaktorů Škromach při rozhovoru kličkoval, že „neví, o co šlo“. Během několika následujících minut však jeho komentář měl zmizet, a to přesto, že byl mezi dalšími účastníky diskuse celkem populární (během několika minut mu „lajkem“ vyjádřilo podporu 19 lidí). Jako důkaz o někdejší přítomnosti komentáře však v diskusi zůstala pochvalná odpověď jednoho z občanů: „Tak hlavně začněte s tím vypráskáváním. Budu vám fandit. Nic jiného než kolaboranti to nejsou“.

Peripetie kolem zmizelého komentáře Zdeněk Škromach později vysvětloval tak, že se jednalo o emotivní reakci na informaci. „Nakonec jsem usoudil, že nemá smysl přilévat olej do ohně, a tak jsem reagoval tím, že jsem to vymazal,“ vysvětloval například Martinu Veselovskému v DVTV.

Stojím si jen za tím, co řeknu nebo napíšu...

Během soboty ale začalo být kolem politika známého svou prezentací na sociálních sítích horko znovu. Server Echo24.cz si povšiml, že Škromach se znovu vyjádřil k otázce Němců a konce druhé světové války, a tentokrát podle serveru ještě „přitvrdil“.

Redaktoři serveru objevili Škromachův „lajk“, který podle nich značí podporu pro uvedený názor, pod poměrně radikálním názorem jisté občanky. Ta doslova uvedla „Pořád jsem nepochopila, proč se Brno bude omlouvat. Asi za ta nacisty páchaná zvěrstva na našich spoluobčanech. Neměli se Němčouři odsouvat, ale postřílet“.

ParlamentníListy.cz oslovily Zdeňka Škromacha s dotazem, zda se jedná o jeho osobu a zda skutečně podporuje takové názory na poválečné dění v Československu. Zdeněk Škromach odpověděl: „S tímto výrokem se jednoznačně neztotožňuji a odmítám jej spojovat s mým jménem“.

Na doplňující dotaz, jak se tedy staví k tvrzením, se kterými přišel server Echo24.cz, Škromach začal vysvětlovat, že si stojí pouze za výroky, které sám pronese nebo napíše. „Nic podobného jsem neřekl ani nepsal,“ zdůraznil místopředseda Senátu pro ParlamentníListy.cz. Článek na Echo24.cz následně označil za „účelovou mediální manipulaci“.

Pak ale vysvětlil, jakým způsobem se jeho „lajk“ u příspěvku objevil. Často prý takovýmto způsobem dává najevo pouze to, že si dotyčný komentář přečetl. Facebook však nemá funkci pro toto neutrální konstatování, proto k tomu používá funkci „like“. Není tedy prý pravda, že by se „lajknutím“ příspěvku ztotožnil s jeho obsahem, jak se mu Echo24.cz snaží podsunout.

„Mnohokrát jsem říkal, že mi na Facebooku chybí tlačítko "PŘEČTENO", takže "To se mi líbí" používám jako informaci, že jsem si názor přečetl, nikoliv, že s ním souhlasím,“ uvedl doslova. Za tímto účelem prý již založil facebookovou skupinu Chceme na FB tlačítko „Četl jsem“.

Na stránky skupiny se můžete podívat ZDE

Podivná výmluva

ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o komentář uznávaného novináře a experta na mediální svět Karla Hvížďalu, který byl při hodnocení Škromachova postoje stručný: „To je velmi podivná výmluva, které se nedá věřit,“ uvedl.

Podle politologa Lukáše Jelínka Zdeněk Škromach velmi dobře ví, co dělá. „Buď pan Škromach neví, co dělá, ale to už asi není otázka pro politologa, a nebo se snaží latentně brnkat na strunu vypjatého nacionalismu a xenofobie,“ řekl Jelínek s tím, že část české levice na tyto struny brnká již tradičně a pro Zdeňka Škromacha to může být zajímavé v jeho dalších politických plánech, například v přímé prezidentské volbě.

Politik hlásící se k demokratické straně podle Jelínka nemůže natvrdo říci, že podporuje například „vystřílení Němčourů“. „Ale může dělat to, že ty mantinely občas překročí, a pak se za ně zase vrátí, a bude se tvářit, že to byl omyl, nebo že to nemyslel až tak vážně,“ dodává. Postoje Zdeňka Škromacha tak vnímá jako vzkaz voličům: „Ano, jsem sociální demokrat, držím linii, ale jen tak mezi námi- ono by to mohlo být i jinak, než říkáme“.

Škromach tedy svými ostrými výroky a následnými omluvami podle Jelínka říká, že úplně nesdílí většinový názor ČSSD, ale odmítá se vydat vlastní cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…