Americký novinář o Kalouskovi a těch, co mu najednou začali škodit

17.07.2012 4:39

Policejní prezident si ve věci telefonátu s Miroslavem Kalouskem na ministra financí přisadil prý proto, že chtěl spíše svézt po „módní“ protikalouskovské vlně. Pro ParlamentníListy.cz to naznačil americký novinář působící v Praze Erik Best. Nevynechal ani postřeh, že se Bakalovy Hospodářské noviny odklánějí od podpory TOP 09.

Americký novinář o Kalouskovi a těch, co mu najednou začali škodit
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Od čtvrtečního večera minulého týdne se rozeběhl hon na ministra financí Kalouska v souvislosti s telefonátem policejnímu prezidentovi. Přestože není jasné, který z nich má pravdu, mnohdy se objevují jednoznačné soudy. Někdo bezmezně věří Lessymu, jiný ministru financí. Americký novinář se diví rozruchu, který kolem této aféry vznikl.

„Já si myslím, že takové rozhovory jsou dost běžné, to znamená, že na tom nevidím nic zvláštního. Stejně jako politici občas volají novinářům, a tak podobně. To, že o tom pan Lessy začal tolik mluvit, asi znamená, že vidí určitou protikalouskovskou vlnu a on se na ní chce svézt,“ je v komentáři pro ParlamentníListy.cz přesvědčen Best.

Kam Lessyho „vítr“ fouká? Prý k Zemanovi a Bradáčové

Nejednoznačný postoj k tomu vyjádřil i premiér Nečas, který sice říká, že je přístup policejního prezidenta nedůvěryhodný, stoprocentně se ale nezastal ani ministra Kalouska.

„Těch faktorů je víc. Jednak je tu tlak ze strany Evropské unie, která vidí, že tady jsou promarněné, ukradené peníze a chce s tím něco udělat a asi vyvíjí tlak i na Nečase a ten je potom ve svízelné situaci, protože na jedné straně musí vyhovět EU a na druhé straně má potíže, protože jeho spolustraníci a ministři v tom svým způsobem jedou. Je to vidět podle toho, jak mluví. On Kalouska částečně obhajuje i částečně kritizuje,“ shrnuje situaci novinář Best.

„Důležité je ale podle mě vědět, na čí straně je Petr Lessy. Já si myslím, že on pochopil, kam fouká vítr a je na straně Zemana, Bradáčové a těchto lidí,“ míní.

Bakalovy HN pohřbívají TOP 09

Projev šéfa resortu financí na plénu sněmovny před hlasováním o vydání Vlasty Parkanové sám Kalousek bral tak, že je otázkou cti hájit kolegyni, o které ví, že nic neudělala. Erik Best to vidí opačně. „Všichni už asi chápeme, že on to dělá částečně ze strachu a částečně že už se neovládá a také má asi pocit, že je neodvolatelný, takže vlastně skoro nic neriskuje. Dokonce v sobotním rozhovoru v LN řekl, že používá sprostá slova a silné výrazy, protože to je jediný způsob, jak na sebe upoutat pozornost. Ale takhle se samozřejmě ministr nemá chovat,“ komentuje.

Nyní je ale podle Bestových slov vidět, že TOP 09 ztrácí podporu i tam, kde ji měla. To je vidět třeba na Hospodářských novinách, které napsaly, že ta strana je na konci cesty. A jestli TOP 09 nějaké médium výrazně dřív podporovalo, byly to prý právě HN. Ty vlastní miliardář Zdeněk Bakala.

Parkanová začne mluvit a někoho potopí…

Erik Best si je však zároveň vědom, že pokud součastná vláda vydrží do konce svého mandátu, může se ještě s TOP 09 leccos pozitivně změnit. „V tomhle je paměť lidí strašně krátká. Záleží však na tom, co bude s Parkanovou, protože Schwarzenberg v pátek řekl, že si vyšetřovatelé vybrali ji, protože je to slabá žena a že by bylo lepší, kdyby si vybrali někoho z nich, protože jsou staří ostřílení kozáci. Oni ale prostě věří, že to Parkanová nemusí zvládnout,“ uvažuje dále americký novinář.

„Bude zajímavé sledovat, jaký bude mít pocit z toho, když bude konfrontována s možností, že půjde do vězení, a když bude mít pocit, že byla někým podvedena, tak možná začne mluvit a potopí někoho jiného,“ doplňuje pro server ParlamentníchListů.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…