Babiš pro PL: Absolutně souhlasím s Ficem. Odmítněme přijímat všechny uprchlíky. Nechceme ucelenou muslimskou komunitu a sexuálně napadené ženy

08.01.2016 10:29 | Zprávy

Premiér Slovenska Robert Fico podle ČTK řekl, že Slovensko odmítne kvóty a nebude přijímat uprchlíky ani dobrovolně. Neudělá prý nic, co by vedlo k vytvoření ucelené muslimské komunity v zemi. Nechce totiž, aby byly ženy sexuálně napadány jako v Německu. Imigranty s odlišnými tradicemi a náboženstvím podle něj nelze lehce integrovat. Řekl, že jeho povinností je chránit Slovensko. První vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ParlamentnímListům.cz sdělil, že s Ficem absolutně souhlasí a ČR by se měla zachovat stejně.

Babiš pro PL: Absolutně souhlasím s Ficem. Odmítněme přijímat všechny uprchlíky. Nechceme ucelenou muslimskou komunitu a sexuálně napadené ženy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

Bratislava nebude přijímat migranty ani na dobrovolném základě. „Ani na dobrovolném základě neuděláme žádné rozhodnutí, které by vedlo k možnosti vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ řekl Fico na tiskové konferenci.

Slovenský premiér svá vyjádření spojil s nedávnými událostmi v Kolíně nad Rýnem, kde byly na silvestra sexuálně napadeny desítky žen. Podle svědků to byli muži afrického a arabského vzhledu. Podle Fica je zde ale jasné naznačení původu útočníků.

„Je zřejmé, že šlo o přistěhovalce a migranty. Když migranty vpustíte do země, mohou vás čekat takové problémy. To my prostě nechceme. Nechceme, aby se i na Slovensku stalo něco jako v Německu, aby někdo obtěžoval naše ženy na veřejných prostranstvích,“ řekl Fico.

Další změna spočívá v tom, že Slovensko nejenže odmítá povinné a trvalé uprchlické kvóty, ale nebude přijímat migranty ani na dobrovolném základě. „To je jediná cesta, jak eliminovat rizika,“ zdůraznil premiér. Zároveň na adresu uprchlíků dodal, že lidé s odlišnými tradicemi a náboženstvím se podle něj nedají lehce integrovat. „Mou povinností je chránit Slovensko,“ dodal Fico.

Babiš: Absolutně s Ficem souhlasím. Měli bychom se zachovat stejně

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o výše uvedených prohlášeních slovenského premiéra myslí a zda by se takto měla zachovat i Česká republika. Jako jeden z prvních se ozval vicepremiér Babiš.

„Absolutně s tím souhlasím. Měli bychom se zachovat stejně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který odmítá spojovat uprchlíky s terorismem, na dotaz nereagoval. "Myslím si, že jsou to předvolební řeči. My se budeme chovat legálně a racionálně," reagoval na slova Fica Pavel Bělobrádek.

Reakce dalších politiků ještě přineseme.

Muži ze „severoafrického a arabského prostoru“

Německá média informovala, že na silvestra muži ze „severoafrického a arabského prostoru“ v Kolíně nad Rýnem napadli, okradli, sexuálně obtěžovali přes 150 žen a došlo i ke znásilnění.

V neděli 3. ledna vyšlo Köln Expressu svědectví jedné z obětí. Článek pod názvem „Byl to horor“ přinesl výpověď 28leté Katji, která se dostala spolu s přáteli do „zajetí“ skupiny „cizinců“ (podle jejích slov), kteří je začali osahávat na zadku a na prsou. Tvrdí, že se jí osobně museli za 200 metrů chůze dotknout asi stokrát. Osahávání doplňovaly podle tohoto svědectví různé slovní vulgarity (nazývání „kurvou“). Podobně, mimochodem, později informuje o verbálním násilí vůči ženám i další deník, Süddeutche Zeitung. Na jeho stránkách další svědkyně zmiňuje, že byla při oslavách silvestra u Hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem nazývána opakovaně jako „kurva“, „kunda“ a „pitomá děvka“.

Kolínský bulvární deník Express ve čtvrtek 7. ledna publikoval anonymní svědectví policisty, který zasahoval při silvestrovských oslavách v centru města. Podle zveřejněného svědectví mělo prý dojít v noci k předběžnému zadržení celkem 15 osob. Na jejich adresu řekl anonymní policejní zdroj Expressu: „Z těchto osob bylo 14 z nich ze Sýrie a jedna z Afghánistánu. To je pravda. I když bolí.“ Dále sdělil, že mělo jít „určitě o lidi, kteří jsou v Německu pár dnů nebo týdnů“, a těchto 15 zadržených mělo podle jeho slov „potvrzení o zahájení azylového řízení“.

Policejní zdroj dále řekl, že noc pro něj byla šokující a jednotky se musely vyrovnat s tím, co viděly. Popisuje, že viděl kolem sebe plačící ženy, které přišly o spodní prádlo a na něž dav plival. Kromě toho čelila podle jeho svědectví policie na místě „masivním útokům“ ze strany davu. Podle jeho slov v noci potřeboval zoufale policejní posily, které ale neměl k dispozici.

Nejen německá policie řeší množící se hlášení o sexuálním napadení žen ze strany mužů cizího původu. Hned několik takových případů tento týden zaznamenala policie v rakouském Salcburku. Ve čtvrtek o tom informoval server listu Kronen Zeitung. Podezření podle deníku padá na muže z Afghánistánu a Sýrie, informovaly Novinky.cz. Napadení žen hlásí i Švýcarsko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…