Bude státní svátek a kníže nikde. Jede navštívit bratra do ciziny

21.10.2010 18:37

VÍME PRVNÍ První místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebude u příležitosti dne české státnosti 28. října přítomen na Pražském hradě ani při předávání vyznamenání prezidentem Václavem Klausem, ani na následné recepci ve Španělském sále.

Bude státní svátek a kníže nikde. Jede navštívit bratra do ciziny

Podle informací od zdroje z vlády na středečním zasedání Nečasova kabinetu Schwarzenberg ostatním ministrům sdělil, že se nebude 28. října účastnit nejvýznamnějšího státního svátku České republiky.

V tento den bude ve své druhé vlasti, ve Švýcarsku. Ministr Karel Schwarzenberg má české i švýcarské občanství. Jako důvod své nepřítomnosti v České republice totiž uvedl, že bude muset navštívit svého nemocného bratra, který ve Švýcarsku žije. Žádný jiný den, než zrovna 28. října prý do Švýcarska jet nemůže.

"Bratr měl těžkou operaci a jináč nemám šanci ho navštívit. Leží v Curychu, tak ho tam navštívím," řekl ParlamentnímListům.cz ministr Schwarzenberg.

Klaus ocení Knížáka i Jágra

Klaus v den státního svátku udělí na Pražském hradě podle informací médií vyznamenání dlouholetému šéfovi Národní galerie Milanu Knížákovi nebo třeba známému hokejistovi Jaromíru Jágrovi. 

Už vloni prezident ocenil i umělce jako například Karla Gotta či Evu Pilarovou, ocenění si z Hradu odnesl i několikanásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa.

Dveře sněmovny a Senátu dokořán 

Sídla parlamentu mají den otevřených dveří pravidelně o říjnovém svátku i 8. května. Před rokem do sněmovny zavítalo zhruba 1200 lidí, do Senátu o tři stovky lidí více. Letos v květnu si sněmovnu přišlo prohlédnout asi 1100 lidí, Senát přilákal přes 2000 zájemců. 

Prohlídka sněmovny bude začínat u vchodu na Malostranském náměstí. Návštěvníky tam budou čekat průvodkyně Pražské  informační služby, které je seznámí s historií  budov, jejich architektonickými zajímavostmi a současným využitím. Při zhruba hodinové prohlídce zavítají lidé do jednacího a reprezentačních sálů a do zasedacích místnosti a kanceláří některých výborů. Sněmovna bude mít den otevřených dveří od 09:00 do 16:00. Senát bude mít otevřeno o půl hodiny déle a umožní návštěvníkům zhlédnout i prostory, které jsou během standardních víkendových prohlídek nepřístupné.


Čtete také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…