Bůh ochraň Budvar, sápou se po něm kmotři. Zvěsti médií a nářek Jandáka

03.02.2012 11:36

Hloubková kontrola v pivovaru Budvar může být jen záminkou, jak do vedení jediného národního pivovaru dostat „ty správné lidi“. Zatímco ministr zemědělství Petr Bendl je přesvědčen, že za těmito informacemi je snaha některých lidí dopředu si zajistit alibi, poslanec ČSSD Jandák hořce vzkazuje: Bůh buď s Budvarem.

Bůh ochraň Budvar, sápou se po něm kmotři. Zvěsti médií a nářek Jandáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Řediteli Budějovického Budvaru Jiřímu Bočkovi hrozí odvolání a hloubková kontrola nařízená v národním podniku ministerstvem zemědělství proto může být jen záminkou pro chystané personální změny ve firmě. „Důvodem odvolání mají být právní spory s Američany. Zřejmě za změnou ale stojí lidé s kontakty na ministerstvo zemědělství a jihočeskou ODS,“ píší Hospodářské noviny.

Boček vybudoval z Budvaru prosperující pivovar s ročními zisky kolem dvou set milionů korun a téměř trojnásobným nárůstem produkce. Soudní spory s Američany vede Budvar už desítky let a ukázalo se, že nevyřešené známkoprávní vztahy zásadním způsobem brání transformaci národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. A jen z ní může stát čerpat podíly ze zisku, případně podnik privatizovat.

Hledají se pseudopolitické důvody k zajištění alibi

V Budvaru proběhnou personální změny na základě dohody mezi podnikatelem Ivo Rittigem a jihočeským ´kmotrem´ Pavlem Dlouhým, který by měl mít vliv na výběr Bočkova nástupce,“ informují HN. Nasvědčovat tomu má i skutečnost, že do dozorčí rady Budvaru jmenoval ministr zemědělství Petr Bendl svého poradce Tomáše Jindru, který je považován za jednoho z Rittigových nejvěrnějších právníků.

Podobné úvahy však šéf resortu zcela odmítá a vidí za tím účelová vyjádření těch, kteří v minulosti pochybili. „Po devíti letech má přijít do Budvaru kontrola, a tak je evidentní, že si někteří lidé předem hledají pseudopolitické důvody k zajištění si alibi,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz výše uvedené spekulace ministr zemědělství Petr Bendl.

Bůh buď s Budvarem, přeje si Jihočech Jandák

„Tak, jako se říká, že vše je v rukou božích, tak nyní je vše v rukou pana ministra Bendla. Lidé si zvolili tuto vládu, tak mají, co chtějí. Když čeští voliči, kteří tak strašně chtěli ´pravici´ s knížetem, Kalouskem a Nečasem, tak ať se nediví. A kdyby tito chytří voliči četli volební program, zjistili by, že to tato vláda i její členové mají dlouho ve volebním programu. Čili, Bůh buď s Budvarem a celou ČR,“ uvádí pro ParlamentníListy poslanec Vítězslav Jandák, jenž se do sněmovny dostal jako číslo jedna jihočeské kandidátky ČSSD.

Naopak prvním Jihočechem za ODS se v posledních volbách stal Michal Doktor, který donedávna zastupoval stát v dozorčí radě Budvaru, než ho ministr Bendl odvolal. Nyní už nezařazený poslanec se pozastavuje nad tím, že ministerstvo vydává stanoviska, v nichž se podivuje nad tím, co našlo v Budvaru.

Bendl útočí na své předchůdce, nebo i premiéra Nečase

„Vyslaní zástupci ministerstva zemědělství, členové dozorčí rady, často nechodili na jednání, to je pravda, ale zřizovatel všechny dokumenty zásadní i mimořádné, které jsou ve vztahu mezi ministerstvem a podnikem, vždy schvaluje a vždy komentuje,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Doktor, že není nic, co by podniku nebylo odsouhlaseno ministrem zemědělství s jeho týmy.

„Buď tedy ministr zemědělství Bendl útočí na své předchůdce, což považuji za naprosto nekolegiální jak vůči těm lidem, tak vůči vládě, nebo se snaží o porušení kontinuity této vlády a útočí ve skutečnosti na premiéra Nečase. Ať už v postavení premiéra nebo bývalého ministra a člena vlády, za kterou tam seděl předchůdce Gandalovič,“ přemýšlí poslanec.

K výměně vedení není důvod, ministerstvo o všem vědělo

„Nebo plánuje věci, na jejichž konci má být výměna managementu. Ovšem zdůrazňuji, ani tak se nemůže stát nic převratného ve vztahu k jevům a rozvahám a záměrům, které byly odsouhlaseny – a znovu podtrhuji – ministry zemědělství, kteří byli předchůdci pana Bendla,“ dodává Doktor ještě třetí možnost, která mohla vést ministra Bendla k jeho nynějším krokům.

Dosavadního ředitele Budvaru Jiřího Bočka považuje za pracovitého a korektního manažera. „Já jsem chodil na dozorčí radu, abych pana ředitele trápil a mučil čísly i žádostmi o doplňující materiály. Odborné zadání ministerstva zemědělství, s kterýmžto já jsem byl do dozorčí rady vyslán, pan ředitel vždycky plnil zcela,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Michal Doktor.

Daňový poplatník mohl být spokojen, lobbisté ale ne

„Já jsem povinen hodnotit hospodářské výsledky a podíváte-li se na křivku růstu výstavu piva, schopnost pronikání na zahraniční trhy, schopnost vytváření čistého zisku před zdaněním i po, a to jak v období před krizí, tak v době krize, tak myslím, že daňový poplatník by měl být spokojen. Už nevím, jestli jsou spokojeny některé nátlakové a lobbistické skupiny. To asi ne,“ dodává Doktor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…