David Rath promluvil o zlém režimu, který prý hrozí Česku. A vyslovil i obavy nad Ukrajinou

24.02.2014 12:21

Nad Českem se vznáší mutace feudalismu. Těmito slovy varuje exhejtman David Rath (bývalý člen ČSSD) před dalším vývojem, který by u nás mohl nastat. A svá slova doplňuje i o důvody, které ho k tomuto varování vedly.

David Rath promluvil o zlém režimu, který prý hrozí Česku. A vyslovil i obavy nad Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Žijeme v době změny systému a jen pár lidí si to uvědomuje. Když se totiž koncentruje moc nad řadou oblastí jen do rukou pár jedinců, je nakročeno k zásadním změnám. Ovšem nikoli pozitivním,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz David Rath.   

Podle něj celý trend, jehož plíživost a nebezpečnost si málokdo uvědomuje, spočívá v úbytku svobody každého jednoho člověka. „V nejvyšších politických patrech, která se soustředila jen k několika jedincům, se moc orientuje již jak ekonomickým a průmyslovým směrem, tak i politickým směrem k dozoru nad informacemi, které má nyní jen pár jednotlivců. To je situace, která odpovídá obrazu feudální společnosti, kdy oligarchové měli též pod dozorem všechny tyto oblasti. Proto se dle mého dá zcela jasně hovořit o nastupující oligarchizaci či feudalizaci,“ dodal Rath.

Tlaky, které mění média

Zastavil se pak u situace v českých médiích. „Tím, že je nyní ovládá jen několik lidí, redukuje se svoboda informací, které vycházejí a budou směřovat k zájmům těch, co ta média vlastní. Nedá se tedy očekávat, že budou novináři svobodní ve svém vyjadřování, naopak budou čelit silným tlakům, které mohou mít původ až u majitelů, ale mohou spočívat jen ve strachu editorů, šéfredaktorů, kteří se budou obávat o svoji existenci, a tak některé informace prostě nepropustí. Tím vznikne autocenzura, i tam, kde možná dosud nebyla viditelná a samozřejmě může docházet k dalším i brutálním praktikám, kdy v případě, že se někdo proti tomu vzepře, bude okamžitě vyhozen, aby se ostatní zalekli a mlčeli. To není známka vývoje svobodné demokracie, kde by vlivy na různé oblasti měly být rozdělené mezi občany – spíše naopak,“ konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz David Rath, jehož čeká toto úterý další soudní jednání ohledně kauzy údajné korupce, kvůli které byl řadu měsíců vazebně stíhán.

Na řadě je prý nyní ČSSD... Dá se čekat pád vlády i ztráta většiny v Senátu. A nejen to...

Podle něj se, i v důsledku jím výše pospaných faktů, zkáza stahuje i nad ČSSD. „Stačí se podívat na to, jak byla zlikvidována ODS. Je zřejmé, že velmi podobný vývoj bude nyní čekat i sociální demokracii. Tu budou provázet různé aféry, které budou tlačit média pod taktovkou zájmů těch jejich několika majitelů. Těmi aférami bude vytvořena uměle poptávka společnosti a tím se vytvoří kruh, z kterého nebude možné vyjít ven. Výsledkem bude svrhnutí vlády, ale též se dají očekávat neúspěchy ve volbách. Dokonce si troufám odhadnout, že ČSSD ztratí většinu v Senátu a potíže bude mít i na komunální úrovni. Odhaduji, že vše půjde směrem devastace a personální likvidace špiček a silných figur ČSSD, částečně se podobný vývoj může týkat dokonce i TOP 09,“ uvedl Rath prognózu, která se asi zejména straníkům uvedených politických uskupení příliš zamlouvat nemůže.

Rath, jak přiznal, v současné době žije téměř běžným životem – pokračuje ve své medicínské praxi. Až do verdiktu soudu je však zcela nepochybně vázán tím, že neví, jaká bude jeho budoucnost. Jak médiím před časem prozradil, zcela jistě nebude spočívat již v politice. Přesto je vidět, že mu vývoj v zemi lhostejný není.

O víkendu například na svém facebookovém profilu napsal, že po liberálním tání a odvázání společnosti z tuhého chomoutu komunismu dochází u nás opět k utahování šroubů. Přirovnal to letům po okupaci sovětskou armádou v roce 1968.

Normalizace a nějaká síla zvenčí? Povede to k dalším sociálním lynčům

„Řada lidí soudí, že i za touto novou normalizací je nějaká síla zvenčí, tentokrát z jiné světové strany. Apoštolové nové normalizace jsou někteří prokurátoři, vybraní policisté a vyvolení politici s vybranými novináři a angažovanými miliardáři. A další lidé jsou už teď na čekačce k podobným veřejným sociálním lynčům,“ napsal také Rath s tím, že se tyto lynče budou týkat hlavně sociálních demokratů.

„Zůstanou pak jediní čistí, co sponzory nepotřebují, neboť si to platí vše sami. To je princip a cíl této utajené revoluce. Podnikání a politika splynou v jedno. Konečně v historii se často volalo po svobodě, když se stavěly šibenice. Snažím se věřit, že si sociální demokraté tento scénář uvědomují a mají vlastní plán jak mu čelit. ODS se totiž ukázala jako mimořádně neprozíravá, neschopná a vlastně hloupá strana, co si vykopala hrob, pak si do něho vlezla a zaházela se hlínou,“ shrnul ve svém statusu na sociální síti své myšlenky David Rath.

Ukrajina a Tymošenková? Nevím... Ale obávám se, aby tam nedošlo jen k výměně postav

Jelikož byl David Rath často svými zastánci přirovnáván k bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové, která se po dramatickém vývoji v zemi dostala na svobodu, bylo na místě zeptat se ho i na to, jak události vnímá.

„Ta situace je tam velmi těžká a i když bych Ukrajině přál, aby se jí podařilo nahradit ten demokratický deficit, kterým trpěla, jsem zatím poměrně skeptický. O tom, jak to ve skutečnosti bylo s Tymošenkovou, mám jen velmi málo informací – ostatně jako většina lidí, takže si netroufám odhadnout, co a kdo bude pro Ukrajinu spásou a zárukou změny k lepšímu, jenž pomůže opustit od autoritativního vládnutí, které tam panovalo. Dle mého tam nyní došlo k násilnému převzetí moci po určité lokální občanské válce, ale osobně se obávám toho, aby nedošlo pouze ke změně postav, avšak nikoli ke změně poměrů v zemi, po které ti demonstranti volali. Nevnímám to navíc ani jako střet dobra proti zlu, jak nám to bylo předkládáno našimi médii – je to skutečně zcela určitě podstatně složitější,“ uzavřel David Rath své vyjádření pro ParlamentníListy.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…