Hazard z minula ohrožuje Kalouska. A ten budoucí zase vládu

18.10.2011 17:26

Rozhodnutí ministerstva financí z konce roku 2008 povolit internetové sázení prošetřuje protikorupční policie, která zkoumá, zda nedošlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení. Hazard však může ovlivnit i stávající vládu. Poslanec Josef Novotný volá potom, aby Věci veřejné nepodpořily státní rozpočet, pokud už od příštího roku nedojde ke zdanění hazardu.

Hazard z minula ohrožuje Kalouska. A ten budoucí zase vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav kalousek

Žádné sebetvrdší reformy, dramatické škrty nebo nenaplnění protikorupčních slibů ale obyčejný hazard může přivodit otřes ve vládní koaliční formaci. Nemusí ho způsobit prověřování ministra financí Miroslava Kalouska protikorupční policií pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku v souvislosti s povolením internetového sázení, ale snaha Věcí veřejných, aby byl už od příštího roku hazard zdaněn.

Hazard byl vždy velkým byznysem, v našich končinách však kupodivu nedaněným. Provozovatelé loterií a jiných podobných her odvádějí totiž stanovený objem peněžních prostředků na veřejně prospěšné účely. Tato obecná formulace umožňuje mnohé a že je ku prospěchu loterijních společností a spřízněných subjektů, pochybuje asi málokdo.

Pět odmítnutých firem se na Česku může hojit

Pět největších hráčů na loterijním trhu si ještě víc mohlo mnout ruce koncem roku 2008, když jim ministr financí Miroslav Kalousek povolil internetové sázení. Velké překvapení to ale pro ně asi nebylo. „Lobbistická společnost zastupující sázkařské firmy Sazka, Fortuna, Tipsport, Synot Tip a Chance svolala do dvou minut po oznámení povolení ministerstvem financí tiskovou konferenci," poukázal ve svém trestním oznámení místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Kromě toho, že protikorupční policie už zahájila úkony trestního řízení, má tehdejší názorový obrat ministra Kalouska ještě jednu polohu. „Už vím, že jiných pět firem žádalo o povolení dřív, ale nedostaly ho. Chlívek kolem povolovacího řízení nás bude stát hodně. Musí být někdo obviněn a musí jít takzvaně z hrušky dolů," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz bojovník proti hazardu Josef Novotný, člen poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Když nebude zdaněn hazard, VV pro rozpočet ruce nezvednou

„Že to šetří policie, vítám. Nelegálnost řady povolení nás jenom v příštím roce bude stát 10 až 15 miliard. Už v roce 2007 jsem podal trestní oznámení, že nemá být povolován kasinový hazard, což je obcházení zákona proti praní špinavých peněz v rámci Evropské unie," říká Novotný, který se může stát hodně tvrdým oříškem pro koalici při schvalování státního rozpočtu na příští rok.

„Věřím, že Věci veřejné nebudou hlasovat pro státní rozpočet, to je třeba Kalouskovi jasně říct. Opět nás jen tahá za nos," myslí si bývalý senátor SNK-ED, který se do sněmovny dostal za tuto stranu na kandidátce Věcí Veřejných, že zdanění hazardu od příštího roku ministr financí navzdory několika svým vyhlášením neplánuje.

Jen nejmenší koaliční strana od hazardu nebere

„Všechny strany od hazardu berou s výjimkou Věcí veřejných," obává se Novotný, že už se nějaké cestičky, jak hazard od příštího roku nezdanit, najdou. „Když srovnám poslaneckou a senátorskou práci, je to nebe a dudy. Poslanecká sněmovna je protkána lobbismem, poslanci se chovají úplně jinak při hlasování, jsou závislí na tom, aby se dostali na kandidátku. V Senátu se vede diskuse o principech a ústavnosti," podotýká pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Zdanění hazardu, pokud by k němu opravdu došlo, by znamenalo skutečný předěl v historii snah o regulaci hazardu v Česku. Odpor proti němu je však značný a možná i proto se objevují zvěsti, že pokud zdanění projde, tak pětice sázkových kanceláří, která má licenci k provozování internetového sázení u nás, přestěhuje své servery třeba na Maltu. A žádné peníze tudíž v Česku neodvedou.

K věci:

Po Kalouskovi jde policie. Já ho udal, pochlubil se politik 

Kalouska vyšetřuje policie. Kvůli korupci 

Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…