John: Jdeme na vládu s taktikou. Vše o restitucích církví odložit

04.01.2012 8:55

Jak dopadne jednání vlády o církevních restitucích? Napovědět může postoj Věcí veřejných (VV), které chtějí rozhodnutí o restitucích ještě odložit. Podle předsedy VV Radka Johna ale véčkaři prý nemají problém s navrácením nemovitého majetku, mezníky však má finanční stránka celé věci a o té by se mělo ještě jednat.

John: Jdeme na vládu s taktikou. Vše o restitucích církví odložit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John, Karolína Peake, Radim Vysloužil

Věci veřejné stále váhají s podporou církevních restitucí ve vládě. Včerejší jednání předsednictva strany a ani zasedání jejího poslaneckého klubu ale přitom nepřineslo jednoznačné řešení.

Jak řekl pro Radiožurnál předseda Radek John, členové nejmenší vládní strany chtějí hlavně vědět, kde stát vezme peníze na výplaty finančních kompenzací.

Vládní vyjednavači se už přitom s církvemi domluvili, že jim během třiceti let vyplatí 59 miliard a zpět vrátí 56 procent zabaveného majetku.

Strana má ale podle Johna několik variant řešení finančního vyrovnání s církvemi, o nichž chce s koaličními partnery diskutovat. „Ty konkrétní mandáty opravdu nechceme říkat, ale samozřejmě ten nemovitý majetek, pole, louky jsou samozřejmě k vydání, ty nám nikdo neukradl, ty tady leží. A o parametrech toho, jak má vypadat finanční dohoda, je třeba jednat na vládě,“ řekl k tomu Radiožurnálu John. 

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta pak naznačil, že svá řešení na vyrovnání s církvemi objasní strana až na jednání vlády.

Bárta: Není důvod pro drama

„Já jsem od začátku přesvědčen, že celá debata k církevním restitucím, pokud bude vedena racionálním způsobem, tak není důvod z ní dělat témata, kvůli kterým by měla padat vláda. Přicházíme s konkrétními tezemi a já předpokládám, že ze strany koaličních partnerů k nim bude vedena řádná debata,“ řekl Bárta. 

I on připomněl, že Věci veřejné chtějí hlavně vědět, jestli stát bude mít na finanční náhrady prostředky. 

Ministr pro místní rozvoj za Věci veřejné Kamil Jankovský ještě před svátky mluvil například o možnosti odkladu splátek pro církve o rok či dva. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09), jejíž resort dohodu s církvemi připravil, je ale přesvědčená, že odklad splátek by vyrovnání s církvemi ještě prodražil, připomíná rozhlas.  

Šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazdík ale připomněl, že peníze na vyrovnání s církvemi se vezmou z rozpočtu. „Pakliže je to politická priorita, tak bude úkolem ministerstva financí ty peníze tam najít,“ dodal Gazdík včera v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Benda: Je fajn, že nepadají ultimáta

„To, že členové Věcí veřejných nechtějí o své strategii mluvit před jednáním ministrů, považuje za dobrou zprávu předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda z ODS,“ zmínil dále rozhlas a optal se i Bendy na to, co si myslí o postoji VV.

„Svědčí to o ochotě se dohodnout. Když se nechceme dohodnout, tak si předem sdělujeme ultimáta. Z toho, že tady žádná ultimáta nezaznívají, bych řekl, že to je dobrý signál k tomu, že Věci veřejné jsou připravené se nějakým způsobem dohodnout. A bude záležet na vládě, případně poradě ekonomických ministrů, jak a kam se návrh posune,“ doplnil Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…