Josef Dobeš: Ke Klausovi chovám velkou úctu. Je to vlastenec

28.08.2011 20:15

Ministr školství Josef Dobeš se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil o svém vztahu k šéfovi personálního oddělení Ladislavu Bátorovi, svým názorům na národovectví a vlastenectví a přiblížil i svůj názor na prezidenta republiky Václava Klause.

Josef Dobeš: Ke Klausovi chovám velkou úctu. Je to vlastenec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Podle Josefa Dobeše se Bátorovy názory při jeho práci na ministerstvu nijak neprojevují. „Ani se nesmí promítat. To by byl pro mě problém. Kdyby on svůj hodnotový pohled vtahoval do práce ve vztahu ke spolupracovníkům, to by bylo špatně. Když sem měl přijít, tak jsem slyšel různé drby, ale několikrát jsem se informoval o jeho názorech a Xkrát jsem ho na ně i ptal a procházel všechny jeho údajné výroky, u nichž se nakonec prokázalo, že byly překrouceny. Nabyl jsem tedy dojmu, že je to výrazně konzervativní člověk a člověk věřící, který má vztah k národu. A já jsem říkal: co je na tom špatného," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Dobeš.

Čtěte také:
Josef Dobeš: Kalousek je provokatér. Bátora a nácek? Drzost
Vondra nepřímo Klausovi. Chápe dějiny jako major Zeman
Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel
Klaus si povzdechl: Nečas mě překvapuje

Právo na názor má konzervativec i liberál

Ten říká, že podobně může mít zaměstnaného i ultraliberálního úředníka, pokud se to nebude promítat do jeho práce. „Po pracovní době má právo vyjadřovat své hodnotové směřování konzervativec i ultraliberál. Může mít i své názory na homosexuály, ale nesmí je promítat do své práce. Konzervativní věřící člověk přece má být právo v pozici úředníka a má právo vyjadřovat své názory. Tady je důležitá hodnota, kterou ctím, a tou je svoboda slova. Jestliže se konal průvod homosexuálů, tak proč by nemohl existovat i jiný názor na tuto věc? Musí to být slušnou formou, ale je nutné být se za svobodu slova i toho, s kým nesouhlasím," říká Dobeš.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora

„Já se přiznávám, že mě je blízký konzervativní proud, ale budu bojovat za svobodu slova u mých podřízených. Například zde je řada úředníků ze strany zelených, kteří mě kritizovali za můj postoj k sexuální výchově, ale já jsem respektoval jejich názor. A bojuji za to, aby každý mohl říkat svůj názor. Představa, že úředník nesmí říkat svůj názor a že ministr může kdykoli, cokoli, tak to je špatně. Stejně jako premiér či vicepremiér má právo říct svůj názor učitel, úředník, dělník," říká Dobeš.

Bátora je nevinný

Ministr Dobeš je znám svými korektními vztahy s Hradem. ParlamentnímListům.cz přiblížil i svůj vztah k prezidentovi Václavu Klausovi a jeho názorům. Rovněž popírá, že by držel Ladislava Bátoru na ministerstvu jen kvůli dobrým vztahům s Hradem.

„Když jsem bavil s premiérem Nečase a Miroslavem Kalouskem o Ladislavu Bátorovi, tak jsem říkal, vy si myslíte, že já ho tady držím kvůli panu prezidentovi. To pro mě hraje naprosto marginální roli. Ladislav Bátora je vláčen tiskem naprosto nevinně, a proto ho bráním," říká Dobeš.

Čtěte více:
Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi
Jako kdybych já fotil porno, odsoudil Kalousek znovu Bátoru

Prezidenta republiky Klause si ale jako politika váží. „Není to ale tak, že by nás spojovala nějaká ideová dogmata, ale primárně se jedná o mou velkou úctu k němu jako k politikovi, protože je dlouhodobě čitelný a ve svých názorech a postojích vás negativně nepřekvapí a nezklame v tom, že by udělal kotrmelec či přemet, i když někoho může šokovat, jak to říká. S jakou neohrožeností se staví proti hlavnímu proudu. Jeho konzervativní čitelná linie je velké plus a možná je jedinou osobou naší politické scény, která je takto čitelná. On je pro mě určitým kompasem na naší politické scéně, protože vím, že má pevné hodnoty a nepodléhá vnějším vlivům a populismu a nebojí se říct svůj názor," říká o prezidentovi pro ParlamentníListy.cz Dobeš.

Státník a vlastenec Klaus

Kromě toho, že si Dobeš váží obecně pevnosti a stálosti prezidentových názorů, lze najít i některé ideové průniky. „Tíhnu ke konzervativním ideám podobně jako pan prezident. Mně bylo vytýkáno, že jsem použil slovo národovec. Mně nejde o nějaké slovo, ale skutečný obsah. Ale svůj osobní pozitivní vztah ke svému národu nemohou popřít a popírat. Je to velmi niterná věc, kterou buď máte, nebo nemáte. A já mám tento pocit velmi silný," zdůraznil Dobeš.

Související:

„Pamatuji si, že když táta jezdil na zahraniční pracovní cesty na delší dobu, tak večer si vyjel pět kilometrů nad Kunštát, odkud pocházíme, a pak se rozhlížel po krajině a loučil se svou vlastí. Táta předával tuto lásku k vlasti synovi a já to zase předávám svým dětem. Tedy pro mě existuje niterná vazba na mou vlast, na mé místo, na kterou jsem hrdý, ale nemusím to dávat okázale najevo. Pokud mám vztah ke své vlasti, tak z toho také vyplývá i názor, že má vlast by měla mít právo svobodně se nadechnout i v nějakém širším společenství a mít svůj názor i prostor pro své rozhodování a svůj vlastní život. Na tom není nic nacionalistického či xenofobního, je to naopak něco velmi jemného a intimního. Čili tato věc mě nějak spojuje s panem prezidentem," dodal Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…