Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou

31.10.2011 18:15

Ministerstvo financí zveřejnilo v pondělí odpoledne novou makroekonomickou predikci. Od letošního července, kdy byla vydána minulá makroekonomická predikce, došlo totiž ke zhoršení globální ekonomické situace, a to se nutně odrazí i v nových odhadech budoucího vývoje. A jak situace napovídá, spíše negativně.

Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Pro rok 2011 nyní počítáme s reálným růstem HDP o 2,1 procent, odhad růstu pro rok 2012 činí 1,0 procento. Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje dluhové krize eurozóny je nová Makroekonomická predikce zatížena významnými riziky směrem dolů. Další vývoj české ekonomiky bude tedy do značné míry záviset na tom, zda, jak rychle a s jakými následky se podaří vyřešit současnou situaci v problémových zemích eurozóny," oznámil v pondělní oficiální tiskové zprávě ministerstva financí zástupce tiskového mluvčího Jakub Hass.

Dodal, že spotřebitelské ceny by se letos měly zvýšit o 1,9 %. V roce 2012 pak bude míra inflace výrazně ovlivněna zvýšením redukované sazby DPH na 14 % a měla by dosáhnout 3,2 %. Také v tomto případě jsou však opět rizika vychýlena směrem dolů.

Situace na trhu práce zřejmě bude odrážet pomalý růst ekonomiky a zvýšenou nejistotu ohledně dalšího vývoje. Zaměstnanost by letos měla vzrůst o 0,4 %, pro rok 2012 však počítáme s poklesem o 0,2 %. Míra nezaměstnanosti (měřená metodikou VŠPS, která je odlišná od míry registrované nezaměstnanosti dle metodiky MPSV a úřadů práce) by se v tomto i příštím roce měla pohybovat okolo 6,9 %.
Dobrou zprávou na závěr snad může být alespoň to, že poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…