Karolína Peake prý nedělá nic a vede mrtvou stranu

30.05.2013 16:55

Po třech letech ve vysoké politice se Karolína Peake nemá příliš čím chlubit. Je předsedkyní nikým nevolené a vzhledem k mizivým preferencím i zřejmě už mrtvé strany LIDEM. Vedle toho už dva roky coby vicepremiérka a šéfka vládního výboru hlasitě a nesmiřitelně bojuje s korupcí. Ale ani tady za ní nejsou žádné výsledky vidět.

Karolína Peake prý nedělá nic a vede mrtvou stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaná ministryně obrany Karolína Peake

Přesně před třemi lety vynesl volební úspěch Věcí veřejných na politické výsluní jednu z jejich čerstvě zvolených poslankyň Karolínu Peake. Ta se po úvodním nesmělém rozkoukávání, během něhož dokonce odmítla vládní funkci s odůvodněním, že by ji nemohla vykonávat vzhledem k rodinným povinnostem, stala velice záhy jednou z nejviditelnějších a v té době i nejperspektivnějších političek.

S přibývajícím časem ji ale přibývalo i sebevědomí, a to doslova závratnou rychlostí. Postupně se stala první místopředsedkyní VV, pak i šéfkou jejich poslaneckého klubu, ve sněmovně se bez bázně postavila do čela ústavně-právního výboru. Rok po volbách už se vstoupit do vlády nezdráhala. Od 1. července 2011 se stala vicepremiérkou a o dva týdny později předsedkyní Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Je to zbytečná funkce i zbytečný úřad

Na jaře 2012 odešla s několika dalšími poslanci z Věcí veřejných, a ti se stali základem nově vytvořeného uskupení Liberální demokraté, jehož předsedkyní byla Karolína Peake zvolena. Pod její taktovkou je LIDEM pevnou součástí koalice s ODS a TOP 09. Nenabourala ji ani úsměvná epizoda z předvánočního období minulého roku, kdy ji premiér Petr Nečas po osmi dnech odvolal z funkce ministryně obrany.

Karolína Peake se ale veřejnosti především představuje už dva roky jako nesmiřitelná bojovnice proti korupci z titulu honosně znějící funkce předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. „Od počátku jsem říkala, že to je zbytečná funkce, protože kdyby se boji s korupcí věnoval ministr vnitra a ministr spravedlnosti tak, jak mají, tak tuto funkci lze nahradit prací těchto dvou ministrů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Marie Benešová, bývalá mluvčí stínové vlády ČSSD pro boj s korupcí a nynější poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro oblast justice a spravedlnosti.

V médiích je často, ale výsledky za sebou nemá žádné

„Ta funkce i onen vládní výbor jsou spíše vývěsním štítem vlády, která se sama nazývá vládou boje proti korupci, a tak si na to udělala specifický úřad. Ten je však opravdu nadbytečný, protože to je téma pro už zmíněné ministry. Pokud jejich koordinace na poli boje proti korupci funguje, tak není takovýto vládní výbor vůbec zapotřebí,“ dává bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová zcela nepokrytě najevo, že daňoví poplatníci se Karolíně Peake skládají na plat za zcela zbytečnou funkci.

Přitom Karolína Peake nevynechá jedinou příležitost, aby se v médiích a především ve veřejnoprávní televizi nepochválila, jak skvěle si v boji proti korupci počíná. „To, že někdo často vystupuje v médiích, ještě neznamená, že se od něj dostavují nějaké výsledky. Spíš se to dá brát jako obezlička, jak prokázat, že její funkce má smysl. Ale ty výsledky tam zatím žádné velké nejsou,“ upozorňuje Marie Benešová.

LIDEM by získali hlasy tří nebo čtyř promile voličů

„Navíc se včera ve vládě projednával zákon o úřednících, který nebyl ani tentokrát schválen a přitom jde o jeden z nástrojů boje proti korupci. V tomhle jsme ostudou Evropské unie, která na nás tlačí, protože pak se ze státní správy stává jakési zakázkové krejčovství různých stran, a to není dobré. Měl by to být profesionální aparát tak, aby státní správa přežila různé vlivy různých politiků. Ale pořád to vázne, ač jsme peskováni i zvenku. Pokud si to vzala paní Peake jako prioritu, tak tedy neurychlila vůbec nic ani ničemu nepomohla,“ podotýká Marie Benešová.

To, že nejsou za dva roky působení Karolíny Peake ve funkci předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí vidět žádné výsledky, by se dalo vysvětlovat i tak, že se vicepremiérka věnuje i stranickým povinnostem. Ani jako předsedkyně LIDEM si však nemůže přičíst sebemenší úspěch. Podle posledních průzkumů přisuzuje této vládní straně agentura STEM 0,4 procenta hlasů, agentura SANEP 0,3 procenta a CVVM ji zahrnuje do kolonky „ostatní strany“, aniž uvádí, kolik promile voličů by LIDEM získali.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv výzkumů:

Odvozenina VV si možná ani netroufne jít do voleb

„Politologie říká, že aby nějaká skupina byla politickou stranou, tak musí kandidovat do voleb. LIDEM zatím do voleb nekandidovali a je otázka, jestli vůbec budou. V minulém roce říkali, že jsou ještě ve stadiu zrodu. Je ale otázka, až přijdou v příštím roce několikery volby, zda se jich vůbec zúčastní vzhledem k mizivé aktivitě, kterou vyvíjejí, zda budou schopni nebo i ochotni se jich vůbec zúčastnit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z Vysoké školy CEVRO Institut.

Zároveň poukazuje na to, že politické strany, které mají mít nějakou životnost, musí reagovat na nějaký spor nebo téma ve společnosti, ale v případě LIDEM se nic takového neděje. „Je to odvozenina od Věcí veřejných, navíc při koaličních jednáních několikrát ztratila tvář. Z toho ze všeho vyplývá, že politický život takovéto strany neexistuje. Stranu dělají členové, a ti v LIDEM téměř nejsou nebo jich je minimum,“ konstatuje Petr Sokol.

Karolína Peake nemá šanci být volebním tahákem

„LIDEM mají problém, že nemají členskou základnu, nemají mandát voličů, na který by se mohli odvolávat, ani osobnost ve svém čele. Karolína Peake vinou různých osobních kauz, včetně toho, jak nešťastně vystupovala během těch pár dní na Ministerstvu obrany, svůj potenciál prohospodařila a velkou naději, že by mohla být nějakým volebním tahákem, nemá. To si nedovedu představit, co by se v roce zbývajícím do voleb muselo stát, aby se to změnilo,“ zamýšlí se politolog.

Ani ho nepřekvapuje, že Karolína Peake na veřejnosti vystupuje jen jako vicepremiérka pro boj s korupcí, a nikoli jako předsedkyně LIDEM. „Když nemá stranu, tak může těžko vystupovat jako předsedkyně strany. Odtud ta pasivita v tomto směru, a to její vystupování tomuto faktu odpovídá. Strana LIDEM od svého vzniku nenabrala vítr do plachet, a to se pak těžko jede,“ podotýká Petr Sokol.

Žádnému partnerovi nemá strana LIDEM co nabídnout

U strany bez života, jakou Liberální demokraté bezpochyby jsou, se dá předpokládat snad jen jedno jediné. „U takové strany bych ze svých zkušeností očekával, že se před volbami s někým sloučí, že výměnou za jedno či dvě volitelná místa může splynout s jinou stranou. Ale je otázka, jestli by v úvahu přicházející partneři mohli mít o LIDEM vůbec zájem, protože nepřinášejí v tuto chvíli ani jedno či dvě procenta a jejich preference jsou téměř nulové,“ nemyslí si politolog Petr Sokol, že mrtvou stranu by mohlo polít živou vodou spojení s nějakým jiným politickým subjektem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…