Kdo se může bát do poslední minuty o místo. I to nám řekli Rusnokovi ministři

06.11.2013 22:00

Co dalšího mají v plánu ministři kabinetu Jiřího Rusnoka a jak vnímají neustálé útoky na své působení, jež hovoří o nelegitimitě? Počítají třeba s tím, že mohou ve svých resortech „sedět“ ještě v lednu příštího roku? To vše se chtěly dozvědět ParlamentníListy.cz, proto oslovily deset členů této vlády v demisi. Odpověděli sice jen čtyři, ale i tak jejich slova stojí za to.

Kdo se může bát do poslední minuty o místo. I to nám řekli Rusnokovi ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rusnokova vláda ve sněmovně

Co chvíli si některý z politiků, zvláště z pravicového spektra, „kopne“ do vlády Jiřího Rusnoka, i když je v demisi. Podle mnohých totiž tato vláda není legitimní a dokonce v ní ani nejsou žádní odborníci, takže pojem „vláda odborníků“ je výsměchem.

Jenže i mnozí politologové pouštějí ven na konto kabinetu negativně zabarvená slova.

„Zemi řídí v jakémsi nouzovém režimu vláda, která negativně proslula nejen tím, že ji prezident jmenoval v rozporu s ústavními zvyklostmi, a která následně neprošla hlasováním o důvěře, ale též tím, že řada ministrů kandidovala za stranu, která ve volbách naprosto propadla,“ zmínil třeba v nejnovějším komentáři deníku Právo politolog Jiří Pehe. Podle něj Česko ani tak mezinárodně nepoškodilo, když padla politická vláda, zejména když působení té prezidentské bylo nakonec omezeno předčasnými volbami.

„Poškodí nás ale, pokud se rychle nepodaří sestavit vládu novou. Bohorovné řeči některých českých politiků, včetně prezidenta, že kupříkladu rozpočtové provizorium není žádná tragédie, toto riziko nezmenší,“ uvedl také Pehe.

Jakoby si ale sami členové kabinetu byli vědomi faktu, že nebudou až tak brzy vystřídáni novými lidmi. Premiér Jiří Rusnok totiž dnes na brífinku po zasedání vlády odpovídal i na dotazy, co vláda ještě má před sebou a jaké legislativní změny chystá.

Život nepočká na to, jak se lidé v partajích dohodnou

„Zabezpečujeme chod správy této země, jsme proto rozhodnuti posílat zákony a změny zákonů do Poslanecké sněmovny... Život totiž nepočká na to, jak se lidé v jednotlivých stranách dohodnou,“ reagoval Rusnok. K dotazu, jak dlouho bude jeho vláda fungovat, pak řekl: „Jsem velmi špatný prognostik, ale jistě to budou jen týdny." Podobně jako on odpovídali i další ministři – třeba ministr obrany Vlastimil Picek, ministr životního prostředí Tomáš Podivínský anebo ministr práce v demisi František Koníček.

Totiž čím dál častěji se ozývají hlasy, že Rusnokův kabinet přečká i Vánoce a bude tak zemi vládnout ještě v lednu.

Schwarzenberg: Kabinet nebude ani do Mikuláše, ani do Vánoc

„Pokud ani po novém roce nebude sestavena vláda, trhy znervózní," varoval třeba exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pak nebude nový kabinet sestaven nejen do Mikuláše, ale ani do Vánoc - a to proto, že se strany, které ve volbách uspěly, nedokáží na podobě nové vlády jen tak lehce domluvit. Ostatně prý tomuto scénáři napovídají i slova prezidenta Miloše Zemana, jenž avizoval, že premiéra nejmenuje před ustavující schůzí sněmovny. Ta ale bude až koncem listopadu.

Jak tuto věc vidí sami Rusnokovi ministři a co ještě chtějí ve vládě za tu dobu udělat?

Lukl: Základem bude čerpání z EU fondů

„Jako občan i představitel veřejné správy si přeji, aby byla nová vláda sestavena co nejdříve, tedy okamžitě po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Podle něj je ale ještě na programu řada věcí, které musí schválit tato vláda.

„Z hlediska mého resortu je to Dohoda o partnerství, která je základem čerpání evropských fondů v novém období. Mou ambicí je připravit kvalifikovaný návrh, který nová vláda projedná, schválí a odešle do Bruselu. Je to apolitické téma, kde je jistě pevná shoda všech zainteresovaných. Žádné zásadní rozhodnutí, ani personální, ani věcné, nechystám. Kvůli námitkám naší nelegitimnosti je právě víc než nutné sestavení nové vlády v co nejkratší době. Těší mne, že se mi s mým týmem podařilo rozhýbat čerpání EU fondů, kdy nedočerpání z řádu desítek miliard snížíme na jednotky miliard korun. Také konkrétní aktivity ve prospěch samosprávy a usnadnění práce starostů se daří naplňovat. Věřím, že můj nástupce bude v těchto racionálních krocích ve prospěch obcí a měst pokračovat."

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) si ale z toho, že kabinet bude vládnout ještě po novém roce, příliš hlavu neláme.

Benešová: Personální změny jsem nedělala a dělat nebudu

„Hodlám dál řídit Ministerstvo spravedlnosti s rozvahou a rozumem, bez emocí a bez činění zásadních kroků. Poběží základní funkce ministerstva a Legislativní rady vlády, jejíž jsem předsedkyní, aby základní agenda byla plynule odbavována,“ napsala v SMS zprávě Benešová ParlamentnímListům.cz.

Ona ale prý v této době žádné personální změny nebude dělat. „Personální změny jsem nečinila ani po svém nástupu, tak je nebudu dělat ani nyní. Ministerstvo spravedlnosti je plně funkční a v dobré kondici. Tak jej také budu předávat svému nástupci,“ dodala ministryně.

Ministři se totiž až na výjimky při ujímání úřadů tvářili, že nechtějí dělat větší personální změny. Jenže kupříkladu na Ministerstvu dopravy už v prvních týdnech proběhla personální smršť. Při ní pak se „zlatým padákem“ skončil šéf Českých drah Petr Žaluda, odešel i šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák, vodních cest Jan Skalický anebo ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym.

Ministr kultury radši mlčí?

Také ministr kultury Jiří Balvín v tomto nelenil. Zejména proslul odvoláním šéfa Národního divadla Jana Buriana, který sotva se ujal funkce, tak z ní zase musel pryč. O ministrovi kultury ovšem po této záležitosti není příliš slyšet.

„Prosím, obraťte se na mou tiskovou mluvčí,“ odvětil nyní Balvín na dotazy ParlamentníchListů.cz k tématu dalších svých ministerských plánů.

Zato ministr zemědělství Miroslav Toman se rozhovořil.

„Při svém nástupu jsem si stanovil čtyři základní priority. První z nich byla výplata povodňových škod, druhá sestavení rozpočtu na rok 2014, třetí kvalita a bezpečnost potravin a čtvrtá dokončení jednání o SZP a její aplikace na české podmínky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ke svým dalším plánům v resortu Miroslav Toman. První dvě priority prý splnil a teď mu v tom dalším čase zbývají vyřešit dva úkoly.

Novela zákona o potravinách jde už do vlády

„Novela zákona o potravinách jde nyní do vlády a pevně doufám, že do konce mého působení na Ministerstvu zemědělství se nám podaří ještě implementovat novou SZP i opatření Programu rozvoje venkova na národní podmínky,“ poznamenal.

Co se týče personálních změn, tak tam prý Toman žádné neplánuje. „Ale pokud zjistím, že se někde dějí nepravosti nebo něco nefunguje, pak jsem připraven tuto situaci řešit i personálně,“ ujistil.

Podle jeho slov je ale tato vláda legitimní: „Vláda funguje v souladu s Ústavou ČR. Teď jenom záleží na tom, kdy se po předčasných volbách politické strany dohodnou na nové vládě.“

Toman ovšem míní, že jeho resort pro dobro občanů „zapracoval“ velmi dobře.

„Zemědělci dostali peníze za povodňové škody, zvýšila se letošní finanční podpora živočišné výroby a citlivých plodin, jako jsou brambory nebo chmel. Podobně je nastaven i rozpočet na rok 2014, který je téměř o tři miliardy vyšší, než byl původní návrh. Podporována bude i nadále živočišná výroba a citlivé komodity, jako jsou již brambory, chmel nebo ovoce a zelenina,“ sdělil ministr zemědělství s tím, že pokud jde o potraviny, tak tam on nařídil plošné kontroly domácích i dovozových potravin, které odhalily řadu pochybení včetně zdravotní závadnosti i falšování.

„A jak už jsem zmínil, do vlády jde novela zákona o potravinách. Podle ní by obchodníci měli mít povinnost značit u pultového prodeje nebalených potravin podíl hlavní složky výrobku a jméno a původ výrobce. Při pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. Navíc jsem připraven v nejbližší době navrhnout v Evropské komisi, aby byl na všech potravinářských výrobcích uveden údaj, podle něhož by se dal jasně identifikovat výrobce i země původu výrobku. K tomu pak údaje musí být srozumitelné a jednoznačné. Cílem této mé iniciativy je skutečnost, aby v případě porušení legislativy mohl být uplatněn zákaz dovozu výrobků od konkrétního dovozce,“ dodal Toman ParlamentnímListům.cz.

I ministr dopravy Zdeněk Žák se obšírněji rozhovořil.

Žák: Nezakrývám, že můžeme úřadovat ještě v lednu

„Já když sleduji to, co předvádí naši politici, tak se velmi obávám toho, že naše vláda ještě bude úřadovat v lednu, byť už každý z nás by se rád věnoval své profesi,“ sdělil ParlamentnímListům.cz bez skrupulí Žák k tomu, v jakém horizontu vidí svůj konec na úřadu.

„Každopádně ale budu do poslední minuty úřadovat běžnou agendu. Na dopravě je totiž nakupeno tak obrovské množství problémů, že je bereme - a také řešíme - jeden za druhým. My jsme ale povinni všechny věci, které přicházejí, a hrozilo by nebezpečí z prodlení, projednávat. To znamená, že já vůbec nepočítám s tím, že bychom nějak v práci polevovali, a to i kdyby ten konec našeho kabinetu přišel v lednu, nebo nedej bůh, ve vzdálenějším horizontu,“ řekl dále Žák.

„Personální změny? Já jsem nikdy žádné personální změny neplánoval, ale pokud se ukáže něco tak závažného, jako to bylo v případě Ředitelství vodních cest, že by hrozilo, že by tento stát přišel o nějaké peníze, tak pak zasáhnu klidně v poslední minutě, když ještě budu v tomto úřadu. I když se budu snažit do poslední chvíle dělat všechno pro to, aby personální změny být nemusely,“ odvětil.

Poněkud z míry jej ale prý vyvádějí různé poznámky o tom, že je tato vláda nelegitimní.

„Kdybychom měli čekat, až přestane stav parlamentních či politických krizí, tak bychom už více než rok tento stát vůbec neřídili a ekonomika by se zřejmě rozpadla. Takže by se měli ti kritici chytit za nos,“ sdělil k tomu a zdůraznil, že vláda Jiřího Rusnoka by byla docela ráda, kdyby mohla agendu předat nějaké další silné vládě.

„To, že se tomu tak dosud nestalo, tak za to nesou plnou odpovědnost právě ti řevniví politici, kteří tuto situaci zapříčinili. Nezapříčinil ji ani prezident a ani tato vláda. Naopak tato vláda pracuje pro občany. V mém resortu jsme občanům již ušetřili řádově miliardy korun tím, že jsme s firmami vyjednali daleko levnější kontrakty. Já bych tuto věc dokázal třeba na dnešním příkladu, kdy jsme na vládě projednávali otázku dokoupení nových jednotek pro elektronické mýto, které bývalé vlády nakupovaly za 1400 korun. My jsme ovšem dokázali vyjednat cenu 237 korun. Občané tyto změny brzy pocítí na své kůži. Mohou vidět i to, že jsme pohnuli s D1 a zvýšili jsme rychlost tam, kde byla nesmyslně nízká - například na olomoucké dálnici. Našel bych ale mnoho dalších příkladů,“ dodal Žák k umlčení různých kritiků.

Web to ministrům "sečetl"

Přes všechna tato vyjádření ale nedávno Mladá fronta Dnes (MfD) ne svém webu iDnes.cz poněkud "po svém" sečetla, co kabinet Jiřího Rusnoka vlastně za dobu svého chodu udělal.

Tak třeba prý premiér Jiří Rusnok vedl podle deníku schválení miliardových zakázek, vzal manželku s dcerou na výlet do New Yorku a odmítl kandidovat za SPOZ. Ministr financí Jan Fischer se vymezil proti Miroslavu Kalouskovi, nevysvětlil prý stále financování prezidentské kampaně a vyhodil svého náměstka s pochybným diplomem. Ministr vnitra Martin Pecina plánuje podle připomínky iDnes.cz nabrat 1 200 nových policistů.

Ministr zahraničí Jan Kohout podle MfD zastavil projekt nové ambasády v USA a pomohl Livii Klausové k postu velvyslankyně. Ministr obrany Vlastimil Picek vyjednal slevu na pronájem stíhaček gripen a ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala stížnost v kauze exposlance Víta Bárty.

„Ministr zdravotnictví Martin Holcát hájí nadstandardy, obchoduje s Čínou a získal pro resort několik miliard navíc. Ministr práce František Koníček chce dát lidem práci v sázení stromů a urazil novinářku kvůli nepříjemnému dotazu. Ministr průmyslu Jiří Cieńciała řeší pomoc Ostravsku a ministr zemědělství Miroslav Toman chce přesněji značit původ potravin, chce vybrat nového šéfa Lesů ČR a zastavil slučování potravinových kontrol. Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský podpořil dotace na kotle a národní park na Křivoklátsku,“ uvedl dále web iDnes.cz. Podle něj se pouze ministři František Lukl a Dalibor Štys výrazněji neprojevili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…