Kníže zachránil brutálně týranou Lucii. Pomůže i vám

12.08.2011 22:36

AKTUALIZOVÁNO Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg podle Mladé fronty Dnes před třemi týdny řešil mimořádný případ. Pomohl zachránit mladou Češku Lucii, kterou zadržoval její šéf, vlivný pražský lékař Jaroslav Barták na Filipínách. O případu se ministr dozvěděl od přítele zadržované dívky a pak jednal. „Je to má práce. Já toho ale moc neudělal. Seděl jsem v Praze a pouze informoval o případu velvyslance,“ sdělil pro deník sám ministr. "Panu ministrovi to nebylo lhostejné a tak jednal," hájí ale lidskost svého šéfa tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Kníže zachránil brutálně týranou Lucii. Pomůže i vám

O případu týrané dívky na Filipínách se ministr dozvěděl od přítele zadržované dívky. "Od své partnerky dostával textové zprávy na mobilní telefon, z nichž nabyl oprávněnou obavu o její zdraví. Takže jsem to začal okamžitě řešit. Vyrozuměli jsme pana velvyslance Rychtara, který se obratem ujal celé věci a dívce pomohl," řekl Schwarzenberg Mladé frontě Dnes.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář ParlamentnímListům.cz řekl, že si sice nevzpomíná na podrobnosti tohoto konkrétního případu, ale stává mu prý často, že jemu či ministrovi někdo zavolá či napíše ze zahraničí, že je v problémech.

„Já ale nevím, co v tom článku je. Jsem nyní na dovolené. Pamatuji si jen to, že se na těch Filipínách odehrávala nějaká strkanice a že se právě někdo obrátil na ministra. Vím, že požádal, ať zavolá někdo od nás panu velvyslanci a zjistí, co se tam děje," vysvětlil ParlamentnímListům.cz mluvčí Kolář.

Lidé ministrovi píší i přímo na e-mail

„Často mi lidé volají, že jsou v problémech a to díky tomu, že vědí, že znám vnitřní strukturu ministerstva. Kolikrát se stává i to, že lidé volají přímo ministrovi, protože má poslaneckou kancelář a lidé si tak mohou zjistit snadno i jeho e-mailovou adresu. Ministr pak často přeposílá žádost, která je adresovaná přímo některému z velvyslanců, anebo někomu z úřadu. To je ale naprosto normální, neboť my jsme tou viditelnou částí resortu, na kterou se lidi obracejí," uvedl dále Kolář.

Podle něj jsou však někdy žádosti od lidí vyčerpávající, neboť mu například volají i s takovou maličkostí, jestli mohou třeba jet na občanku do Chorvatska.

„Anebo volají, že mu manželka utekla, že je sám v Chorvatsku a že neví, co má dělat. To je běžné, jsme spolu a ministrem známé obličeje. V tomto případě ale netušili, kdo je velvyslancem na Filipínách a proto nevěděli ani, na koho se mají obrátit," vysvětlil dále Kolář.

"Pokud by nám to bylo lhostejné, tak to neděláme. Ale ve většině případů, když to pokládám já anebo ministr za důležité, tak to někomu předáme. A tak se zachoval i pan ministr v tomto případě. Jestliže to k němu dolehlo, a považoval to za naprosto alarmující, no tak požádal pana velvyslance, ať se na to podívá! To mu připadá naprosto normální," dodal Kolář.

Lékař Barták podle MfD mladou ženu vylákal na Filipíny pod záminkou pracovní cesty. Jenže až na místě se údajně změnil téměř ve zvíře: podle svědectví ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí.

Ten to po zveřejnění případu ale důrazně odmítl. "Pevně věřím, že jsem se stal já a moje rodina obětí neschopných zaměstnanců, se kterými jsem byl nucen rozvázat pracovní poměr. Nerad bych si připustil, že by se mohlo jednat o akci organizovaného zločinu, i když se mě v poslední době snažila jistá skupina vydírat. Všechny potřebné informace jsem předal policii," uvedl Barták v prohlášení zaslaném ČTK. Informace, které jsou ve sdělovacích prostředcích uváděny, jsou podle něj nepravdivé.

Velvyslanec nechal dívku odvézt    

Po intervenci Schwarzenberga velvyslanec ve filipínské Manile Josef Rychtar mladou ženu zadržovanou na malém ostrově Badian Island nechal odvézt do Manily, zajistil jí náhradní doklady a zařídil odlet do Evropy. 
   
Deník pak k případu dodal, že Lucie i s přítelem podali na Filipínách i v Česku na lékaře Bartáka trestní oznámení. Lucie, kterou si lékař a prezident modřanské kliniky najal na konci června jako asistentku, podala navíc ze zaměstnání u Bartáka výpověď. Nyní prý Barták, který je zakladatelem českého Lions Clubu, tedy pobočky celosvětové charitativní organizace, v níž se scházejí vlivní a známí lidé, hledá novou asistentku.

Kruml: Je dobré vědět, že stát se na vás nevykašle

Mediální odborník Milan Kruml řekl ParlamentnímListům.cz, že to je hezký příběh a že se mu líbí, že i v době dovolených někdo někomu pomohl.

„Tak to má být. Že naše úřady někomu pomohly, to je velmi pozitivní věc. Je to dobré i z toho důvodu, že náš občan nyní může mít tu ´drobnou jistotu´, že stát, když je mu nejhůř, že se na něj nevykašle," dodal Kruml.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…