Langer se naštval na Pecinu. Přečtěte si, co nám o něm právě řekl

01.12.2013 14:54

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina rozhodne o případném návratu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho do služebního poměru příští týden. Řekl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Jeho vystoupení ale rozhodně nepotěšilo exministra vnitra Ivana Langera, který se prostřednictvím ParlamentníchListů.cz krátce nato rozhodl reagovat.

Langer se naštval na Pecinu. Přečtěte si, co nám o něm právě řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Lessy usiluje o návrat do čela sboru poté, co soud zastavil jeho trestní stíhání jako nedůvodné. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy.

Pecina uvedl, že čeká na posouzení případu komisí na vnitru, bude se ale řídit hlavně pravomocným verdiktem Městského soudu v Praze (MS), který Lessyho stíhání zastavil. Předchozí instance, obvodní soud, bývalého šéfa policie osvobodila s tím, že se skutek nestal. Podle Peciny je nutné na Lessyho pohlížet jako na nevinného. "Očekávám, že příští týden mi moje rozkladová komise připraví rozhodnutí," řekl Pecina. Teoreticky prý může vrátit Lessyho do služebního poměru.

Pecina prý neargumentuje správně

S jeho argumentací ale rozhodně nesouhlasí Ivan Langer, který se pro ParlamentníListy.cz krátce po skončení pořadu vyjádřil. "I kdybych věřil, že to, co ministr vnitra vlády bez důvěry a v demisi říká, myslí upřímně, nelze s jeho argumentací souhlasit! Říká-li, že chce respektovat pravomocný rozsudek, měl by ho opravdu respektovat i svými činy! Zatím vše, co dělá, je pravý opak,“ uvedl Langer s tím, že rozsudek městského soudu v trestní věci ve skutečnosti konstatuje něco jiného. "Petr Lessy neměl být stíhán, neboť byl za své jednání kázeňsky potrestán a právě tento kázeňský trest byl důvodem jeho propuštění ze služebního poměru a konec ve funkci policejního prezidenta. Pokud chce Martin Pecina respektovat nějaké soudní rozhodnutí, má počkat na výsledek správní žaloby, kterou Petr Lessy podal ve věci svého kázeňského trestu. A v této věci soud ještě nerozhodl," uvádí dále pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra.

S rozhodnutím městského soudu o zastavení Lessyho stíhání se nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání. Pecina na případný krok Zemana, kterému skončí lhůta na podání ke konci prosince, prý čekat nebude, protože, jak řekl, musí konat na základě rozsudku městského soudu.

„Martin Pecina se snaží vytvořit dojem, že hasí požár. Ve skutečnosti je on sám ten, kdo požár založil,“ dodává na adresu ministra vnitra v demisi Langer.

Přesné vyjádření Ivana Langera pro ParlamentníListy.cz:

I kdybych věřil, že to, co ministr vnitra vlády bez důvěry a v demisi říká, myslí upřímně, nelze s jeho argumentací souhlasit!

Říká-li, že chce respektovat pravomocný rozsudek, měl by ho opravdu respektovat i svými činy! Zatím vše, co dělá, je pravý opak.

Rozsudek městského soudu v trestní věci totiž konstatuje, že P. Lessy neměl být stíhán, neboť byl za své jednání kázeňsky potrestán a právě tento kázeňský trest byl důvodem jeho propuštění ze služebního poměru a konec ve funkci policejního prezidenta. Pokud chce Martin Pecina respektovat nějaké soudní rozhodnutí, má počkat na výsledek správní žaloby, kterou P. Lessy podal ve věci svého kázeňského trestu. A v této věci soud ještě nerozhodl!

Martin Pecina se snaží vytvořit dojem, že hasí požár. Ve skutečnosti je on sám ten, kdo požár založil!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…