Maláčová chce do dvou týdnů představit a poslat do práce novou důchodovou komisi

12.01.2019 10:51

Nová důchodová komise, která by měla projednávat návrhy případných změn v systému penzí, by se mohla poprvé sejít ještě v lednu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by ráda složení týmu a osobu, která ho povede, představila do dvou týdnů. Řekla to novinářům. Už dřív uvedla, že komise by měla řešit jednotlivé problémy v nynějším důchodovém systému. Podle propočtů ministerstev financí a práce bez reformních změn nebude soustava penzí do budoucna udržitelná.

Maláčová chce do dvou týdnů představit a poslat do práce novou důchodovou komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

K přípravě důchodové reformy se v programovém prohlášení zavázaly obě Babišovy vlády – první menšinová ANO bez důvěry i nynější koaliční kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů. V programu uvedly, že sestaví odborný tým pro reformu, který připraví řešení se „standardem plošného zabezpečení na principu solidarity“ a posílením zásluhovosti i s motivací ke spoření na stáří. Počítá se s oddělením důchodového účtu od státního rozpočtu. V textu stojí, že vláda chce v důchodové reformě „konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí“. Za víc než rok, tedy přes čtvrtinu volebního období komise fungovat nezačala a práce na reformě nepokročily.

Maláčová loni v srpnu ve Sněmovně řekla, že by v září chtěla zveřejnit harmonogram reformy. V polovině září oznámila, že ČSSD svůj návrh odeslala hnutí ANO. Začátkem října ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prohlásila, že se koaliční strany dohodly na dvou tématech reformy, a to na možném dřívějším odchodu do penze pro vybrané profese a řešení nižších penzí žen.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí
V listopadu Maláčová sněmovnímu sociálnímu výboru sdělila, že chystá „soubor kroků“, do něhož chce zapojit zákonodárce. Už dřív řekla, že by se komise měla zaměřit hlavně na nespravedlnosti v nynějším systému a řešení vybírat z několika připravených variant. Před vánočními svátky ministerstvo práce poslalo stranám a jejich klubům žádost o nominaci do důchodového týmu.

Opoziční poslanci se o přípravu reformy opakovaně zajímali. Některé strany o sestavení komise žádaly a chtěly do ní své zástupce vyslat. Zmínila to ODS, Piráti, STAN či TOP 09. „Návrhy, o kterých se mluví, se za důchodovou reformu skutečně považovat nedají. Věřím a doufám, že jde prozatím jen o vypouštění pokusných balonků a že se začneme brzy o konkrétních návrzích bavit v důchodové komisi,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která má být v komisi za svou stranu.

Experti a někteří opoziční politici mluví hlavně o potřebnosti kroků k udržitelnosti penzí do budoucna, ne kosmetických úprav nynějšího nastavení. Vláda by se podle nich měla hlavně zajímat o to, jak bude systém vypadat, odkud bude mít příjmy, jak vysoký bude poměr důchodu ke mzdě a kolik si na penzi budou muset šetřit lidé. Maláčová se před nedávnem zmínila o možnosti povinného spoření ve třetím pilíři.

„Návrh ministryně Maláčové na povinný třetí pilíř penzijního systému je zvýšením daní, nic jiného. Přesně v duchu ČSSD: nejdřív vám peníze sebereme, a pak s velkou slávou část vrátíme,“ odmítl nápad šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Důchodová komise zástupců stran a expertů fungovala už v minulém volebním období. Na ucelené reformě se nedohodla, doporučila ale řadu úprav důchodového systému. Mezi opatření patřilo třeba sbližování odvodů živnostníků s odvody zaměstnanců, povinné spoření firem na dřívější penze pracovníků v náročných profesích či zvýhodnění práce v důchodu.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…