Náš stát nefunguje. Velezkušený úředník, který pamatuje mnohé, vysvětluje zásadní změnu a mluví o Babišovi

15.01.2014 10:37 | Zprávy

Je velký rozdíl mezi politikem a státním úředníkem, vysvětluje bývalý senátor Edvard Outrata. Málokdo má v Česku takové zkušenosti z fungování státní správy ve vyspělých zemích jako on, pracoval totiž přes dvacet let ve statistickém úřadu v Kanadě. Proto léta kritizuje, že v České republice se za pětadvacet let nepodařilo vytvořit moderní, profesionální státní službu.

Náš stát nefunguje. Velezkušený úředník, který pamatuje mnohé, vysvětluje zásadní změnu a mluví o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

"Výsledek je, že náš stát vnitřně nefunguje,“ řekl bývalý senátor ParlamentnímListům.cz. Ale i když bude přijatý nový služební zákon, pořádně začne státní správa podle něj fungovat až za jednu generaci.

Co říkáte na to, že po létech odkladů se nyní bude projednávat služební zákon pod tlakem ze strany prezidenta Miloše Zemana, který jeho schválením v prvním čtení podmiňuje kvůli problémům s lustrací Andreje Babiše jmenování nové vlády?

Celý problém je v tom, že se začínají směšovat věci, které se služebním zákonem nemají nic společného. Na jedné straně člověk vítá, že se v tom aspoň něco děje. Ale je rozhodně chyba, že bychom měli zavést služební zákon kvůli tomu, abychom dostali dotace z Evropské unie, nebo abychom vyhověli požadavku prezidenta. To se nemá spojovat. Ale je hrozně důležité schválit u nás takový zákon, ale kvůli tomu, aby u nás stát fungoval. Mám dojem, že je to největší problém naší transformace vůbec, že jsme nevytvořili moderní, profesionální státní službu, nýbrž jsme nechali politiky přímo řídit státní správu, a to už dvacet let, takže teď už máme celou generaci, která se naučila tímto způsobem žít. A to je styl východní Evropy, nikoli západní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…