Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr

07.09.2011 6:16

Podle informací ParlamentníchListů.cz ekotendr, tak jak je v současnosti připraven, vláda neschválí. Zakázku na odstranění starých ekologických škod prosazuje především ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. ODS a Věci veřejné jsou ale proti.

Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek před Úřadem vlády

„V současnosti to vypadá tak, že necháme všechno normálně doběhnout, protože jinak by hrozily Česku arbitráže. Čili se rozlepí obálky s nabídkami, pak se věc předloží vládě a ta zakázku neodsouhlasí, protože ODS a Věci veřejné pro to hlasovat nebudou," řekl ParlamentnímListům.cz o vládní agendě dobře informovaný zdroj. Premiér je prý stále významným odpůrcem současného ekotendru.

Sledujeme téma Ekotendr


Situace je nyní taková, že svou nabídku již podali všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T.

Média již v minulosti například poukazovala na údajné úzké vztahy bývalého premiéra Mirka Topolánka k této skupině. Za jeho vlády byl tendr vyhlášen. Stejně tak je Topolánek znám svými dobrými vztahy s minulým i současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Točí se vládní krize kolem ekotendru?

Věci veřejné a ODS se stavěly zdrženlivě k ekozakázace už od počátku. Již vloni po volbách předseda VV Radek John řekl, že se staví k ekotendru velmi podezíravě. Ke konci loňského roku měl dokonce podle informací ParlamentníchListů.cz hovořit premiér Petr Nečas o tom, že jestli ekotendr projde, tak bude rezignovat.

Čtěte také: Obří ekologickou zakázku rozdělíme, shodl se Vodrážka s Bártou


V ODS i Věcech veřejných se také ozývaly hlasy, že vládní krize kolem Kristýny Kočí a Petra Tluchoře s údajnou snahou nakoupit odpadlé véčkařské poslance měla zajistit, aby byl ekotendr schválen. Véčka, která jsou proti, by totiž ve vládě již nebyla, a počet ministrů topky a ODS by se byl víceméně vyrovnal. Případně „odpadlíci" z véček mohli dostat jedno místo ve vládě.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora


Další spekulace kolem ekotendru se také objevila se jménem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Ten byl výrazným odpůrcem ekotendru a někteří členové ODS říkají, že kvůli tomu musel být odstraněn z vlády a ministerstva.

115 miliard, nebo jenom třetina?

Ministerstvo financí vyhlásilo výběrové řízení na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008 ještě za vlády Mirka Topolánka, v níž byl Miroslav Kalousek ministrem financí. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, byla kolem 115 miliard korun. Objevuje se však řada hlasů, že náklady jsou mnohem menší, zhruba třetinové.

Čtěte také:


Fakt, že ekotendr nadále běží, již dříve tehdejší ministr financí Eduard Janota, který byl považován za Kalouskovi blízkého člověka, obhajoval tak, že pokud by se předčasně zrušil, hrozily by Česku arbitráže. A vysvětloval, že podle pravidel soutěže je možné tendr bez obav možných sporů ukončit tak, že vláda nevybere žádnou z předložených nabídek. Podle současného stavu to vypadá, že by to tímto způsobem mohlo dopadnout.

Co bude dál?

Nejvýhodnější nabídku má vybrat devítičlenná hodnotící komise, v níž jsou tři zástupci ministerstva financí, dva z ministerstva průmyslu a obchodu a dva z životního prostředí a jeden z ministerstva spravedlnosti a jeden z Úřadu vlády. Komise obálky otevře 13. září a má čtrnáct dní na vyhodnocení.

Psali jsme: Kalousek hájí ekotendr. Vítěz však být nemusí, připouští


Potom ministr financí Miroslav Kalousek předloží smlouvu na vládu, která by ji měla podle informací ParlamentníchListů.cz projednávat na konci září či začátku října. Až budou členové vlády o osudu zakázky rozhodovat, dostanou na stůl pro srovnání rovněž cenové odhady firmy Deloitte Advisory a společnosti Ernst &Young.

Psali jsme: Oponentní posudek na obří ekotendr vypracuje Ernst & Young


Gazdík: budu rád, když se to zruší. Kníže: zruší se to

Že mnohamiliardový tendr na odstranění starých ekologických zátěží zřejmě skončí rozlepením obálek, aniž by vláda rozhodla o vítězi, řekl již v lednu letošního roku první vicepremiér vlády Karel Schwarzeneberg z T0P 09.

K ekotendru měl vloni v listopadu výhrady šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Ta zakázka už je tak zprofanovaná, že budu rád, když vláda otevře obálky s nabídkami a tu zakázku zruší," řekl tehdy Gazdík.  

Čtěte také: Gazdík o ekotendru: Je v pořádku, ale raději ho zrušme


V úterý česká pobočka Transparency International vyzvala vládu, aby po otevření obálek nevybírala vítěze a ekotendr zrušila. Pravidla jsou podle organizace nastavená tak, že hrozí únik desítek miliard. Mimo to prý existuje riziko, že přihlášené firmy mají kartelovou dohodu.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…