Nečas chce referendum. Pokud budou chtít Češi euro

18.10.2011 20:37

Bude se v Česku platit eurem? Pokud ano, tak by o tom měli lidé rozhodnout v referendu, prohlásil premiér Nečas v Bruselu.

Nečas chce referendum. Pokud budou chtít Češi euro
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

V Česku by podle premiéra Petra Nečase mělo být před případným přijetím eura referendum. Eurozóna se totiž prý od vstupu ČR do EU výrazně změnila a z monetární unie se stala unií dluhovou a transferovou. Nečas v Bruselu po setkání s europoslanci také naznačil, že není příznivcem nového otevírání základních unijních smluv, o němž se nyní v EU v reakci na dluhovou krizi uvažuje.

"V případě, že by tyto smlouvy znamenaly přesun pravomocí z národní úrovně na evropskou úroveň, tak by to i podle vládního programového prohlášení vyžadovalo v České republice referendum," řekl.

Sledujeme téma Euro

"Já jsem přesvědčený, že by (referendum) muselo být minimálně v tom okamžiku, kdy by se uvažovalo o vstupu do eurozóny," zdůraznil s tím, že jeho vláda termín přijetí eura v ČR nestanoví. ČR se na základě přístupové smlouvy zavázala, že euro přijme, ovšem nepíše se tam, kdy by se tak mělo stát. 

"Je nezbytné říci si otevřeně, že my jsme se v příslušném referendu (o vstupu do EU) zavázali ke vstupu do eurozóny, která v tu dobu byla pouhou monetární unií, kdežto dnes se postupně mění v dluhovou a transferovou unii. To je něco jiného, než o čem jsme hlasovali v referendu," vysvětlil český premiér, proč by Češi měli o případném přijetí eura rozhdnout v novém hlasování.

Psali jsme:
Bacha na posílání miliard do Řecka, varuje předák poslanců ODS
Vysolíme stamiliardy Řekům jako Slováci, děsí se ekonom Ševčík
Euro nejspíš přijmeme až v roce 2020, míní kníže
Dlouhý: Naše ekonomika trpí i bez eura. Jsme příliš provázáni s EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…