Nečas se zlobí na Doktora. O funkci ministra si prý řekl sám

16.11.2011 19:58

EXKLUZIVNĚ Mezi dřívějšími spojenci, premiérem Petrem Nečasem a poslancem Michalem Doktorem se podle všeho začíná rozevírat propast. Vztahy se pokazily kvůli tomu, že premiér nejmenoval ministrem průmyslu Doktora, nýbrž šéfa jihočeské ODS Martina Kubu. Doktor i Nečas se rozcházejí i v interpretaci událostí.

Nečas se zlobí na Doktora. O funkci ministra si prý řekl sám
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle jednoho zdroje ParlamentníchListů.cz z ODS totiž odešel Michal Doktor z ODS také kvůli tomu, že mu prý měl premiér funkci ministra přislíbit, že si již „plácli" a jmenování Kuby bral jako nedodržení slova. Existuje však i verze jiná.

Psali jsme:  Poslanec Doktor odchází z ODS 

Jak to vlastně bylo?

Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z Úřadu vlády nenabídl funkci ministra průmyslu a obchodu Doktorovi premiér Petr Nečas. O schůzku prý požádal poslanec Martin Doktor a o tuto funkci si řekl sám. „Následně informaci o schůzce pustil do médií. Tímto postupem byl premiér zaskočen," uvedl zdroj.

Čtěte také: Šok a úžas. ODS se vzpamatovává z odchodu svého Doktora

Proti tomu se ale Michal Doktor ohradil. „Očekávám, že Úřad vlády zajistí panu premiérovi padání do měkkého a vymyslí si teď na mou adresu takřka cokoliv. Nízké, falešné a žel dopočitatelné. Stejně budou jistě vymazána i slova, která v minulosti Petr Nečas uváděl na adresu Martina Kuby. Takové rukavice se nezvedají," reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Doktor.

Informoval, neinformoval?

Není to první věc, kde obě strany tvrdí něco jiného. Zatímco premiér Nečas dnes uvedl, že ho Doktor o svém odchodu neinformoval, tak Michal Doktor na tiskovce říkal, že mu dal zprávu o opuštění ODS den předem.

Čtěte také:

Nečas je překvapen odchodem Doktora z ODS. Chce vědět, jak bude vládu podporovat

Nečas jmenoval ministrem průmyslu šéfa jihočeské ODS Martina Kubu, se kterým má Doktor dlouhodobé spory, stejně jako s většinou jihočeské ODS. Doktor Nečasovu volbu označil za špatnou. Ale kroky vlády, které budou v souladu s programovým prohlášením, bude podporovat.

Stranické vyvažování moci

Podle informací ParlamentníchListů.cz z nominace Kuby na ministra nebyl příliš nadšen ani prezident republiky Václav Klaus. Na druhou stranu se většina významných členů ODS, které redakce oslovila, shoduje, že Nečas neměl příliš na vybranou. Z hlediska vyrovnání zájmů, balance of power, jednotlivých regionálních sdružení ODS bylo potřeba „uspokojit" právě jihočeskou ODS, neboť nemá nikoho ve vládě, ani v grémiu.

Psali jsme: Ve hře o ministra průmyslu jsou už jen dvě jména

Vratká může být také do budoucna podpora plzeňského regionu, neboť vztahy premiéra s předsedou plzeňského regionu Jiřím Pospíšilem již nejsou tím, čím bývaly. Stejně tak ve středočeské ODS má pořád poměrně silné pozice Petr Tluchoř, který nyní bude Nečase těžko podporovat.

A jistě se nelze také úplně spoléhat na část jižní Moravy pod vlivem místopředsedy ODS Pavla Blažka, se kterým jsou též vztahy narušené. Nečas tedy musí hledat novou rovnováhu a upevňovat spojenectví. Jihočeši byli historicky známí tím, že vystupovali vždy proti „topolánkovcům", jejichž vliv se nyní snaží Nečas omezit.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…