Nečas slíbil, že o pomoci euru rozhodne vláda, ne ČNB

13.12.2011 12:53

Premiér Petr Nečas se kloní k variantě se k pomoci evropské měně nepřipojovat. Ve středu rozhodne vláda. "V žádném případě nepřipustím, aby černý Petr rozhodnutí padl na ČNB. Rozhodnout musí vláda," zdůraznil před novináři.

Nečas slíbil, že o pomoci euru rozhodne vláda, ne ČNB
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Podle Nečase by bylo také velmi nezodpovědné, kdyby se Česká republika připojila k dohodě EU hned na summitu. „Myslím si, že vzhledem k tomu, že některé hlavy státu a vlád hned na místě řekly, že se připojují a druhý den svá rozhodnutí měnily, je na co se ptát,“ prohlásil premiér.

Jedině pokud bychom byli poslední

Petr Nečas kromě toho, že nechce, aby o půjčce z rezerv ČNB rozhodovala sama banka, uvedl, že odmítá jakékoli politické tlaky na ní. Zastáncem půjčky není a případné výhody vyjmenovat odmítl.

Téma: Záchrana eura

„Uznávám, že kdyby Česká republika byla jediná z pěti zemí, která by mohla poskytnout tuto půjčku a neposkytla ji, byl by to argument,“ připustil. Druhá největší koaliční strana TOP 09 dnes vyzvala své ministry, aby se ve vládě rozhodovali tak, aby Česko nezůstalo v izolaci.

reklama

autor: ann, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…