Odborník na korupci zaklíná vládu: Hlavně nehlasujte pro ekotendr

06.09.2011 13:27

Organizace Transparency International tvrdí, že ekologický supertendr nese známky korupce. Proto by pro něj neměl kabinet Petra Nečase zvednout ruku.

Odborník na korupci zaklíná vládu: Hlavně nehlasujte pro ekotendr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Protikorupční organizace Transparency International vyzvala vládu, aby nevybrala vítěze v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod. Ředitel organizace David Ondráčka před novináři oznámil, že by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země, přitom není možné plýtvat miliardami. Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proti názoru premiéra Petra Nečase (ODS).

Projekt na odstranění ekologických škod jednou velkou zakázkou je podle Transparency International nehospodárný a "výrazně nebezpečný". Upozornila také na údajnou spolupráci mezi trojicí uchazečů v tendru. Firmy navíc nemají s likvidací ekologických škod velké zkušenosti, existuje možnost uzavření kartelu, míní Ondráčka.

Sledujeme téma Ekotendr

Radši dílčí projekty

Organizace namísto obří zakázky doporučuje vypisovat soutěže na dílčí projekty. "Mělo by se jít po jednotlivých lokalitách. Před tím je třeba jednoznačný průzkum toho, co tam je, někde se o vyčištění mohla postarat příroda," řekl Ondráčka. Stát podle něj přesně rozsah znečištění nezná. Když se přitom zakázka "zabalí" do jednoho tendru, může být předražená.

"Generální dodavatel, který by zakázku dostal, což si nepřejeme, by navíc měl i monopol na následné kontroly," uvedl Ondráčka s tím, že Česká inspekce životního prostředí by neměla žádný reálný nástroj, jak posoudit, v jaké kvalitě sanace proběhly.

Nabídku v miliardovém tendru podali v pondělí všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. I kvůli kritice z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu nyní MF nechává hodnotu zakázky prověřit.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže. Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, MF ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru. Těch se původně přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. 

Psali jsme:
Langerův exnáměstek klidnil rozčílené diváky. Nebude to 115 miliard. Snad

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…