Peake chce jednat o Romech pravidelně

14.09.2011 19:48

Jediná žena ve vládě chce, aby Bezpečnostní rada státu jednala o Šluknovsku a romské problematice pravidelně.

Peake chce jednat o Romech pravidelně
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Místopředsedkyně Věcí veřejných a vlády Karolína Peake požádá premiéra Petra Nečase, aby se situace na Šluknovsku stala pravidelným bodem jednání Bezpečnostní rady státu. Zároveň chce prosadit vznik jednotného registru přestupků, který podle ní může přispět k snížení drobné kriminality a recidivy. S tím souhlasí i premiér Nečas, podle něhož na tom panuje shoda napříč vládními stranami.

K věci:
Lidé na Šluknovsku jsou jako kočka zahnaná do kouta, míní psychiatr
Kocáb ví, jak na Romy. Sepsal petici pro vládu

Své návrhy na řešení napjaté sociální situace na Šluknovsku nejmenší koaliční strana představila ve své pražském sídle. Podle Peake je třeba, aby se stavem severočeského regionu vláda zabývala pravidelně.

"Věnovali jsme se tomu minule na Bezpečnostní radě státu. Nicméně si myslím, že situace vyžaduje pravidelné hodnocení," řekla Peake.

Místopředsedkyně VV podle svých slov v současnosti řeší vznik jednotného registru přestupků. Zahraniční zkušenost potvrzuje, že může významně pomoci ve snížení kriminality a recidivy, což ukazuje i příklad sousedního Slovenska, dodala Peake.

SLEDUJEME téma Romové 

O nutnosti vytvořit registr přestupků v pátek po setkání s představiteli Svazu měst a obcí hovořil i premiér Nečas. Při existenci registru přestupků by bylo možné zjistit, kdo je opakovaně páchá v různých městech, poznamenal předseda vlády. Dodal, že za určitých okolností by pak opakovaný přestupek mohl být hodnocen jako trestný čin a případně postižen alternativním trestem. Problémům, jako jsou nyní na Šluknovsku, chce vláda předcházet zpřísněním postihů přestupků či vázáním dávek na školní docházku, dodal Nečas.

SLEDUJEME téma Šluknovsko

Místopředseda VV a starosta Litvínova Milan Šťovíček navrhuje pro řešení situace na Šluknovsku podobný přístup, jaký zavedl před několika lety v Litvínově. Metoda "nulové tolerance" spočívá ve spolupráci orgánů města, státní a městské policie či krajského úřadu. Policisté a městští úředníci v Litvínově kontrolují byty neplatičů, omezují finanční výplaty dávek gamblerům a nahrazují je stravenkami. S dlužníky také dohadují individuální splátkové kalendáře. "Řada problémů, které jsou dnes na Šluknovsku, byla i v Litvínově," uvedl na adresu navrhovaných řešení Šťovíček. 

Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko
    
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…