Pěst odboráře Dufka: Bude horko. Za ty reformy vládě ukážeme

12.09.2011 4:40

Od konce srpna protlačila vládní koalice sněmovnou v rychlém tempu řadu reformních zákonů. Odhlasována byla většina zákonů sociální reformy, část zákonů reformy zdravotní, zvýšená sazba DPH a mnohá další klíčová vládní opatření.

Pěst odboráře Dufka: Bude horko. Za ty reformy vládě ukážeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek

Šéf Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek nad tímto postupem kroutí hlavou. „Vůbec se mi nelíbí, že místo aby vláda občanům své kroky nejprve pořádně vysvětlila, snaží se rychle své zákony protlačit sněmovnou. Takto se občané a dokonce ani poslanci nemohou s vládními záměry seznámit," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Dufek.


Rozpočet má malé příjmy, deficit se nesníží jen šetřením

Na stránkách Asociace nezávislých odborů, které je Dufek předákem, si přitom jejich návštěvníci mohou přečíst ostrou kritiku připravovaného státního rozpočtu na rok 2012. Na stránkách ASO je možné stáhnout si i celý text návrhu zákona o státním rozpočtu.

„Především je mylná představa, že deficit nebude růst kvůli tomu, že se bude šetřit. Pokud bude růst HDP pod dvě procenta, tak se nenaplní položka příjmů státního rozpočtu," kritizuje Bohumír Dufek a dodává, že „rozpočet rezignoval na pomoc exportu". Úsporná opatření v této oblasti podle Dufka nadále sníží příjmy rozpočtu.

Opozice má šanci v Senátu, říká Dvořáková

Zákony, které v současné době prošly sněmovnou, pak budou chtít odboráři zastavit na jednáních tripartity. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové však dosud není důvod k panice. „Opozice má dost prostoru v Senátu. Když byla shoda ve vládní koalici natolik jasná, jak byla, nemělo smysl se pokoušet zákonům bránit v průchodu do druhé komory," uklidňuje ParlamentníListy.cz Dvořáková.

To, že zákony byly leckdy schváleny tak rychle, že ani poslanci je neměli příliš šanci pročíst, politoložka považuje za problém koaličních stran. „Horší jsou ovšem přílepky. To u těchto reformních projektů nehrozí, tam asi vládní poslanci případně vědí, co přilepují a nenechali by tam někoho vložit nic nepatřičného. Větší riziko různých prapodivných přílepků je spíše u protikorupčních zákonů," vysvětluje Dvořáková.

Čtěte také: Jandák k hlasovacímu sprintu: Není čas zákony nastudovat. Musím letět...


Odboráři: S Kalouskem a Nečasem se dohodnout nedá

Ani odboráři se nechtějí ihned ukvapovat, každopádně odborová organizace ČMKOS stále nezrušila vyhlášenou stávkovou pohotovost. „My musíme nejprve tlumočit nejen vládě, ale i veřejnosti naše vlastní návrhy na řešení situace. Mimo jiné i proto, aby nám nebylo vytýkáno, že dřív vyhrožujeme než jednáme. Osobně si ale myslím, že s vládou, s premiérem Nečasem ani s ministrem Kalouskem se dohodnout nedá. Ti mají své vlastní zájmy a dohodnout se nechtějí," říká Dufek.

Pokud se odbory s vládou na tripartitě nedohodnou na nějakých kompromisech, tak budou pokračovat dalšími kroky. „Obávám se, že nás čeká horký podzim," upozorňuje ParlamentníListy.cz šéf Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…